• Náš posledný rozlúčkový deň

            Druháci si na konci školského roku urobili vafle. Naučili sa hrnčekový recept a vafle vyzdobili rôznym ovocím, šľahačkou, čokoládou... Vôňa prilákala aj ďalších žiakov z iných tried. S plnými bruškami a sladkým zážitkom odchádzali domov. Krásne prázdniny prajeme.

            p. učiteľka, p. asistentka, mamička z 2. A

          • OKRESNÉ KOLO V ATLETIKE  

            Dňa 19. 06. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo v atletike mladších žiakov a žiačok. Naša škola bola účastníkom súťaže v atletickom areáli pri ZŠ Rabča. Žiaci a žiačky súťažili v disciplínach: beh 60m, beh 600 m, skok do diaľky, skok do výšky, hod kriketovou loptičkou, vrh guľou a štafeta 4 x 60m. V súťaži družstiev sa našim dievčatám podarilo vybojovať ...... 

             

            DIEVČATÁ 

            Celkové družstvo v súťaži družstiev skončili na 6. mieste. 

            Družstvo v zložení: Karolína Zoššáková, Nina Floreková, Bibiana Božeňáková, Stela Chromčáková,  Natália Kocúrová, Diana Gužíková, Barbora Cubinková 

             

            Naše dievčatá dosiahli  pekné výsledky aj v súťaži štafiet a súťaži jednotlivcov: 

            • 1. miesto – beh na 60 m – Karolína Zoššáková 

            • 2. miesto – skok do výšky – Nina Floreková 

            • 2. miesto štafeta 4x60m – Bibiana Božeňáková, Karolína Zoššáková, Nina Floreková, Stela Chromčáková 

            CHLAPCI 

            Celkové družstvo v súťaži družstiev skončili na krásnom 2. mieste. 

            Družstvo v zložení: Zamborský Filip, Žitňák Tobias, Vorčák Dávid, Marek Jagelka, Filip Zamborský, Šimon Murín, Filip Marlenga, Richard Čeladinský. 

            Naši chlapci dosiahli ako jednotlivci pekné miesta 

            • 3. miesto – skok do diaľky  - Marek Jagelka   

            • 3. miesto – skok do výšky – Sebastián Juritka 

            • 2. miesto – hod kriketovou loptičkou – Dávid Vorčák

            • 2. miesto – štafeta 4x60 m – Filip Zamborský, Šimon Murín, Sebastián Juritka, Filp  Marlenga

            Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy. 

            Mgr. Daniela Labudiaková, Mgr. Lukáš Habovštiak 

          • Koncert mladých hudobníkov

            Dňa 20. 6. 2024 k nám na našu školu zavítala pani učiteľka Monika Adamčíková, ktorá vyučuje hudobný odbor – klavír na Základnej umeleckej škole Ignáca Kolčáka. Na hudobných nástrojoch nám zahrali aj žiaci z našej školy. Deti sa dozvedeli aj o netradičných hudobných nástrojoch Bolf Kalimba. Ide o malý ručný nástroj, ktorý pochádza z Afriky a pri hre znie ako zvonkohra. Zvuk, ktorý z nej vychádza, je jemný a upokojujúci. Koši bambusová zvonkohra, Tibetská misa, dažďová palica, bubon šťastia boli ďalšie netradičné cudzokrajné nástroje.

            p.uč. Mgr. Žofia Štefaňáková

          • OCHRANA ŽIVOTA A ZDRAVIA a ŠKOLSKÁ OLYMPIÁDA NA 1.STUPNI

            Posledné vyučovacie dni v tomto školskom roku sme sa s našimi žiakmi venovali prierezovej téme Ochrana života a zdravia. Ide o povinné učivo, ktoré nie je samostatným predmetom, ale je súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl.

            Zámerom tejto témy a k nej zrealizovaných účelových cvičení a didaktických hier je nasmerovať žiakov k ochrane svojho zdravia a života prostredníctvom teoretických a praktických poznatkov, a aj poskytovaní pomoci iným v prípade ohrozenia zdravia a života.

            Dňa 24.06.2024 si pre žiakov pripravili teoretické poznatky a praktické ukážky profesionálni hasiči z Okresného riaditeľstva HaZZ Námestovo, dobrovoľní záchranári z Horskej záchrannej služby z Oblastného strediska Stredné Beskydy, dobrovoľní hasiči z Dobrovoľného hasičského zboru z Oravskej Polhory, inštruktorky prvej pomoci zo spoločnosti BOZPOKOL s.r.o. z Novote a pedagógovia z našej základnej školy.

            Dňa 25.06.2024 sme so žiakmi druhého stupňa pokračovali v praktických cvičeniach a preverovaním nadobudnutých vedomostí formou kvízu na stanovištiach v našej obci. Témy boli zamerané na zdravotnú prípravu, dopravnú výchovu, požiarnu a civilnú ochranu a topografiu. Žiaci prvého stupňa venovali tento deň didaktickým a športovým hrám na školskej športovej olympiáde na multifunkčnom ihrisku pri základnej škole .

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili pri príprave a realizácií týchto účelových cvičení a didaktických hier. 

            admin

          • Výlet v Bachledovej doline

            Naši ôsmaci sa  zúčastnili koncoročného výletu -  navštívili Bachledovú dolinu – Chodník korunami stromov. Výstup bol pre niektorých mierne náročný, pre niektorých pohodlný - jazda kabínkovou lanovkou, ale prechádzka korunami stromov, kde na trase dlhej 1234 m mohli obdivovať okolitú krajinu a výhľad na všetky svetové strany  z vyhliadkovej veže vo výške 32 m so vstupom na adrenalínovú sieť bol určite pre všetkých zážitok.

            Triedni učitelia 8. A, 8. B, 8. C

          • Výtvarná výchova v 5. a 6. ročníku

            Výtvarná výchova je pre žiakov nielen príležitosťou na rozvoj ich umeleckých schopností, ale aj dôležitým prostriedkom na vyjadrenie svojich pocitov a myšlienok. V tomto školskom roku sme sa venovali rôznym technikám a postupom, ktoré pomohli deťom objaviť a zdokonaliť ich talent. Vyskúšali si aj menej používané a netradičné postupy ako je umelecký fraktál, frotáž, monotypia, maľba špagátom, perspektíva, abstraktné umenie, priestorové tvorenie, no  objavovali aj prírodné farby v prírode.

            Nahliadnite do našej galérie školských prác, kde nájdete dostatok krásnych výtvarných diel.

            Mgr. Žofia Štefaňáková

             

          • Júnový šachový turnaj

            V piatok 14. 6. 2024 sa na našej škole uskutočnil šachový turnaj, ktorí ukončil túto sezónu. Súťažilo 64 žiakov z viacerých škôl okresu Námestovo. Medzi víťazmi sa umiestnili aj naši žiaci. Verím, že v novom školskom roku budeme pokračovať s ešte lepšími výsledkami.

            Mgr. Katarína Skočíková

          • Výlet 6. ročník

            17. 6. 2024 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili koncoročného výletu. Začali sme obhliadkou Spišského hradu, potom sme sa presunuli k travertínovej kope Sivá brada a pokračovali sme spoznávaním mesta Levoča. Výlet sme ukončili nákupmi v Liptovskom Mikuláši. Počasie nám prialo a veríme, že aj deti boli spokojné.

            Mgr. Katarína Skočíková, Mgr. Božena Hrubjaková

          • Škola v prírode Bojnice - Nad Zámkom

            V dňoch od 10. 06 - 14. 06. 2024 sa žiaci 4. A triedy zúčastnili Školy v prírode v Bojniciach - Nad Zámkom. Ráno sa rozlúčili s rodičmi, dali si ešte posledný bozk na líčko, zamávali a hor sa za týždenným  dobrodružstvom do Bojníc. Cesta autobusom bola síce dlhá, ale plná očakávania a otázok: ,,Kedy tam už budeme?“ Keď sa konečne objavil nápis Bojnice, žiaci od napätia sledovali, ktorým smerom sa dostaneme do  stanoveného cieľa. Cesta viedla  hore kopcom, nad mesto, cez les, kde na konci  stála ubytovňa - ,,ozajstná škola v prírode“,  kde nás  už čakali animátori  a zamestnanci. Bolo to naozaj milé privítanie s očakávaním, aké to tu  celé bude. Po ubytovaní nasledoval  obed, po ktorom sa  žiakov ujali  animátori. Popoludnia im vypĺňali aktivitami, pri ktorých zbierali kolektívne body a navzájom  súťažili. Dopoludnie žiaci trávili učením a exkurziami s pani učiteľkami. Každý deň začínal rannou rozcvičkou na čerstvom vzduchu, pokračoval raňajkami, potom  prebiehalo bodovanie izieb, na ktorom si dali všetci žiaci záležať. Exkurzie boli realizované do blízkeho okolia, presúvali sme sa pešou turistikou po lesnej cestičke. Cestou mohli vidieť vyhliadkovú vežu Čajka a krásnu okolitú prírodu. Navštívili  sme ZOO a Bojnický zámok. V Bojnickom zámku ich očarili rôzne ukážky  rozprávok s názvom: Babičkine rozprávky. Tieto exkurzie boli zároveň zážitkovým učením. Získané vedomosti budú dopĺňať na hodinách vlastivedy a prírodovedy. Spolu s nami bývali aj žiaci zo školy Most pri Bratislave, s ktorými sa naši žiaci skamarátili. Svoje talenty obidve školy  preukázali  v zábavno - kultúrnom  programe: Orava a Bratislava majú talent, na ktorom sme sa všetci príjemne  bavili. Posledný  večer  nasledovala spoločná  opekačka, diskotéka  a rozlúčková párty s animátormi a zamestnancami. Piatok bol  deň, keď si žiaci balili kufre a pripravovali sa na odchod domov. Bolo vidieť, že sa žiaci  tešia za svojimi najbližšími, ale zároveň im bolo ťažko sa  rozlúčiť s animátormi  a kamarátmi.

            Na pekne strávené  chvíle,  zážitky a dobrodružstvá  budeme spomínať vďaka Škole v prírode Nad Zámkom v Bojniciach.

            PaedDr. Mária Tokarzová