• Učelové cvičenie

            Účelové cvičenie na našej základnej škole 

            Dňa 29.06.2023 sme pre žiakov našej školy zrealizovali účelové cvičenie, ktorého sa zúčastnili rôzne záchranne zložky. Všetci žiaci mali možnosť vidieť ukážky  a zároveň si vyskúšať poskytovanie prvej pomoci pod vedením odborníkov z Oravského záchranného systému – Orava Rescue System. Dobrovoľní hasiči z Oravskej Polhory ukázali našim žiakom požiarnu techniku a zároveň si ju mohli aj prakticky vyskúšať. Žiaci 1. – 4. ročníka boli prostredníctvom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Dolnom Kubíne oboznámení a poučení o bezpečnom správaní sa počas prázdnin. Mali možnosť vidieť aj ukážky príslušníkov zo služobnej kynológie so psami a dopravnej polície.  Príslušníci z Pohotovostnej motorizovanej jednotky Krajského riaditeľstva PZ vŽiline predviedli žiakom 5. – 9. ročníka ukážky rôznych zásahov. Všetkým, ktorí sa podieľali na dnešnom účelovom cvičení veľmi pekne ďakujeme.  

          • Spoznávame rastlinky cez zážitok

             

            Zážitkové učenie je jedna z najúčinnejších foriem učenia sa. Ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky. Ktoré pretrvajú omnoho dlhšie, ako len memorovanie učiva.

            Na hodinách prvouky sme objavovali rastlinky všetkými našimi zmyslami. Deti na vyučovanie priniesli rastlinky a skúmali ich stavbu, spoznávali ich pomocou kvízov a triedili podľa rôznych kritérií. Vyrobili si herbáre a vzorkovnicu semien, ktoré našli počas ochutnávky ovocia a zeleniny. Spravili sme si zdravý deň a skúmali sme, kde sa v daných rastlinách nachádzajú semená. Pozorovali sme ako klíči semeno a počas celého školského roka sme sa starali o kútik živej prírody. Na výtvarnej výchove sme maľovali prírodnými farbami rôzne rastliny. Záhadou a zábavou bolo hľadať vhodnú farbu v prírode. Púpava nám nahradila žltú farbu, zelená, modrá a fialová neboli vôbec problémom, no a hnedá? Dokázali by ste ju vy objaviť na lúke?

            Tr. uč. Žofia Štefaňáková

             

          • Slávnostné čítanie v 1. ročníku

            Naučiť sa čítať je jedna z najťažších vecí, ktoré sa dieťa počas školskej dochádzky naučí. Je to zložitý proces, ktorý deti zvládajú čiastočne samé. Potrebujú intenzívne sprevádzanie učiteľom, pomoc okolia a rodičov.

            Deti nám v piatok pred rodičmi ukázali, že táto ich snaha a pomoc od rodičov sa vyplatila a prečítali nám rôzne úryvky z vlastných kníh. Pred tým si však aj rodičia pripomenuli školské časy a prečítali nám rôzne texty na dané hlásky. Deti boli odmenené obrovským potleskom a rodičia vysvedčením. Na záver sme sa spoločne s rodičmi zahrali a zasúťažili. Ďakujeme všetkým rodičom, že nás prišli podporiť nielen v tento deň, ale nás podporovali počas celého školského roka.

            Tr. uč. Žofia Štefaňáková

          • Splavovanie Váhu a návšteva hradu Strečno

            Školský rok sme so šiestakmi ukončili plavbou na pltiach po rieke Váh. Žiaci mali možnosť nielen obdivovať krásy prírody, ale si aj vyskúšať veslovanie, ktoré naozaj bravúrne zvládli. Hodina plavby po tejto najdlhšej rieke Slovenska ubehla rýchlo vďaka pútavému rozprávaniu sprievodcu o Národnom parku Malá Fatra. Ani sme sa nenazdali a už sme boli v cieli pod hradom Strečno, ktorý dýchal históriou. Našu pozornosť zaujala predovšetkým zrekonštruovaná časť hradu. Deti tak mali príležitosť spoznať ďalšiu krásnu kultúrnu pamiatku na Slovensku.

            Mgr. Daniela Labudiaková, Mgr. Eva Revajová

          • ZDATNÝ ŽIAK

            Dňa 23. 6. 2023 sa v športovej hale v ZŠ s MŠ Oravské Veselé uskutočnila silovo – vytrvalostná súťaž pod názvom Zdatný žiak. Súťažiaci súperili v piatich disciplínach: hod plnou loptou, skok do diaľky z miesta, výdrž v zhybe, sed – ľah a kľuky. Našu školu reprezentovali Patrik Marlenga, Dominik Revaj a Viliam Tarčák. V silnej konkurencii sa naši chlapci nestratili a aj tentokrát podali solídne výkony. Dosiahnutím 3216-tich bodov obsadili pekné štvrté miesto a len  6 bodov ich delilo od stupňa víťazov.

            V súťaži jednotlivcov dosiahol z našich chlapcov najlepší výsledok Viliam Tarčák, ktorý dosiahol 1171bodov.

            Aj keď našim chlapcom ušlo pódiové umiestnenie iba o vlások,  bola  pre nás táto súťaž veľmi cennou skúsenosťou a motiváciou k ďalšiemu športovému napredovaniu.

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • Turistika – Babia hora 2023

            Vo štvrtok 22. júna  sa žiaci 9. A a 9.B  triedy zúčastnili turistickej vychádzky na Babiu horu. Celou trasou na vrchol nás sprevádzali teplé slnečné lúče, jemne pofukujúci vetrík a krásna hornooravská príroda.  Po približne troch hodinách chôdze  pokojným tempom s občasnými prestávkami, sme dorazili na vrchol veľkej Babej hory. Aj keď sa zdalo, že zhora budeme mať krásny výhľad na celé okolie, opak bol pravdou. Hore nás prekvapivo privítala hustá hmla, ale ani to nám neubralo dobrý pocit z peknej akcie.  Polhodinu sme si oddýchli,  občerstvili sa a po spoločnej fotke nasledoval návrat domov po rovnakej trase.

             

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • MAJSTROVSTVÁ OKRESU V ATLETIKE MLADŠÍCH ŽIAKOV A ŽIAČOK

             

            Dňa 21. 6. 2023 sa športový areál pri ZŠ Rabča opäť zmenil na miesto športového diania a zaplnil sa športovcami z celého okresu. Po predošlom okresnom kole v atletike starších žiakov a žiačok sa tu tentokrát uskutočnilo okresné kolo mladších žiakov. Družstvá mladších dievčat aj chlapcov si zmerali sily v disciplínach: štafeta 4x60m, beh na 60m, skok do diaľky, hod kriketkou, skok do výšky, vrh guľou, beh na 600m. V súťaži nechýbali bojovné výkony a napínavé situácie. Aj napriek malým  skúsenostiam, ktoré sa  podpísali pod niektoré začiatočnícke chyby, podali naši žiaci v súťaži výborné  výkony. Družstvo dievčat zvíťazilo a družstvo chlapcov sa umiestnilo taktiež na výbornom  3. mieste.

            Naši žiaci dosiahli  výborné výsledky aj v súťaži štafiet a súťaži jednotlivcov:

            • 1. miesto - Štafeta 4x60m dievčatá – Zoššáková Vanesa, Skočíková Lea, Rusnáková Janka, Vargončíková Lucia
            • 1. miesto - skok do výšky – Skočíková Lea
            • 2.miesto – skok do diaľky – Rusnáková Janka
            • 2.miesto – skok do výšky – Vorčáková Diana
            • 2.miesto – hod kriketkou – Tarčák Viliam
            • 3.miesto – hod kriketkou – Puška René
            • 3.miesto – vrh guľou – Vargončíková Lucia

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a hlavne za ich  zodpovednú a disciplinovanú  športovú prípravu počas celého školského roka.

            Mgr. Lukáš Habovštiak

                                                                                                                     

          • Výlet do ZOO kontakt

            Dňa 22.6. 2023 sa žiaci 5.ročníka zúčastnili koncoročného výletu v ZOO-kontakt pri Liptovskom Mikuláši. V areáli mali možnosť kontaktu s menšími zvieratkami ako napríklad králiky, vtáky, papagáje. Väčšie zvieratá sledovali z diaľky. Areál ponúkal deťom rôzne atrakcie- vláčik, trampolíny, minigolf, vodná strela, sklený labyrint. Žiakom sa páčilo a odchádzali s krásnymi zážitkami.

            Triedni učitelia

          • Plavba loďou na Slanický ostrov umenia

            Dňa 21. 6. 2023 sa žiaci 9. A s triednou pani učiteľkou Hrubjakovou zúčastnili koncoročného výletu na Slanický ostrov. V príjemnej atmosfére za slnečného počasia si užili vyhliadkovú plavbu  po Oravskej priehrade. Na Slanickom ostrove navštívili kostol, poprezerali si rôzne pamiatky, kaplnku a urobili fotografie na pamiatku. Po prehliadke ostrova navštívili naše okresné mesto a pochutili si na dobrom jedle. 

            Mgr. Božena Hrubjaková

          • Beseda so spisovateľom Jánom Uličianskym

            V stredu 21. júna 2023 k nám zavítal vzácny hosť, spisovateľ Ján Uličiansky. Najskôr sme si pozreli bábkovú eko inscenáciu Divadla TUŠ na motívy rovnomennej knihy Jána Uličianskeho  o pánovi Nápadovi, ktorý precestuje celý svet. Hoci ako malý chlapec spadol z višne, má hlavu v poriadku viac, ako mnohí z nás. Vie totiž, že opustené či poranené zvieratká potrebujú niekoho, kto im pomôže, rovnako ako celá naša ohrozená planéta. A čo k tomu treba? Iba veľkú lásku k svetu, v ktorom žijeme...  

            Po predstavení nasledovala beseda.  Spisovateľ pútavo rozprával o svojom živote a aj o momentoch, ktoré ho inšpirovali k napísaniu jeho diel. Žiaci ho prekvapili  zvedavými otázkami aj krátkym hudobným programom. V závere besedy prebehla autogramiáda a žiačikovia si odnášali krásne knižočky s vlastnoručným autorským podpisom. 

            PaedDr. Eva Kšenzuláková 

          • Školský výlet – Chodník korunami stromov

            Územie Bachledovej doliny je pokladnicou prírodných pamiatok a krásneho horského prostredia, a preto sa stalo cieľom  nášho školského výletu.

            Na vrchole Spišskej Magury, na rozhraní Pieninského a Tatranského národného parku, sme zažili unikátnu prechádzku ponad les. Chodník korunami stromov nás previedol druhovo pestrým lesom. Na trase dlhej 1234 m sme obdivovali  prírodu z inej perspektívy, zoznámili sme sa s miestnou faunou i flórou. Trasa je ozvláštnená balančnými prvkami, hrami a zakončená vyhliadkovou vežou s adrenalínovou sieťou. Každý z nás si z Bachledky odnášal mnoho zážitkov. Pešia túra  či jazda kabínkovou lanovkou boli naozaj jedinečnými zážitkami.

            Triedni učitelia VIII.A,B,C

          • Tajomstvo hájovne na Podvrší

            Ráno 15. júna 2023  nás privítalo krásnym slnečným počasím. Naši ôsmaci sa vydali na pešiu túru k Hviezdoslavovej  hájovni na Rovniach. Oravské múzeum - literárnovedné oddelenie pripravilo pre našich žiakov  zaujímavé podujatie s názvom „Tajomstvo hájovne na Podvrší“.

            V areáli Hájovne nás privítali: básnik Pavol Országh Hviezdoslav, jeho manželka Ilona a hájnikova žena Hanka Čajková. Prostredníctvom pripravených úloh na 3 stanovištiach, zameraných na zručnosť, pamäť a pozornosť, v areáli Hájovne získali žiaci  indície potrebné na odhalenie tajomstva ukrytého v diele P.O. Hviezdoslava Hájnikova žena. Najrýchlejšie – najzručnejšie tímy boli ocenení vecnými cenami, no a ostatní žiaci si pochutili na sladkej odmene.

            PaedDr. Viera Rusnáková

          • Oravská dedina, výlet a naši tretiaci a štvrtáci...

            Dňa 07. júna 2023 žiaci 3. a 4. ročníka spolu s pani učiteľkami navštívili MÚZEUM ORAVSKEJ DEDINY v ZUBERCI. Ten nám ponúkol pohľad na oravskú dedinu v minulosti. Strávili sme čas v múzeu tak, aby sme sa dozvedeli čo najviac, ako na takej dedine ľudia žili, vyskúšali si zručnosti, ktoré potrebovali a zahrali sa ako deti kedysi.... V múzeu bolo pre nás pripravených 14 stanovíšť s rôznymi aktivitami, z ktorých sme sa veľa dozvedeli a mnohé si aj mali možnosť vyskúšať.

            Mgr. Alena Kosmeľová a spol.

          • HVIEZDOSLAVČEK

            HVIEZDOSLAVČEK

            Dnes sa konal na Hviezdoslavovej hájovni 4. ročník nesúťažnej prehliadky v prednese poézie a prózy detí materských škôl z okresu Námestovo. Našu materskú školu reprezentovala Timejka Strýčková s básňou Dáma sa nemá biť od Daniela Heviera a Veronika Hrubjaková s básňou Svetluška od Jany Humeníkovej. Ostatné deti tvorili skvelé publikum a užili si výlet na Hviezdoslavovu hájovňu.

            Mgr. Jana Madleňáková

          • OKRESNÉ  KOLO  V BASKETBALE

            Dňa 7. júna 2023 sa na palubovke telocvične ZŠ s Mš Rabča uskutočnilo okresné kolo v basketbale žiačok  základných škôl. Účastníkom súťaže bola aj naša škola. Po zodpovedných a bojovných výkonoch predvedených v jednotlivých zápasoch sa nášmu družstvu podarilo napokon vybojovať titul majstra okresu v basketbale.

            Ďakujeme dievčatám za výborné výkony, ktoré podávali počas celého turnaja  a úspešne tak reprezentovali našu školu.

            Družstvo:

            Zdenka Zoššáková, Ema Kvasňáková, Natália Vrublová, Viktória Huráková, Natália Fernézová, Patrícia Mičiniaková, Rebeka Kubuljáková, Ema Tarčáková, Simona Jaššáková, Lucia Rusnáková, Natália Baranyaiová.

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • O stromoch a zvieratkách

            Včera sme v našej materskej škole mali veľmi milú návštevu. Zamestnanci Lesov SR OZ Tatry nám porozprávali zaujímavosti z ríše zvierat a našich lesov. Pre deti pripravili rôzne interaktívne úlohy. Touto cestou im ďakujeme a veríme, že našu materskú školu niekedy opäť navštívia.

            Mgr. Jana Madleňáková