• Školské kolo anglickej olympiády

            V mesiaci november naši žiaci absolvovali školské kolo anglickej olympiády v dvoch kolách.  Najúspešnejší žiaci v písomnej časti postúpili na ústnu časť. Žiaci tak museli predviesť všetky zložky cudzieho jazyka. Z troch najlepších postupujú na okresné kolo tí najlepší.

            V kategórií A1 postupuje na okresné kolo Tobias Metes zo 7. ročníka a v kategórií B1 postupuje Zoja Jaššáková z 9. ročníka. Postupujúcim držíme palce a veríme vo výborné výsledky.        

            Mgr. Silvia Holmíková

          • Vytvorme si hračku – rodinná aktivita

            Deti svojou radosťou, zvedavosťou, hravosťou a fantáziou vedia byť v mnohom inšpiráciou aj pre nás, dospelých. Veď napríklad pre dospelých také obyčajné kartónové krabice sa v očiach detí menia na mikrovlnku, rúru, domček alebo autíčko.

            Cieľom našej rodinnej súťaže bolo dať priestor predstavivosti a tvorivosti nielen našim žiakom, ale aj ich rodičom a vytvoriť spoločne z rôznych materiálov nejakú zaujímavú hračku. Téma mladších žiakov zaujala a na našej chodbe sa začali postupne objavovať krásne, ručne vyrobené hračky. Veľmi ďakujeme všetkým, ktorí si našli čas na takúto aktivitu, a tak teraz môžeme obdivovať ich nápadité a prácne vypracované výrobky. Žiakov s vytvorenou hračkou sme odmenili peknými cenami. Možno aj iných v škole budú inšpirovať k tvorivosti.

            Mgr. Marta Urbanová

          • Požehnávanie adventných vencov

            Dňa 29. 11. 2023 sa počas 2. vyučovacej hodiny uskutočnilo požehnanie adventných vencov, ktoré nám posvätil pán kaplán Peter Kalis. Nech nám tak tieto vence a jas ich sviec, ktoré sa stanú v období Adventu súčasťou našich tried pripomínajú čas očakávania a našu prípravu na sviatky Božieho narodenia.

            Mgr.  Alena Kosmeľová

             

          • Otvárame adventný kalendár...

            Otváranie adventného kalendára 01.12. – 24.12.

            Advent je časom, kedy sa celý rok pomaly uzatvára, v oknách domov svietia svetielka a všetko je podivuhodne tichšie a pokojnejšie. Trvá 4 týždne pred najobľúbenejšími sviatkami roka – Vianocami. Je to ideálny čas na zamyslenie, spomalenie, konanie dobrých skutkov a láskavosti, intenzívnejšie trávenie času so svojou rodinou. Toto všetko sa snažíme splniť aj my, prostredníctvom aktivít v našom adventom kalendári, ktorý začíname spoločne otvárať už zajtra.

            admin

          • English week

            Minulý týždeň žiaci z ôsmeho a deviateho ročníka úspešne absolvovali intenzívny kurz anglického jazyka, ktorý viedol Ray Sikorsky (lektor z USA). Počas celého týždňa žiaci komunikovali v angličtine, čím si vylepšili svoje komunikačné zručnosti.

            admin 

          • KATARÍNSKA BARBIE PÁRTY

            KATARÍNSKA BARBIE PÁRTY

            V Kultúrnom dome v Oravskej Polhore bolo opäť veselo. Naši žiaci zo základnej školy sa vo štvrtok 23.11.2023 stretli na Katarínskej diskotéke s tematikou BARBIE. Celá párty sa tradične niesla vo veselom rytme plnom tanca, zábavy a súťaží. Prví tanečníci sa zvŕtali na parkete už od 13:30 hod. Šikovní žiaci zo školského parlamentu spolu s pani učiteľkami pripravili svojim spolužiakom chutné muffiny, puding a máčané piškóty s banánom. V pripravenom bufete si mohli taktiež kúpiť ďalšie občerstvenie. Katarínska zábava sa vydarila, poďakovanie patrí všetkým aktívnym, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o prípravu, organizáciu a jej priebeh. Veríme, že sa všetci príjemne zabávali a už teraz sa tešíme na karneval...

             

            Mgr. Jolana Kvasničáková, Mgr. Antónia Laštíková

          • Plavecký výcvik MŠ

            Naši  predškoláci absolvovali minulý týždeň plavecký výcvik  pod vedením plaveckej školy AQ plus v Dolnom Kubíne. Cieľom kurzu bolo poskytnúť deťom priestor na získanie kladného vzťahu k vodnému prostrediu a odbúrať strach z vody.  Deti si osvojili základné plavecké zručnosti: dýchanie do vody, vznášanie sa, splývanie na bruchu, ponáranie, lovenie predmetov z vody. Deti mali z tohto výcviku veľkú radosť, nielenže si osvojili plavecké základy, ale užili si aj kopec zábavy.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. 

            Nikto z nás nechce byť na Vianoce sám a bez maličkého darčeka. 

            Nikto z nás nevie opísať pocity samoty, pokým ich na vlastnej koži nezažijeme. 

             

            Preto aj tento rok robíme zbierku pre osamelých seniorov v domovoch, ktorým na Vianoce spravíme veľkú radosť naplnenou krabičkou a zahraním vianočných piesni v Centre sociálnych služieb v Zubrohlave a zvyšné krabičky posunieme ďalej do ďalších centier. 

             

            Pridajte sa k nám a spoločne s deťmi pripravte takúto krabičku . 

            Krabičky zbierame do 1.12.2023. 

             

            Mgr.Kvasničáková Jolana 

          • Prvky regionálnej výchovy v 1. triede

            Prvky regionálnej výchovy sme tentokrát začlenili do vyučovacích hodín výtvarnej a telesnej výchovy. V minulosti sa detstvo zväčša odohrávalo vonku na dvore, lúke, v záhrade, kde sa deti často hrávali žmurkanú, slepú babu, na húsky a iné. Niektoré takéto pohybové hry sme sa zahrali na našich hodinách telesnej výchovy a aj v súčasnosti deti stále zabavia.

            Na hodinách výtvarnej výchovy si prváci vyrábali svoju hračku – koníka. Kedysi to bola jednoduchá a obľúbená hračka detí, vyrobená prevažne z dreva. V minulosti sa drevené hračky vyrábali doma a zdobili sa zaujímavými folklórnymi prvkami. Naše koníky si žiaci v triede vyrobili z kartónu a vyzdobili ich podľa inšpiratívnych motívov z ľudových výšiviek, alebo podľa vlastných predstáv. Pri zdobení koníkov a prevliekaní vlny na hrivu a chvost si prváci naviac precvičili jemnú motoriku. Deti pracovali vo dvojiciach, prácu si medzi sebou pekne podelili, pomáhali si a pri práci si zaspievali pesničky „Po nábreží koník beží, Čie sú to kone, Kováč kuje, Keď som bol maličký pacholíček“. Vydarené práce nás všetkých veľmi potešili.

            Mgr. Marta Urbanová

          • Starožitné predmety

            O tom, ako kedysi ľudia žili, pracovali, obliekali sa  bývali a aké predmety používali v domácnosti  sa dnes môžeme dozvedieť zo skanzenov, kroník, filmov a z kníh. Žiakom z druhého ročníka sa podarilo priniesť na hodinu regionálnej výchovy starožitné predmety  vďaka svojim rodičom a starým rodičom, ktorí si  ich uchovali vo svojich domácnostiach až podnes. Pred svojimi spolužiakmi prezentovali starožitné predmety,  pri ktorých komentovali postup práce a využitie v minulosti. Táto prezentácia bola zároveň aj zážitkovým učením, lebo žiaci si mohli starožitné veci  poobzerať zblízka, manipulovať s nimi  a porovnať  ich  so súčasnými predmetmi, ktoré ich nahradili dnes.  Sami sa presvedčili, že ľudia v minulosti   sa viac narobili a mali oveľa  ťažší život.  Zo starožitných predmetov sme si urobili výstavku, ktorá bude poučná aj pre  ostatných žiakov z ročníkov 1-4.  Ďakujeme rodičom  a starým rodičov, že si  podnes uchovávajú  starožitnosti pre nové generácie.

            PaedDr. Mária Tokarzová, Mgr. Ľudmila Tarčáková