• Plavecký výcvik

            Plavecký výcvik

            V dňoch 18.9. - 22.9. 2023 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili základného a zdokonaľovacieho plaveckého výcviku v aquaparku Aquarelax Dolný Kubín.
            Ukázalo sa, že žiaci majú záujem o tento druh športu, ktorý je jedným z najvhodnejších pohybových aktivít a má význam nielen v procese rastu a vývinu, ale aj pri stimulácii telesného, psychického a sociálneho rozvoja. V priebehu výcviku pod vedením profesionálnych trénerov plávania sa žiaci bez problémov adaptovali vo vodnom prostredí, získali pozitívny vzťah k vode, prekonali strach z vody, naučili sa bezpečne pohybovať, orientovať sa nad a pod hladinou vody a manipulovať s plaveckými pomôckami. Osvojili si základné plavecké zručnosti- dýchanie do vody, vznášanie sa, splývanie na bruchu, ponáranie, lovenie predmetov z vody, skoky, rozvíjali základy plaveckých spôsobov a zároveň si zdokonaľovali plavecké spôsoby. Na záver plaveckého výcviku im boli odovzdané vysvedčenia, voľné vstupenky do aquaparku a sladká odmena. Veríme, že tento kurz bol jedným zo spôsobov ako motivovať žiakov k aktívnemu, športovému a zdravému tráveniu voľného času.

            PaedDr. Renáta Majerčíková

          • Jesenný šachový turnaj

            V piatok 22.6.2023 sa 6 žiakov z našej školy zúčastnilo Jesenného šachového turnaja na Cirkevnej základnej škole sv. Gorazda v Námestove. Na turnaji bolo až 77 hráčov šachu z viacerých škôl námestovského okresu. Až 4 žiaci z našej školy získali medailu: Martin Vrubel z 3.B za 1.miesto, Martin Skočík z 3.B za 3.miesto, Richard Nevedel z 7.A za 3. miesto a Matúš Sučák zo 6.B za 3. miesto vo svojej vekovej kategórii. Výhercom gratulujeme.

            Mgr. Mariana Kocúrová

          • ZBIERKA UNICEF

            Milí žiaci,

            19.9. 2023 sa v našej škole uskutočnila charitatívna zbierka UNICEF a to na stany a učebné pomôcky pre detičky z Etiópie .Týmto spôsobom sa  snažíme pomôcť deťom z chudobných časti sveta nastúpiť do školy. Podarilo sa nám vyzbierať peniažky na dva stany, ktoré budú slúžiť ako triedy a na zošity, či písacie potreby pre vyše 50  detičiek. Zo srdca Vám  v mene UNICEF a týchto detičiek ďakujeme! Som šťastná, že naše oravské detičky majú veľké srdcia plné lásky a som na Vás moooc hrdá.

            P. uč. Hrubjaková

          • Vychádzka na Slanú vodu – 13.9.2023

            Posledné teplé slnečné dni využili naši prváci a druháci na turistickú vychádzku na Slanú vodu. Cieľom septembrového výstupu bolo budovanie pozitívneho citového vzťahu detí k prírode a viesť deti k cieľavedomému pozorovaniu prírody. Deti počas dňa spoznávali stromy a kríky, rastliny a drobný hmyz. Pobyt v prírode si spestrili športovými aktivitami a hľadaním rôznych darov z lesa, z ktorých vytvorili náramky. Najviac ich očaril jesenný prírodný úkaz – inverzia a pohľad na našu „Kráľovnú Beskýd“ – Babiu horu. Spoznali aj vrch Pilsko. Deti sa vrátili naspäť do školy unavení, no plní zaujímavých zážitkov a nových vedomostí.

            Tr.uč.Štefaňáková, Urbanová

          • Jesenná turistika – Pilsko

            V stredu 13. septembra  sa žiaci deviateho ročníka  zúčastnili turistickej vychádzky na Pilsko.  Počas celého výstupu nám počasie prialo. Po približne troch hodinách chôdze pokojným tempom sme dorazili na jeho vrchol. Vďaka bezoblačnej oblohe sme si na vrchole druhého najvyššieho vrchu Oravských Beskýd mohli vychutnať krásny výhľad na celé okolie. Po polhodinovej prestávke a spoločnej fotke nasledoval návrat domov.

            Mgr. Habovštiak Lukáš

          • Workshop: Turistický bilboard v Oravskej Polhore

            Dňa 13.9. 2023 sa žiaci našej základnej školy z Oravskej Polhory zúčastnili aktivít usporiadaných našou obcou a p. Zlaticou Staníkovou pri príležitosti GAJDOVAČKY  v Oravskej Polhore. Žiaci maľovali turistický bilboard. Tejto peknej aktivity sa zúčastnilo 7. škôl  z okolia Oravskej Polhory. Naše deviatačky Sofia Gužíková, Varvara Fedorová a Ema Tarčáková si vybrali tvorbu oravského hradu. Hotové práce budú vystavené popri cyklistickom chodníku v Oravskej Polhore. Žiakom sa akcia veľmi páčila a vytvorili pekný bilboard.          

            Mgr. Hrubjaková Božena

          • Jesenná turistika

            Je 13.09.2023, deň, kedy sme využili nádherné slnečné počasie na jesennú turistiku so všetkými žiakmi 5. ročníka. Našim cieľom bolo navštíviť výnimočné miesto  - areál Rio de Klin, ktorého dominantou je Socha Ježiša Krista. Deti vôbec netušili, kadiaľ ich triedne pani učiteľky spolu s Mgr. Labudiakovou povedú.  Začiatok túry sme odštartovali v Rabči, odkiaľ do Klina vedie poľná cesta lesom. Cestou deti nazbierali huby, jahody a černice. Vďaka peknému počasiu sme si vychutnali aj  prekrásny výhľad na Oravskú priehradu a panorámu Roháčov.

            Veríme, že to bol pre žiakov obohacujúci zážitok a  trasu si opäť niekedy zopakujú.  

             

            Mgr. Labudiaková, Mgr. Kšenzuláková, Mgr. Kvasničáková, Mgr. Kosmeľová, Mgr. Jagelková

          • Gajdošská kultúra na Orave

            Dňa 12. septembra 2023 sme prijali pozvanie a s výberom žiakov zo 6., 7. a 8. ročníka, ktorí majú vzťah k hudbe, spevu, folklóru a hre na hudobný nástroj sme navštívili naše EURÓPSKE CENTRUM GAJDOŠSKEJ KULTÚRY. Pod vedením p. Alžbety Seleckej sme si vypočuli prednášku na tému „Gajdošská kultúra na Orave“. Žiaci sa tak dozvedeli nie len o gajdách ako takých, ale aj o ich vzniku a pôvode. Súčasťou prezentácie bola aj hra na gajdy v podaní Antona Nevedela sprevádzaná spevom Renáty Plevjakovej. Po prednáške si žiaci mohli pozrieť niekoľko gájd zo Slovenska a Európy, ktoré sú jeho súčasťou. Za pozvanie, prednášku i ukážky Vám ĎAKUJEME.

            Mgr. Alena Kosmeľová