• Lyžiarsky výcvik

            V dňoch 29.1. - 2.2.2024 naši siedmaci absolvovali lyžiarsky výcvik v areáli Ski centrum Polhorský Hrádok. Počasie nám prialo, nálada bola výborná, výcvik úspešné ukončený. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii a zapezpečení výcviku.

          • Prednáška o stomatohygiene, ochrane zúbkov a pyramíde zdravej výživy

            V spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne sme pre našich žiakov pripravili zaujímavé prednášky. Cieľom prednášky pre 1. a 2. ročník bolo zaujímavou formou vzbudiť v deťoch záujem o čistenie zúbkov, naučiť ich už v rannom veku správnu techniku čistenia a výraznou mierou tak prispieť k vytváraniu návykov v oblasti správnej starostlivosti o zuby. Žiaci zažili prednášku zábavnou a hravou formou, aj s použitím modelu zubov. Žiaci 3. ročníka mali možnosť si vypočuť a dozvedieť sa veľa zaujímavých informácií, ktoré sú potrebné k podpore zdravia a k zdravému životnému štýlu.

            admin

          • Karneval

            KARNEVAL 

            Krásna výzdoba v telocvični našej základnej školy už od rána avizovala, že tohtoročný karneval bude v plnej paráde. Naši žiaci sa naň celé týždne tešia a úporne aj s rodičmi rozmýšľajú, akú masku si tento rok zvolia. Karnevalový ošiaľ začal v podobe obliekania, maľovania a upravovania. Po ich príprave sa telocvičňa premenila na čarovnú krajinu, v ktorej sa nachádzali rôzne masky od výmyslu sveta. A veru, bolo čo obdivovať. Karnevalovým maskám nechýbala kreativita, originalita, pestrosť farieb a využitie rôznych materiálov pri zhotovovaní.Všetky masky pozorne sledovala aj naša porota. Oceňovala nápad, tvorivosť a jedinečnosť masky, za čo ďakujeme aj rodičom, že svojim deťom pomohli s ich prípravou. Najkreatívnejšie a najoriginálnejšie masky boli odmenené vecnými cenami. 

            Súčasťou karnevalu bola aj tombola, v ktorej mohli žiaci vyhrať zaujímavé ceny. Stačilo trochu šťastia a cena si našla svojho výhercu. Chceli by sme sa poďakovať sponzorom, ktorí nám venovali do tomboly krásne a zaujímavé ceny. Patria medzi nich: Dom farieb Ján Maťuga Rabča, Pizza Adamčíková Rabča, Extreme Computers Dávid Vorčák, Domatra Námestovo, Coop Jednota Námestovo, Maj-tex Rabča, Kaderníctvo Daniela Heretíková Rabča, Pariss Móda Anna Oravská Polhora, Veľkosklad papiera Franek, Detský kútik p. Motyková, Nikoleta Pitáková – fotografka, Darčekovo Rabča, Fitness GYM Oravská Polhora, Rich Barber shop Námestovo, Kvetinový ateliér Oravská Polhora.  

            V pripravenom bufete si mohli žiaci zakúpiť drobné občerstvenie. Ďakujem všetkým zamestnancom základnej školy, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tejto vydarenej akcii. Už teraz sa tešíme na ďalšiu. 

             

            Mgr. Antónia Laštíková, Mgr. Jolana Kvasničáková 

          • Páranie peria - ,,Páračky“

            Tradičnou súčasťou dlhých zimných večerov  na dedine boli v minulosti   páračky. Páralo sa husacie perie, z ktorého sa robila výbava pre dievky súce na vydaj. Napárať peria do periny, vankúšov, nebola ľahká práca. Na páračkách sa v minulosti   klebetilo, žartovalo, a niekedy sa  rozprávali hrôzostrašné príbehy. Na záver nesmelo chýbať bohaté pohostenie v podobe sladkostí, domáceho čaju a makovníka. Túto tradíciu páračiek  sme si vyskúšali aj my žiaci z 2. A triedy na hodine regionálnej výchovy. Triedu  sme  premenili na izbu v minulosti, kde sa stretli žiaci so šatkami  a klobúkmi na hlavách  pri veľkom stole   a páranie sa mohlo začať. Páračky boli  pre žiakov  zároveň  zážitkovým učením. Všetci sa  utvrdili v tom ,že páranie peria   nebolo ľahké a rýchle, lebo do hotovej  periny bolo treba  napárať veľmi veľa pierok. Záver páračiek sme ukončili spevom goralských piesní a  tradičným  pohostením.

            PaedDr. Mária Tokarzová, Mgr. Ľudmila Tarčáková

          • OKRESNÉ  KOLO  V STREETBALLE

            Dňa 16. januára 2024 sa na palubovke telocvične našej základnej školy uskutočnilo okresné kolo v3x3 streetballe žiačok. Účastníkom súťaže bola aj naša škola. Po zodpovedných a bojovných výkonoch predvedených v jednotlivých zápasoch sa nášmu družstvu podarilo napokon vybojovať titul majstra okresu a postúpiť na regionálne kolo.

            Ďakujeme dievčatám za výborné výkony, ktoré podávali počas celého turnaja  a úspešne tak reprezentovali našu školu.

            Družstvo:

            Natália Vrublová, Patrícia Mičiniaková, Rebeka Kubuljáková, Lucia Rusnáková, Natália Baranyaiová.

                                                                                                                                  Mgr. Lukáš Habovštiak

          • MENSA SLOVENSKO

            Mensa Slovensko – otestuj si svoje IQ

            Naša základná škola sa rozhodla spolupracovať s organizáciou Mensa Slovensko. Mensa Slovensko je nezisková organizácia združujúca intelektovo nadaných ľudí s IQ nad 130 (približne 2% populácie). V rámci tejto spolupráce máme možnosť otestovať IQ žiakov našej školy, samozrejme na dobrovoľnej báze. Do spolupráce sa chceme zapojiť, aby sme mohli podchytiť a rozvíjať potenciál a nadanie našich žiakov. Uvedomujeme si, že aj táto špecifická skupina žiakov má špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby a my budeme radi, ak im budeme môcť pomáhať v ich napĺňaní. Bližšie informácie k IQ testovaniu rodičia nájdu vo svojom EduPage konte.

            admin

          • SmartBooks pre našich žiakov

            V rámci digitalizácie vyučovania naša škola rozhodla, že zakúpi na obmedzený čas prístup na edukačný portál SmartBooks. SmartBooks je unikátnou inteligentnou učebnicou učiva celej ZŠ v prívetivom prostredí, učivo prezentuje po ročníkoch a predmetoch. Na rozdiel od obyčajných testov žiaka nielen preskúša, ale odhalí jeho slabé miesta a ukáže mu riešenie/postup/vysvetlenie. Prístup na tento portál majú všetci žiaci školy predplatený od januára 2024 do do 30. 6. 2024.

            Videonávod na prihlásenie.

            Videonávod SB žiak – návod na prácu s portálom Smartbooks.

            admin

            p.s. nezabudnite na anketu