• TRHY  ZDRAVEJ VÝŽIVY

            V pondelok 9. 10. 2023 sa  konali  v našej škole ZŠ s MŠ Or. Polhora 130 TRHY ZDRAVEJ STRAVYŽiaci si mohli pochutiť na zdravých dobrotách. V ponuke sme mali  rôzne druhy šalátov, zdravé koláčiky, jogurty s cereáliami, tofu, ovocné ihly, celozrnné cestoviny na cesnaku a cibuľke, špaldovú krupicu so škoricou, cuketovo- čokoládový koláč, sušené čaje zo šípok, bazy, mäty, bazovú a mätovú limonádu s citrónom a limetkou, ovocné a bylinkové sirupy  a veľa skvelých, zdravých jedál. Žiakom sa tento deň veľmi páčil a jedlo im moc chutilo. Všetkým žiakom ďakujeme za účasť.

            Deti z krúžku UNICEF a p.uč. Hrubjaková

          • Silná ruka základných škôl

            Dňa 11. 10. 2023 sa v športovej hale v ZŠ s MŠ Lokca uskutočnilo okresné kolo žiakov a žiačok v pretláčaní pod názvom Silná ruka. Našu školu reprezentovali Viktor Vonšák, Michal Masničák, Ema Tarčáková a Natália Baleková. V silnej konkurencii sa naši chlapci a dievčatá nestratili. Na stupeň víťazov sa z našich reprezentantov podarilo siahnuť Eme Tarčákovej – obsadila tretie miesto a Natálii Balekovej, ktorá vo svojej kategórii zvíťazila a stala sa tak majsterkou okresu Námestovo.

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • Detský čin roka 2023

            ​Aj vďaka skutočným príbehom máme možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť môže mať rôzne podoby. Cez reálne príbehy detí sa učíme, ako pomáhať. Jedným z takýchto príbehov je aj príbeh Simonky, žiačky našej základnej školy.

             

            Prosíme o hlasovanie tohto jej príbehu v projekte Detský čin roka. Podporme tento jej skutok, aby získala ocenenie verejnosti Cena ĽudiaĽuďom.sk. Spolu tak šírme všetci tento príbeh ďalej, aby bol príkladom pre nás všetkých.

             

            Pomoc v rodine /list B/ 

            Simonka sa snaží nahradiť v rodine matku 

            Je skoro ráno, zvoní budík a rodičia začnú chystať svoje školopovinné deti do školy. Takto nejako vyzerá bežný začiatok dňa vo väčšine rodín na Slovensku. Toto ale neplatí pre Simonku, žiačku 8. C triedy. Tieto povinnosti sú každodennou súčasťou a samozrejmosťou jej tínedžerského života. Namiesto stretávania sa s rovesníkmi, mimoškolských aktivít a života, ktorý prežívajú deti v tomto veku, Simonka musí zvládať starostlivosť o svoju rodinu. Musela predčasne dospieť, a tak sa stala oporou otcovi, dvom mladším sestrám a nahrádza v rodine rolu matky. Keďže jej otec nie je na tom zdravotne najlepšie, Simonka sa musí dennodenne starať o chod celej domácnosti. K jej hlavným povinnostiam patrí pripraviť, nachystať raňajky a desiatu pre dve mladšie sestry, ktoré takisto navštevujú našu školu. Po vyučovaní odchádzajú spolu domov a Simonke začínajú ďalšie povinnosti, ako pranie a žehlenie bielizne, upratovanie, príprava a kontrola sestier na vyučovanie, starostlivosť o otca, varenie, nákupy a ďalšie iné práce súvisiace s chodom domácnosti. Okrem dvoch mladších sestier musí zvládať a čeliť rôznym situáciám v súvislosti s jej ďalšími staršími, už dospelými súrodencami, ktorí žijú s nimi v spoločnej domácnosti. Popri starostlivosti o svoju rodinu je Simonka ochotná pomáhať aj pri školských a mimoškolských aktivitách. Každé ráno pri skoršom príchode do školy nakŕmi zvieratká v akváriu a v teráriách, ktoré sa nachádzajú v našom bio kútiku. Patrí aj k výborným športovkyniam, zúčastňuje sa na tréningoch a športových súťažiach, kde dosahuje výborné výkony a reprezentuje našu školu. Popritom dosahuje aj veľmi dobré vzdelávacie výsledky. Simonka pri akejkoľvek pomoci svojmu okoliu ani raz nezaváha a robí to najlepšie, ako vie. Zvláda veci, ktoré by sme mali problém zvládnuť aj my, dospelí. Je to veľká bojovníčka. Napriek tomu, že Simonka nežije bežný život 14-ročného dievčaťa, stretávame ju vždy pozitívne naladenú a s úsmevom na tvári. Veríme, že je veľa detských činov, ktoré si zasluhujú pozornosť, ale Simonka je pre nás veľkou hrdinkou a vzorom. Často nikto z nás ani netuší, čo musí Simonka zvládať, čím si prechádza, vie iba ona sama. Toto všetko spôsobilo, že v nedávnej dobe sme museli k Simonke do školy zavolať RZP, ktorá ju následne odviezla do nemocnice na JIS, kde sa potvrdil kolaps a vyčerpanie mladého dospievajúceho dievčaťa. Čakajú ju ešte ďalšie vyšetrenia. Aj napriek všetkému, čo Simonka prežila a prežíva, spolu so svojím otcom sa neustále snažia udržať, aby v ich rodine nič nechýbalo, aby tam prevládal smiech, radosť, spokojnosť a jej dve mladšie sestry zažívali pocit bezpečia, stability a bezstarostného detstva.  

             

            List napísali Mgr. Mária Vorčáková, Mgr. Antónia Laštíková – pedagogičky, skutok vykonala Simona Jaššáková, v šk. roku 2022/2023, žiačka 8. triedy, ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130 

             

            Hlasujte tu: https://detskycin.ludialudom.sk/detsky-cin/simonka-sa-snazi-nahradit-v-rodine-matku/

             

            Príbeh si môžete aj vypočuť na youtube v priloženom linku od 2.minúty nahrávky.

            https://www.youtube.com/watch?v=J9oLrCxpqzU&list=PLXW5AgGCikrJzQvRGbQHEWa0_9Wvfg5R4&index=2&ab_channel=Detsk%C3%BD%C4%8Dinroka

             

             

          • Výmenný pobyt v Rychnove nad Kněžnou

            Ďalšia výmena žiakov s našou partnerskou školou - Gymnázium F. M. Pelcla v Rychnove nad Kněžnou je úspešne za nami. Tento krát sa výmeny zúčastnili   žiaci zo siedmych ročníkov v dňoch 2. 10. 2023 – 6.10. 2023. Ako vždy po minulé roky nášho priateľstva a partnerstva, nás čakal pestrý a bohatý program, ktorý  začal prehliadkou školy a pokračovaním tvorby česko – slovenského slovníka, ktorý sme obohatili o nové  slová, ktoré sú odlišné  v oboch jazykoch. Na ďalší deň po prezentáciách českých kamarátov, ktoré boli zamerané  na zaujímavosti mesta, okolia a známych osobností, sa žiaci s mapami vydali na plnenie úloh, ktoré vyplývali z týchto prezentácií. Poobede nasledovala tradičná prehliadka Rychnovského zámku a novo zrekonštruovaného nádherného kostola Najsvätejšej Trojice, vysväteného v roku 1602. Záver dňa žiaci zakončili na plavárni, kde si to po celodennom putovaní veľmi užili a zrelaxovali. Ďalší deň žiakov čakal orientačný beh v blízkom mestskom lesoparku a poobede mali individuálny program s českými rodinami. Vo štvrtok sme boli na celodennom výlete v známej ZOO  Dvůr Králove, ktorá ja zameraná na zvieratá žijúce v Afrike. Potom sme sa zastavili v závode, kde sa vyrábajú vianočné ozdoby. Po prehliadke si sami žiaci mohli ozdobiť jednu ozdobu, ktorú si  odniesli na pamiatku domov a pri ktorej si určite spomenú koľko veľa úsilia treba vynaložiť, kým vznikne takáto krása a že si budú vážiť ručnú prácu a námahu zamestnancov, ktorí vytvárajú tieto originálne ozdoby známe po celom svete. Cestou späť sme sa  zastavili v Lese Království a pozreli si zaujímavú stavbu historickej vodnej nádrže postavenej v rokoch 1910 až 1919 s malebnými vežičkami a oblúkmi, ktoré celkom pripomínajú  rozprávkový zámok. Posledná zástavka na tomto celodennom výlete bola v ďalšom krásnom historickom mieste  Kuks Hospital, významnej barokovej stavby bývalých liečebných kúpeľov a nemocnice pre vojakov z čias minulých.  Teraz okrem iného   tu sídli lekárnické múzeum a zbierka európskeho umenia s prekrásnymi záhradami, ktoré hýrili krásnymi farbami a vôňami rôznych liečivých byliniek, z ktorých vyrábajú rôzne čaje a iné výrobky. Týždeň rýchlo prešiel a v piatok ráno po krátkom vyhodnotení celého pobytu sme sa našim hostiteľom veľmi pekne poďakovali za krásny a obohacujúci strávený čas, z ktorého sme si odniesli veľa nezabudnuteľných zážitkov a pozvali ich na návštevu našej školy, ktorá sa uskutoční v mesiaci máj 2024.

             

            Mgr. Mária Vorčáková, Mgr. Antónia Laštíková

               

             

          • Vychádzka na Hŕbik

            Jeseň treba využiť na to, aby sme boli čo najviac v prírode. Preto sme sa dňa 6. 10. so žiakmi 6. ročníka zúčastnili vychádzky na kopec Hŕbik. Odtiaľ naša cesta smerovala na Slanú vodu, kde sme si pri spoločnej opekačke a športových hrách vychutnali príjemné jesenné počasie.

            Mgr. Daniela Labudiaková

          • Výstup na Magurku

            V piatok 6.10. 2023 sa žiaci ôsmeho ročníka  zúčastnili na  výstupe k vysielaču, ktorý sa nachádza na vrchole Magurky – kopca  v pohorí Oravská Magura. Počas celej túry nám počasie prialo.   Po približne dvoch hodinách kráčania pokojným tempom po asfaltovej a miestami štrkovej ceste, sme dorazili na vrchol Magurky. Bezoblačná obloha nám umožnila pekný výhľad na okolie.  Po polhodinovej prestávke  a spoločnej fotografii nasledoval po rovnakej trase zostup a návrat späť.

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU NA NAŠEJ ŠKOLE

            V dňoch od 23. 9 až 27.9. 2023 sa naša škola zapojila do projektu Európsky týždeň športu.  Celý týždeň  sa niesol v znamení súťaže medzi jednotlivými triedami  v štyroch kategóriach.  Každá trieda mala možnosť  zbierať od pondelka do piatka  body z ranných rozcvičiek cez školský rozhlas a tiež príchodu do školy na bicykli. Vyvrcholením týždňa športu na našej škole bol športový deň. Aj tu mohli žiaci svojimi výkonmi a šikovnosťou získať pre svoju triedu ďalšie dôležité body, ktoré sa započítali do celkového hodnotenia o putovný pohár. Počas športového dňa nebola núdza o veselé momenty, situácie a hlavne o výborné výkony.

             

            Výsledky celotýždňovej bodovacej súťaže o putovný pohár:

             

            KATEGÓRIA č.1                 1. - 3. ročník               KATEGÓRIA č.3                 6. - 7. ročník

            TRIEDA                     POČET BODOV                               TRIEDA         POČET BODOV

            1. MIESTO     1.A      61b                                                      1. MIESTO     7.A      123b

            2. MIESTO     3.B      54b                                                      2. MIESTO     6.B      115b

            3. MIESTO     3.A      53b                                                      3. MIESTO     6.A      105b

             4.MIESTO     2.A      52b                                                      4. MIESTO     7.B      86b

                                                                                                          5. MIESTO     7.C      76b

                                                                                  

                                                                                  

                                                           

            KATEGÓRIA č.2      4. - 5. ročník                           KATEGÓRIA č.4                 8. - 9. ročník

            TRIEDA         POČET BODOV                               TRIEDA         POČET BODOV                                                                                                                                      1. MIESTO     8.A      87b

            1. MIESTO     4.A      88b                                          2. MIESTO     9.B      81b

            2. MIESTO     5.B      79b                                          3. MIESTO     9.C      80b

            3. MIESTO     5.A      76b                                          4. MIESTO     8.B      69b

            4. MIESTO     5.C      68b                                          5. MIESTO     8.C      65b

                                                                                              6.MIESTO      9.A      60b

             

             

             

             

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • Plavecký výcvik

            Plavecký výcvik

            V dňoch 18.9. - 22.9. 2023 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili základného a zdokonaľovacieho plaveckého výcviku v aquaparku Aquarelax Dolný Kubín.
            Ukázalo sa, že žiaci majú záujem o tento druh športu, ktorý je jedným z najvhodnejších pohybových aktivít a má význam nielen v procese rastu a vývinu, ale aj pri stimulácii telesného, psychického a sociálneho rozvoja. V priebehu výcviku pod vedením profesionálnych trénerov plávania sa žiaci bez problémov adaptovali vo vodnom prostredí, získali pozitívny vzťah k vode, prekonali strach z vody, naučili sa bezpečne pohybovať, orientovať sa nad a pod hladinou vody a manipulovať s plaveckými pomôckami. Osvojili si základné plavecké zručnosti- dýchanie do vody, vznášanie sa, splývanie na bruchu, ponáranie, lovenie predmetov z vody, skoky, rozvíjali základy plaveckých spôsobov a zároveň si zdokonaľovali plavecké spôsoby. Na záver plaveckého výcviku im boli odovzdané vysvedčenia, voľné vstupenky do aquaparku a sladká odmena. Veríme, že tento kurz bol jedným zo spôsobov ako motivovať žiakov k aktívnemu, športovému a zdravému tráveniu voľného času.

            PaedDr. Renáta Majerčíková

          • Jesenný šachový turnaj

            V piatok 22.6.2023 sa 6 žiakov z našej školy zúčastnilo Jesenného šachového turnaja na Cirkevnej základnej škole sv. Gorazda v Námestove. Na turnaji bolo až 77 hráčov šachu z viacerých škôl námestovského okresu. Až 4 žiaci z našej školy získali medailu: Martin Vrubel z 3.B za 1.miesto, Martin Skočík z 3.B za 3.miesto, Richard Nevedel z 7.A za 3. miesto a Matúš Sučák zo 6.B za 3. miesto vo svojej vekovej kategórii. Výhercom gratulujeme.

            Mgr. Mariana Kocúrová

          • ZBIERKA UNICEF

            Milí žiaci,

            19.9. 2023 sa v našej škole uskutočnila charitatívna zbierka UNICEF a to na stany a učebné pomôcky pre detičky z Etiópie .Týmto spôsobom sa  snažíme pomôcť deťom z chudobných časti sveta nastúpiť do školy. Podarilo sa nám vyzbierať peniažky na dva stany, ktoré budú slúžiť ako triedy a na zošity, či písacie potreby pre vyše 50  detičiek. Zo srdca Vám  v mene UNICEF a týchto detičiek ďakujeme! Som šťastná, že naše oravské detičky majú veľké srdcia plné lásky a som na Vás moooc hrdá.

            P. uč. Hrubjaková

          • Vychádzka na Slanú vodu – 13.9.2023

            Posledné teplé slnečné dni využili naši prváci a druháci na turistickú vychádzku na Slanú vodu. Cieľom septembrového výstupu bolo budovanie pozitívneho citového vzťahu detí k prírode a viesť deti k cieľavedomému pozorovaniu prírody. Deti počas dňa spoznávali stromy a kríky, rastliny a drobný hmyz. Pobyt v prírode si spestrili športovými aktivitami a hľadaním rôznych darov z lesa, z ktorých vytvorili náramky. Najviac ich očaril jesenný prírodný úkaz – inverzia a pohľad na našu „Kráľovnú Beskýd“ – Babiu horu. Spoznali aj vrch Pilsko. Deti sa vrátili naspäť do školy unavení, no plní zaujímavých zážitkov a nových vedomostí.

            Tr.uč.Štefaňáková, Urbanová