• Súťaž o najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ k Medzinárodnému dňu školských knižníc 25. októbra 2023

            Každoročne štvrtý októbrový pondelok si pripomíname Medzinárodný deň školských knižníc. Prvý raz ho vyhlásila v roku 1999 Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva. Tohoročnou témou Medzinárodného dňa školských knižníc je „Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční“.

            Kniha nám ponúka omnoho viac, ako si dokážeme predstaviť. Pri čítaní knihy sa mnohokrát dozvieme niečo nové, čo sme doteraz nevedeli. Rôznymi zábavnými formami práce s knihou podporili dobrý a trvalý vzťah ku knihe a školskej knižnici aj žiaci 2. stupňa ZŠ.

            Naše podujatie sme nazvali: „ŠKOLSKÁ KNIŽNICA – MIESTO DIALÓGU S KNIHOU“

            Každému ročníku bola pridelená nejaká aktivita:

            - 5. ročník: DEŇ S ROZPRÁVKAMI

            - 6. ročník: NA NÁVŠTEVE U EZOPA

            - 7. ročník: FANTASY KLUB – MISIA HARRY POTTER

            - 8. ročník: PRÍBEHY Z EURÓPY

            - 9. ročník: HVIEZDOSLAVOVA LITERÁRNA ZÁHRADA

            Piataci si vo svojich triedach spoločne prečítali niekoľko rozprávok z kníh, ktoré si v tento deň priniesli. Trieda piatakov sa premenila na rozprávkovú krajinu. Piataci mali za úlohu ilustrovať  na papierové tašky rozprávkové príbehy. Žiaci sa chopili úlohy, do školy prišli oblečení aj v rôznych maskách. So žiakmi sme sa tak presunuli do rozprávkovej krajiny, sledovali sme divadielko z rozprávky Dubkáčik a Budkáčik, či príbeh Harryho Pottera. Žiakom sa aktivita páčila, tašky sú ozdobou ich tried.

            Žiaci šiesteho ročníka na začiatku hodiny pracovali vo dvojiciach , čítali si Ezopove bájky. Ich úlohou bolo zmapovať život bájkara Ezopa a tvoriť  vlastné krátke bájky. Podarilo sa im vytvoriť vlastné pútavé knižky s peknými ilustráciami a zaujímavými bájkami. Vyskúšali si tak prácu spisovateľa a zhodnotili, že je to veľmi náročná práca.

            V siedmom ročníku na hodine slovenského jazyka sa všetci žiaci aktívne podieľali na vytvorení Fantasy klubu – Misia Harry Potter. Magická škola siedmakov  ponorila do sveta fantázie. Svoje predstavy o magickej škole pretavili do príbehov. Inšpiráciu hľadali v známych fantasy príbehoch, ktoré sme na hodinách čítali.

            Ôsmaci si pripravili krátku recenziu svojej obľúbenej knihy, ktorú predstavili spolužiakom. Následne pátrali po národnosti spisovateľov svojich obľúbených kníh. Každá trieda to poňala inak. Jedna trieda vytvorila  európsku mapu spisovateľov, druhá trieda prezentovala národnosť spisovateľa prostredníctvom  typických znakov krajiny.

            Žiaci deviateho ročníka  sa  vo svojich predstavách preniesli do krásnej oravskej prírody - Hájovňe na podvŕší , ktorá bola obľúbeným miestom P. O. Hviezdoslava. Deviataci stvárnili  významné dielo – Hájnikova žena. Pripravili si rôzne zaujímavé informácie zo života a tvorby  a spoločne sme sa prešli cestou života tohto významného spisovateľa.

                                                                        

            PaedDr. Viera Rusnáková

          • Záložka do knihy spája školy

            Naša základná škola  sa v školskom roku 2013/2014 po prvýkrát zapojila do 4. ročníka  česko-slovenského projektu pre základné školy „Záložka do knihy spája školy“ s témou - Namaľuj mi svojho obľúbeného literárneho hrdinu. Odvtedy sa pravidelne zapájame do tohto projektu, ktorý umožňuje žiakom vytvoriť naozaj veľmi pekné a zaujímavé záložky. V  školskom roku 2023/2024 sa konal už 14.ročník projektu a vyhlasuje ho Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc.

            Cieľom česko-slovenského projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci v tomto školskom vyrobili záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnili tému česko-slovenského projektu : „Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov a vymenili si ju s partnerskou školou .

            Do projektu sa do 29. 09. 2023 prihlásilo  1 111 škôl, z toho bolo  471 českých škôl640 slovenských škôl..

            V školskom roku 2023/2024 nám v projekte – Záložka do knihy spája školy , bola pridelená  partnerská škola Základní škola, Klášterní námestí 134, Moravský Krumlov, ktorá leží v okrese Znojmo. Potešila nás spolupráca s partnerskou školou, vzájomne sme si vymenili záložky, ktoré vytvorili naši žiaci. Do balíčkov sme pridali nielen záložky , ale aj drobné darčeky.Pod vedením vyučujúcich  slovenského jazyka a literatúry sa v tomto školskom roku do projektu zapojilo 184 žiakov 5. -7. ročníka.Veríme, že naši žiaci budú v tomto peknom projekte pokračovať aj v ďalšom ročníku, čím podporia čítanie vo svojej škole.

            PaedDr. Rusnáková Viera

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            Dňa 17. októbra  2023 si žiaci deviateho ročníka zmerali svoje sily v školskom kole  OSJL.

            9. A – Anton Juritka

            9. A – Sofia Gužíková

            9. B – Alexander Revaj

            9. B – Šimon Žitniak

            9. C – Rebeka Kubuljáková

            Sofia Gužíková vo svojej kategórií zvíťazila a z 1. miesta postupuje do okresného kola, ktoré sa bude konať 15. novembra 2023 v CVČ Námestovo. Gratulujeme a Sofii prajeme do ďalšieho kola veľa šťastia.

            PaedDr. Rusnáková Viera

          • Projekt: „Aktívna škola“

            Naša škola sa zapojila do pilotného projektu „Aktívna škola.“ Na základe nášho vypočítaného skóre Aktívnej školy, čo predstavuje 64%, ide o štartovaciu čiaru, od ktorej sa bude škola odvíjať. To, že máme na stránke tento znak je prvý náš krok, nie cieľ k tomu, aby sme deti čoraz viac viedli k pohybu a zdravému životnému štýlu.

            Mgr. Daniela Labudiaková

          • Plenárne ZRPŠ - október 2023

            Dňa 25.10.2023 sa v našej základnej škole konalo plenárne a triedne ZRPŠ. Potešila nás veľká účasť na rodičovskom združení, za čo sa chceme, Vám rodičom, poďakovať. Na plenárnom rodičovskom združení sme predstavili organizáciu školského roka, venovali sme sa školskému vzdelávaciemu programu, školskému poriadku, vyúčtovaniu ZRPŠ, ale aj témam, ktoré v súčasnosti dominujú medzi našimi žiakmi. Súčasťou plenárneho ZRPŠ bola aj voľba členov do rady školy na základe hlasovania vopred nominovaných kandidátov.  

            Naše pozvanie na rodičovské združenie prijala aj Mgr. Eva Murínová, ktorá pracuje na ÚPSVaR v Námestove ako koordinátorka ochrany detí pred násilím. Poukázala na najväčšie ťažkosti žiakov v námestovskom okrese. Zároveň zdôraznila, že preventívno-výchovná činnosť v základnej škole je veľmi dôležitá.

            Po plenárnom ZRPŠ sa rodičia presunuli do tried na triedne rodičovské združenia. Ešte raz chceme poďakovať všetkým rodičom za záujem a za hojnú účasť a na rodičovskom združení.

            Vedenie školy

          • Hudobno-vzdelávací program „Príbeh Slovenska“

            Našu základnú školu dnes navštívila umelecká agentúra, ktorá mala pre žiakov 6. – 9. ročníka pripravený hudobno-vzdelávací program s názvom "Príbeh Slovenska“. Program sa zaoberal dejinami našej krajiny. Chronologicky a pútavou formou sme prešli najdôležitejšími udalosti 20. storočia. Program sa venoval témam: boj o ČSR, M. R. Štefánik, vznik a zánik ČSR - Mníchovský diktát, vojnová Slovenská republika, fašizmus, II. svetová vojna, SNP, socializmus v ČSSR, Dubček a Pražská jar, Nežná revolúcia, rozpad ČSFR a vznik SR, temné 90-te roky a mafia, vstup do EÚ a NATO a pod. Súčasťou programu bola aj hudobná zložka, kde si žiaci mohli spoločne zaspievať. Dej programu bol veľmi pútavý, žiaci boli priamo vťahovaní do programu cez pripravené otázky a za správne odpovede mohli získať malú odmenu.

            Mgr. Antónia Laštíková

          • TRHY  ZDRAVEJ VÝŽIVY

            V pondelok 9. 10. 2023 sa  konali  v našej škole ZŠ s MŠ Or. Polhora 130 TRHY ZDRAVEJ STRAVYŽiaci si mohli pochutiť na zdravých dobrotách. V ponuke sme mali  rôzne druhy šalátov, zdravé koláčiky, jogurty s cereáliami, tofu, ovocné ihly, celozrnné cestoviny na cesnaku a cibuľke, špaldovú krupicu so škoricou, cuketovo- čokoládový koláč, sušené čaje zo šípok, bazy, mäty, bazovú a mätovú limonádu s citrónom a limetkou, ovocné a bylinkové sirupy  a veľa skvelých, zdravých jedál. Žiakom sa tento deň veľmi páčil a jedlo im moc chutilo. Všetkým žiakom ďakujeme za účasť.

            Deti z krúžku UNICEF a p.uč. Hrubjaková

          • Silná ruka základných škôl

            Dňa 11. 10. 2023 sa v športovej hale v ZŠ s MŠ Lokca uskutočnilo okresné kolo žiakov a žiačok v pretláčaní pod názvom Silná ruka. Našu školu reprezentovali Viktor Vonšák, Michal Masničák, Ema Tarčáková a Natália Baleková. V silnej konkurencii sa naši chlapci a dievčatá nestratili. Na stupeň víťazov sa z našich reprezentantov podarilo siahnuť Eme Tarčákovej – obsadila tretie miesto a Natálii Balekovej, ktorá vo svojej kategórii zvíťazila a stala sa tak majsterkou okresu Námestovo.

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • Detský čin roka 2023

            ​Aj vďaka skutočným príbehom máme možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť môže mať rôzne podoby. Cez reálne príbehy detí sa učíme, ako pomáhať. Jedným z takýchto príbehov je aj príbeh Simonky, žiačky našej základnej školy.

             

            Prosíme o hlasovanie tohto jej príbehu v projekte Detský čin roka. Podporme tento jej skutok, aby získala ocenenie verejnosti Cena ĽudiaĽuďom.sk. Spolu tak šírme všetci tento príbeh ďalej, aby bol príkladom pre nás všetkých.

             

            Pomoc v rodine /list B/ 

            Simonka sa snaží nahradiť v rodine matku 

            Je skoro ráno, zvoní budík a rodičia začnú chystať svoje školopovinné deti do školy. Takto nejako vyzerá bežný začiatok dňa vo väčšine rodín na Slovensku. Toto ale neplatí pre Simonku, žiačku 8. C triedy. Tieto povinnosti sú každodennou súčasťou a samozrejmosťou jej tínedžerského života. Namiesto stretávania sa s rovesníkmi, mimoškolských aktivít a života, ktorý prežívajú deti v tomto veku, Simonka musí zvládať starostlivosť o svoju rodinu. Musela predčasne dospieť, a tak sa stala oporou otcovi, dvom mladším sestrám a nahrádza v rodine rolu matky. Keďže jej otec nie je na tom zdravotne najlepšie, Simonka sa musí dennodenne starať o chod celej domácnosti. K jej hlavným povinnostiam patrí pripraviť, nachystať raňajky a desiatu pre dve mladšie sestry, ktoré takisto navštevujú našu školu. Po vyučovaní odchádzajú spolu domov a Simonke začínajú ďalšie povinnosti, ako pranie a žehlenie bielizne, upratovanie, príprava a kontrola sestier na vyučovanie, starostlivosť o otca, varenie, nákupy a ďalšie iné práce súvisiace s chodom domácnosti. Okrem dvoch mladších sestier musí zvládať a čeliť rôznym situáciám v súvislosti s jej ďalšími staršími, už dospelými súrodencami, ktorí žijú s nimi v spoločnej domácnosti. Popri starostlivosti o svoju rodinu je Simonka ochotná pomáhať aj pri školských a mimoškolských aktivitách. Každé ráno pri skoršom príchode do školy nakŕmi zvieratká v akváriu a v teráriách, ktoré sa nachádzajú v našom bio kútiku. Patrí aj k výborným športovkyniam, zúčastňuje sa na tréningoch a športových súťažiach, kde dosahuje výborné výkony a reprezentuje našu školu. Popritom dosahuje aj veľmi dobré vzdelávacie výsledky. Simonka pri akejkoľvek pomoci svojmu okoliu ani raz nezaváha a robí to najlepšie, ako vie. Zvláda veci, ktoré by sme mali problém zvládnuť aj my, dospelí. Je to veľká bojovníčka. Napriek tomu, že Simonka nežije bežný život 14-ročného dievčaťa, stretávame ju vždy pozitívne naladenú a s úsmevom na tvári. Veríme, že je veľa detských činov, ktoré si zasluhujú pozornosť, ale Simonka je pre nás veľkou hrdinkou a vzorom. Často nikto z nás ani netuší, čo musí Simonka zvládať, čím si prechádza, vie iba ona sama. Toto všetko spôsobilo, že v nedávnej dobe sme museli k Simonke do školy zavolať RZP, ktorá ju následne odviezla do nemocnice na JIS, kde sa potvrdil kolaps a vyčerpanie mladého dospievajúceho dievčaťa. Čakajú ju ešte ďalšie vyšetrenia. Aj napriek všetkému, čo Simonka prežila a prežíva, spolu so svojím otcom sa neustále snažia udržať, aby v ich rodine nič nechýbalo, aby tam prevládal smiech, radosť, spokojnosť a jej dve mladšie sestry zažívali pocit bezpečia, stability a bezstarostného detstva.  

             

            List napísali Mgr. Mária Vorčáková, Mgr. Antónia Laštíková – pedagogičky, skutok vykonala Simona Jaššáková, v šk. roku 2022/2023, žiačka 8. triedy, ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130 

             

            Hlasujte tu: https://detskycin.ludialudom.sk/detsky-cin/simonka-sa-snazi-nahradit-v-rodine-matku/

             

            Príbeh si môžete aj vypočuť na youtube v priloženom linku od 2.minúty nahrávky.

            https://www.youtube.com/watch?v=J9oLrCxpqzU&list=PLXW5AgGCikrJzQvRGbQHEWa0_9Wvfg5R4&index=2&ab_channel=Detsk%C3%BD%C4%8Dinroka

             

             

          • Výmenný pobyt v Rychnove nad Kněžnou

            Ďalšia výmena žiakov s našou partnerskou školou - Gymnázium F. M. Pelcla v Rychnove nad Kněžnou je úspešne za nami. Tento krát sa výmeny zúčastnili   žiaci zo siedmych ročníkov v dňoch 2. 10. 2023 – 6.10. 2023. Ako vždy po minulé roky nášho priateľstva a partnerstva, nás čakal pestrý a bohatý program, ktorý  začal prehliadkou školy a pokračovaním tvorby česko – slovenského slovníka, ktorý sme obohatili o nové  slová, ktoré sú odlišné  v oboch jazykoch. Na ďalší deň po prezentáciách českých kamarátov, ktoré boli zamerané  na zaujímavosti mesta, okolia a známych osobností, sa žiaci s mapami vydali na plnenie úloh, ktoré vyplývali z týchto prezentácií. Poobede nasledovala tradičná prehliadka Rychnovského zámku a novo zrekonštruovaného nádherného kostola Najsvätejšej Trojice, vysväteného v roku 1602. Záver dňa žiaci zakončili na plavárni, kde si to po celodennom putovaní veľmi užili a zrelaxovali. Ďalší deň žiakov čakal orientačný beh v blízkom mestskom lesoparku a poobede mali individuálny program s českými rodinami. Vo štvrtok sme boli na celodennom výlete v známej ZOO  Dvůr Králove, ktorá ja zameraná na zvieratá žijúce v Afrike. Potom sme sa zastavili v závode, kde sa vyrábajú vianočné ozdoby. Po prehliadke si sami žiaci mohli ozdobiť jednu ozdobu, ktorú si  odniesli na pamiatku domov a pri ktorej si určite spomenú koľko veľa úsilia treba vynaložiť, kým vznikne takáto krása a že si budú vážiť ručnú prácu a námahu zamestnancov, ktorí vytvárajú tieto originálne ozdoby známe po celom svete. Cestou späť sme sa  zastavili v Lese Království a pozreli si zaujímavú stavbu historickej vodnej nádrže postavenej v rokoch 1910 až 1919 s malebnými vežičkami a oblúkmi, ktoré celkom pripomínajú  rozprávkový zámok. Posledná zástavka na tomto celodennom výlete bola v ďalšom krásnom historickom mieste  Kuks Hospital, významnej barokovej stavby bývalých liečebných kúpeľov a nemocnice pre vojakov z čias minulých.  Teraz okrem iného   tu sídli lekárnické múzeum a zbierka európskeho umenia s prekrásnymi záhradami, ktoré hýrili krásnymi farbami a vôňami rôznych liečivých byliniek, z ktorých vyrábajú rôzne čaje a iné výrobky. Týždeň rýchlo prešiel a v piatok ráno po krátkom vyhodnotení celého pobytu sme sa našim hostiteľom veľmi pekne poďakovali za krásny a obohacujúci strávený čas, z ktorého sme si odniesli veľa nezabudnuteľných zážitkov a pozvali ich na návštevu našej školy, ktorá sa uskutoční v mesiaci máj 2024.

             

            Mgr. Mária Vorčáková, Mgr. Antónia Laštíková

               

             

          • Vychádzka na Hŕbik

            Jeseň treba využiť na to, aby sme boli čo najviac v prírode. Preto sme sa dňa 6. 10. so žiakmi 6. ročníka zúčastnili vychádzky na kopec Hŕbik. Odtiaľ naša cesta smerovala na Slanú vodu, kde sme si pri spoločnej opekačke a športových hrách vychutnali príjemné jesenné počasie.

            Mgr. Daniela Labudiaková

          • Výstup na Magurku

            V piatok 6.10. 2023 sa žiaci ôsmeho ročníka  zúčastnili na  výstupe k vysielaču, ktorý sa nachádza na vrchole Magurky – kopca  v pohorí Oravská Magura. Počas celej túry nám počasie prialo.   Po približne dvoch hodinách kráčania pokojným tempom po asfaltovej a miestami štrkovej ceste, sme dorazili na vrchol Magurky. Bezoblačná obloha nám umožnila pekný výhľad na okolie.  Po polhodinovej prestávke  a spoločnej fotografii nasledoval po rovnakej trase zostup a návrat späť.

            Mgr. Lukáš Habovštiak