• Veľkonočné tradície, zvyky a symboly

            Pomaly k nám prichádza jar a s ňou spojená Veľká noc, ktorá patrí k najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka. S príchodom jari a veľkonočnými sviatkami sú späté zvyky, symboly a tradície, a tak sme si ich dnes spolu s pánom Drahošom Dalošom a žiakmi 3. a 4. ročníka spoločne pripomenuli. Pán Drahoš nám pútavou formou porozprával o veľkonočných zvykoch nielen na Orave, ale aj v rôznych regiónoch Slovenska. Okrem toho nám priniesol vyše 300 vŕbových prútikov, z ktorých sme sa pod jeho vedením pokúsili si vyrobiť veľkonočný korbáč. Niektorým išla práca od ruky a veľkonočné korbáče rýchlo pribúdali. Na záver sme si ešte spoločne zaspievali pár goralských pesničiek za hudobného doprovodu našich šikovných píšťalkárov.

            Je veľmi dôležité, aby si žiaci pripomínali zvyky a tradície našich predkov praktickou činnosťou, a tak ich dokázali v budúcnosti odovzdávať ďalším generáciám.     

            Mgr. Antónia Laštíková

          • EXKURZIA  - Priehradný múr

            Dňa 22. marca 2024 sa žiaci ôsmeho ročníka z príležitosti Dňa vody zúčastnili exkurzie na Priehradný múr. Žiaci mali možnosť vidieť priestory ukryté v priehradnom múre, oboznámili sa s významom a účelom priehrady. Tiež sa dozvedeli niektoré historické skutočnosti z výstavby tohto diela.

            Mgr. Lukáš Habovštiak, Mgr. Mariana Kocúrová, Ing. Gabriela Pitáková

          • Noc s Harry Potterom

            V piatok podvečer, 22. marca, sa prízemie našej základnej školy premenilo na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku. 28 žiakov z 5. a 6. ročníka sa do nej dostalo zo stanice King's Cross z nástupišťa 9 a ¾, prejdením cez kamennú stenu medzi 9. a 10. nástupišťom. Týmto sa všetko začalo. Po krátkom privítaní a rýchlom občerstvení sa dostal do hlavnej úlohy hovoriaci klobúk. Ten rozdelil všetkých žiakov do štyroch fakúlt. Fakulta Slizolinu, Bystrohlavu, Chabromilu i Bifľomoru, na čele s Harry Potterom, mali za úlohu vytvoriť logo a následne ho prezentovať a predstaviť pred ostatnými. O kreativitu a zaujímavé nápady nebola núdza. Po tvorivej aktivite nasledoval metlobal v telocvični. Pri metlobale žiaci súťažili vo svojich fakultách a poniektorí sa veru poriadne zapotili. Vyčerpaní z metlobalu sa vrátili späť do útrob čarodejníckej školy. Keď už padala tmavá noc, žiaci si z modelovacej hmoty vymodelovali svoju mandragoru. Po spoločnej večeri sa uložili do spacích vakov a spoločne pozerali jeden z dielov z filmovej série tohto fantasticko-dobrodružného filmu o Harry Potterovi. Po rannom budíčku sme si pripravili rýchle raňajky a opustili sme čarodejnícku školu. Noc s Harry Potterom bola plná smiechu, zábavy a nových nezabudnuteľných zážitkov.  

            Mgr. Jolana Kvasničáková, Mgr. Antónia Laštíková

          • NÁVŠTEVA OKRESNÉHO SÚDU V NÁMESTOVE

            Dňa 21. 3. 2024 sme sa so žiakmi 8. ročníka v rámci občianskej náuky zúčastnili súdneho pojednávania v Námestove. Žiaci si praktickým vyučovaním osvojili vedomosti z oblasti ľudských práv a slobôd . Po pojednávaní žiaci absolvovali besedu so sudkyňou a prokurátorom. V diskusii mali možnosť dozvedieť sa zaujímavé informácie nielen zo súdnej siene,  ale aj ich súkromného života. Táto forma vzdelávania bola pre žiakov poučná a veľmi sa im páčila.

            Mgr. Božena Hrubjaková

          • Beseda so spisovateľom

            Dňa 21. 3.  sme zorganizovali pre našich šiestakov besedu so spisovateľom Jozefom Medardom Slovíkom.

            Žiakom bol známy a poznali ho, keďže je náš rodák a pochádza z Rabčíc.  Pán spisovateľ nám porozprával o svojej tvorbe , ale  i to, čo ho inšpirovalo pri písaní jeho kníh. Predstavil nám diela Karol Goral a zázračná bylina, Psie modré nebo, Stretnutia naslepo. Prečítal nám aj ukážku, či pustil niektoré goralské pesničky. Naši žiaci už mali načítanú povesť o Karolovi,  takže jeho príbehy poznali. 

            Na záver vznikla diskusia, v ktorej  deti zisťovali koľko kníh autor napísal,  čo ho inšpirovalo pri písaní, či ktorú má najradšej. Žiakov zaujala informácia, že prečítal už vyše tisíc kníh  a napísal ich 8.

            Mgr. Tatiana Benická

          • EXKURZIA  - firma MECASYS, stolárske dielne

            Dňa 20. marca 2024 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili exkurzie vo firmách , ktoré sídlia v priemyselnej zóne našej obce - Oravská Polhora.

            Vo firme Mecasys mali žiaci možnosť uvidieť praktickú ukážku výroby frézovaných komponentov pre Sony Ericson, ale aj spôsob 3D merania jednotlivých komponentov. V stolárskych dielňach p. Eugena Vorčáka a Jozefa Barnáša sa žiaci oboznámili s výrobou interiérových a exteriérových dverí, okien, ale aj s výrobou nábytku na mieru. Obidve stolárske dielne majú už dlhoročné skúsenosti.

            Ing. Mária Jašicová, PaedDr. Viera Rusnáková

          • Divadelné predstavenie – zážitkové vyučovanie

            Zážitkové učenie je jedna z najúčinnejších foriem učenia sa. Jedná sa o iný prístup pri učení, kedy sa miesto nudných grafov a tabuliek predkladajú ľuďom zážitky. Ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky, ktoré pretrvajú omnoho dlhšie, ako len „nabiflené“ vedomosti. Dňa 20. marca 2024 naši žiaci 5. -8. ročníka  zúčastnili slovensko-anglického divadelného predstavenia. Hravou formou si overili svoje znalosti z anglického jazyka, ale aj sme zistili , že v radoch našich žiakov sa ukrývajú skutoční umelci. Niektorí z nás si vyskúšali na svojej koži herecké umenie.

            Ing. Mária Jašicová, PaedDr. Viera Rusnáková

             

          • Biblická olympiáda - dekanátne kolo

            Dňa 21. marca 2024 sa v Námestove uskutočnilo dekanátne kolo Biblickej olympiády, ktorého sa zúčastnili žiaci z jedenástich škôl nášho dekanátu. Súťažilo sa v piatich kolách, kde sa náročnými úlohami prebojovalo na 5. miesto družstvo našich žiakov v zložení:

            Janka Rusnáková 8. B,

            Nela Machajdová 6. B,

            a Oliver Revaj 5. C

             

            Veľké PBZ patrí aj náhradníkovi Dušanovi Hampelovi 7. A a našim kňazom, ktorí im pomáhali na tejto ceste poznania Božieho slova. Tešíme sa z ich úspechu a srdečne blahoželáme.

            Mgr. Alena Kosmeľová

          • Deň s rozprávkou

            Brány rozprávkovej krajiny sa otvorili dňa 14. 3. 2024 na ročníkoch 1 - 4, do ktorej mohol vstúpiť každý, kto má rád rozprávky.

            V 1. A sa žiaci venovali rozprávke Rukavička, v 2. A sa objavila Snehulienka s trpaslíkmi, 3. A mala rozprávku O troch prasiatkach, žiaci 3. B vstúpili do Kráľovstva Šípkovej Ruženky a do 4. A vošla rozprávka O 12 mesiačikoch.

            Do týchto rozprávkových krajín prichádzali zvieratká, kráľ, kráľovná, princezné, princovia, rytieri, radcovia, komorné, kuchári, víly-sudičky, trpaslíci. Pre žiakov v nich čakali zaujímavé a zábavné úlohy, na ktorých sa podieľali s veľkým záujmom a chuťou ukázať, čo všetko vedia a predviesť to, čo sa v nich skrýva. Odhalilo sa to, čo v nich drieme a čo treba pozdvihnúť, podporiť a rozvíjať. Žiaci úžasne stvárnili dramatizáciu rozprávok, ktorá je naozajstnou školou komunikácie. Je to priestor na tvorivé rozvíjanie osobnosti, predstavivosti a príležitosťou na dosiahnutie harmónie, spolupráce a určitého spolužitia. Cez rozprávku bolo taktiež prepojené učivo SJL, MAT, HV a VV. Žiaci riešili matematické úlohy, úlohy na čítanie s porozumením, zahrali si hry, tvorili popletené rozprávky, zaspievali pesničky a vytvárali obrázkovú osnovu.

            Tento deň bol pre deti neskutočným zážitkom, mohli sa vcítiť do roly kráľa, princa, princeznej a ďalších rozprávkových bytostí. Poslednou vyučovacou hodinou sa zavreli brány rozprávkovej ríše a žiaci plní radosti a zážitkov spokojne odchádzali domov.

            Vyučujúce SJL na 1.stupni

          • 21. marec Svetový deň Downovho syndrómu – Ponožková výzva

            21. marec Svetový deň Downovho syndrómu – Ponožková výzva

            Vedeli ste, že čo by sa stalo, keby ľudia s Downovným syndrómom vládli svetu?

            - náklonnosť, objatia a starostlivosť o iných by boli na dennom poriadku;

            - naučili by sme sa tešiť z maličkostí a bezpodmienečne milovať život;

            - ľudia by boli úprimní;

            - vo všetkom by bol poriadok;

            - vlaky a lietadlá by jazdili načas, pracovná doba by bola na prácu, dovolenka by bola dovolenkou;

            - ľudia, ktorí sa rozprávajú sami so sebou, by boli považovaní za premýšľavých a tvorivých.

            Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho Syndrómu, pretože ľudia s Downovým Syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac. Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Aj naša základná škola sa každoročne zapája do ponožkovej výzvy. Rozdielne ponožky sú znakom oslavy ľudskej jedinečnosti a cieľom výzvy je šírenie povedomia o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život. 

            Čo máme zajtra urobiť? Nič mimoriadne. Stačí, aby sme si obuli rozdielne ponožky a tak si spoločne pripomenieme týchto výnimočných ľudí.

            admin

          • STRETNUTIE   S   EZOPOM

            19. marec 2024 bol pre žiakov 6. ročníka spojený so zaujímavou aktivitou. Cieľom našej aktivity bol svetoznámy  bájkar Ezop a jeho bájky.

            Keď EZOP putoval po starovekom Grécku a rozprával svoje bájky rôznym poslucháčom, vôbec netušil, že aj o stáročia neskôr sa budú rovnako páčiť  deťom aj dospelým. Zaujímavé je, že Ezop, nikdy svoje bájky nenapísal, no iní ľudia ich zapísali namiesto neho.  A tak aj my, sme si mohli vychutnávať atmosféru bájok a poučení. Čítali sme viacero z nich.

            V jeho bájkach vystupujú známe zvieratká, predmety i rastliny s ľudskými vlastnosťami a všetky bájky končia vždy ponaučením.

            Šiestaci sa aktívne zapojili a predviedli svoje nadanie. Zistili sme , že medzi nami sú výborní herci, hudobníci,  ale aj šikovní čitatelia. Hravo zvládli skladanie puzzle a správne identifikovali známych bájkarov a ich bájky. Predviedli svoje čitateľské zručnosti , no aj súťaživosť v hre pexeso, ich úlohou bolo správne spojiť názov prečítanej bájky s ponaučením.

            Veríme, že aj naďalej budú rozvíjať svoje čitateľské zručnosti a opäť sa stretnete pri ďalšej zaujímavej aktivite spojenou s knihou a čítaním.

             

            PaedDr. Viera Rusnáková, Mgr. Tatiana Benická

          • ROZVOJOVÝ PROJEKT MŠVVaŠ SR - ČÍTAME PRE RADOSŤ

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu zverejnilo dňa

             

            18. 12. 2023 vyhodnotenie  výzvy  na projekt „ČÍTAME  PRE RADOSŤ“

             

            Naša základná škola bola úspešná v rámci 2. kola podpory projektových zámerov v rámci výzvy "Čítame pre radosť". Na základe spracovaného projektu sme získali finančné prostriedky  na zakúpenie knižných publikácií  a môžeme zariadiť  triedne knižnice v štyroch triedach  druhého stupňa. Výška príspevku je 250 €/ na jednu triedu.

            Cieľom  projektu je:

            • posilňovať zážitkovú percepciu v súvislosti s čítaním – čítanie pre zážitok, čítanie kníh, ktoré žiakom prinesú radosť a potešenie,
            • sprostredkovať žiakom využívanie kníh v každodennej činnosti na vyučovaní, ale aj mimo vyučovania,
            • posilňovať a rozvíjať čitateľské sebavedomie prostredníctvom zážitkového čítania.

            V triednej knižnici budú knihy dostupné počas celého dňa. Triedna knižnica predstavuje strategické miesto, ktoré je vytvorené so zámerom posilniť pozitívny vzťah ku knihám i čítaniu.

            Budovať čitateľské sebavedomie a zručnosti každého dieťaťa. Dosahuje to prostredníctvom primeraného výberu kníh, ktorý je prispôsobený  individuálnym záujmom a aktuálnym schopnostiam i potrebám detí.

                        Správny výber kníh do triednej knižnice je predpokladom k tomu, aby sa deti stali samostatnými čitateľmi.

             

            PaedDr. Viera Rusnáková

          • Čarovný svet rozprávok

            Dňa 12. 3. sme si so žiakmi 5. ročníka spríjemnili popoludnie čítaním. Žiaci ukázali , že čítanie im robí radosť a popritom predviedli aj svoje herecké a hudobné kvality. Každá trieda si nacvičila nejakú scénku, pri ktorej ukázali, že vedia hrať dobre aj na hudobné nástroje. So záujmom sledovali rozprávku Deduško Večerníček,  O Červenej Sliepočke , či rozprávku Krása Nevídaná vo forme bábkovej hry. Po krátkych scénkach ich čakali aktivity spojené s rozprávkami. Ich úlohou bolo zostaviť názvy rozprávok, ktoré sme si pri pití čajíku prečítali. Následne vytvorili pekné práce, kde spojili formou výtvarného umenia obidve rozprávky do jednej. Veríme, že čítanie im aj naďalej bude robiť radosť a tešíme sa na ďalšie popoludnie pri pití dobrého čajíku.

             

            Mgr. Tatiana Benická, PaedDr. Viera Rusnáková

          • Zážitkové vyučovanie na hodine anglického jazyka

            Žiaci šiesteho ročníka svoje teoretické vedomosti a komunikačné schopnosti v anglickom jazyku   premenili na praktické a reálne upiekli typický anglický koláč podľa inštrukcií  v školskej kuchynke. Tiež využili svoje vedomosti a zručnosti z informatiky a z celého procesu vytvorili krátke video. Vo vyučovaní je veľmi  dôležité nadobudnuté a osvojené vedomosti využívať  v praktickom a reálnom živote, kedy si na vlastnej skúsenosti a zážitku preveria svoje vedomosti , poučia sa z vlastných chýb a zistia, že je naozaj dôležité a  potrebné učiť sa, aby sa ďalej  zlepšovali  a napredovali v učení cudzieho jazyka.

            Autorka videa : Tamarka Tropeková 6.B

             

            Mgr. Mária Vorčáková

          • Angličtina trochu inak

            Na hodinách anglického jazyka v šiestom ročníku preberáme gramatiku a slovnú zásobu danej lekcie praktickou formou. Žiaci si vytvorili v triede reštauráciu a vzájomne sa obsluhovali. Vytvorili si rôzne Menu lístky a rekvizity. Trénovali frázy ako si vybrať a objednať jedlo v reštaurácií i ako zaplatiť účet. Žiaci sú tak pripravení na letné dovolenky s rodičmi, kde je pravdepodobné, že sa v podobnej situácií čoskoro ocitnú.

            Mgr. Silvia Holmíková