• Osvienčim - Brezinka

            Dňa 12. 3. 2024 sa žiaci deviatych ročníkov zúčastnili exkurzie do Osvienčimu, kde s doprovodom pedagógov a profesionálnych sprievodcov absolvovali prehliadku najtragickejšieho miesta z čias druhej svetovej vojny. Žiaci mali možnosť utvrdiť si dejepisné učivo a na vlastné oči vidieť miesto, kde sa tieto hrôzostrašné historické udalosti odohrali. Vyhladzovací tábor vznikol na jar v roku 1940 a  bol oslobodený v januári 1945.  Za ten čas tam zomrelo vyše milión ľudí – mužov, žien i detí.

            Počas našej návštevy tam bolo neskutočné množstvo návštevníkov z celého sveta. Žiaci videli, že história a dejiny sú veľmi dôležité a neustále pripomínanie týchto udalostí nás musí nabádať k tolerancií a mierovému riešeniu všetkých konfliktov. Lebo ako hovorí írsky štátnik Edmund Burke:    „Kto nepozná históriu, je odsúdený na jej opakovanie.“

          • Bábka v ľudovom kroji

            Bábka v ľudovom kroji

            Ľudové kroje sú neodlučiteľnou súčasťou našej kultúry a krajiny. Pre každý región Slovenska je typický iný  ľudový kroj a preto nie nadarmo sa hovorí: „Čo dedinu prejdeš, to iný kroj nájdeš.“ Materiál na zhotovenie kroja určovali prírodné podmienky a potreby. Spracúvali sa kože a kožušiny, z ľanu,  konopí a z ovčej vlny sa dorábala priadza, z ktorej sa tkali alebo plietli textílie. Aj žiaci so štvrtého ročníka na hodinách regionálnej výchovy vyrábali bábku v ľudovom kroji. Osvojili  si zručnosti pri  práci so strihom , ihlou, šitím a vyšívaním.  Práca žiakov veľmi zaujala o čom svedčia ich krásne výrobky, ktoré  zdobia nástenku na  našej chodbe.

            PaedDr.Tokarzová Mária

          • Okresné kolo vo volejbale - staršie žiačky

            Okresné kolo vo volejbale starších žiačok  

            V piatok dňa 08.03. 2024 sa ôsmačky zúčastnili na kvalifikácií do okresného kola starších žiačok vo volejbale, ktorý sa uskutočnil na ZŠ Slnečnej v Námestove. Dievčatá súťažili s ďalšími piatimi školami z okresu.  Pre naše ôsmačky to boli naozaj napínavé a náročné zápasy, kde mali možnosť porovnať sa s inými tímami. Aj napriek tomu, že nezískali umiestnenie, zo súťaže  neodchádzali smutné, ale naopak,  motivované trénovať do ďalších súťaží. Veď nie nadarmo sa hovorí, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Tešíme sa spolu s nimi. 

             Mgr. Daniela Labudiaková 

          • Prednáška o včelách na ročníkoch 1. - 4.

            Pre deti nie je ľahké nebáť sa hmyzu, najmä ak má na sebe žihadlá ako včely. Mali by sme sa týchto bzučiacich krások tak veľmi báť? Však včielky pre nás robia toľko!

            Sme veľmi radi, že k nám dňa 6.3. 2024 zavítal včelár, environmentalista Ing. Ivan Šustr zo Správy CHKO Horná Orava, ktorý porozprával našim mladším žiakom o veľmi pozoruhodnom a mimoriadne múdro organizovanom živote včielok. Žiakom prezentoval množstvo informácií, ktoré ich veľmi zaujali. Mali možnosť prezrieť si makrofotografie včiel a iného blanokrídleho hmyzu, rôzne vizuálne pomôcky, pozorovací úľ s plástmi, dymák a ochranné oblečenie pre včelára. Deti vždy poteší, keď môžu vidieť a dotknúť sa vecí, o ktorých sa učia.

            Ďakujeme Ing. Šustrovi za zaujímavú prednášku, ktorou nás obohatil o nové poznatky a určite aj mnohé deti priviedol k tomu, aby si obľúbili a chránili tento veľmi dôležitý živočíšny druh.

            Mgr. Marta Urbanová

          • Tak rozprávala moja babka...

            Dnes sme mali v základnej škole vzácnu návštevu. Navštívili nás babičky z našej obce, ktoré prišli našim prvákom a druhákom porozprávať, ako sa žilo kedysi. Rozprávali žiakom o svojom detstve, mladosti, tradíciách a spôsobe života v minulosti. Žiakov ich rozprávanie veľmi zaujalo a mali veľa otázok (napr. Ako ste chodili do školy? Akú ste mali tašku? Mali ste sánky?, ...) Na záver diskusie sa mohli žiaci s babičkami pohostiť na drobnom občerstvení, pri ktorom pokračovali ešte naďalej v spoločnom rozprávaní.

            Chceme sa veľmi pekne poďakovať babke Vnenčákovej a babke Pitákovej, ktoré prijali naše pozvanie. Ani na chvíľu nezaváhali sa stretnúť so žiakmi našej školy a podelili sa o svoje životné príbehy. Babičkám prajeme veľa zdravia a Božieho požehnania.

            kolektív učiteľov

          • HVIEZDOSLAVOV   KUBÍN

            Hviezdoslavov Kubín je súťažná prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe detských recitačných kolektívov a divadiel poézie. V tomto školskom  roku 2023/2024 sa koná už 69. ročník súťaže.

            V školskom roku 2023/2024 sa  6.marca 2024 uskutočnilo školského kolo súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN , školského kola zúčastnilo  29 žiakov, ktorí súťažili v kategóriách:

            II. kategória 5. - 6. ročník a III. kategória 7. -9. ročník.

            Umiestnenie:

                                                               PRÓZA

            II. kategória 5. - 6. ročník                                   III. kategória 7. -9. ročník

            1. Olívia GRACÍKOVÁ                                        1. Vanesa GENZOROVÁ

            2. Angelika PINDIAKOVÁ                                   2. Timea TARČÁKOVÁ                                 

            3. Michal STRNÁL                                              3. Sebastián JURITKA

                                                     

                                                               POÉZIA

            II. kategória 5. - 6. ročník                                  III. kategória 7. -9. ročník

            1.Tamara TROPEKOVÁ                                     1. Zoja JAŠŠÁKOVÁ

            2.Sebastián HUBER                                           2. Štefan KOŇARČÍK

            3.Nela MACHAJDOVÁ                                       3. Viktória HURÁKOVÁ

             

            Súťažiaci:

             

            5.A  Patrik KOŠÚT                                           6.B  Olívia GRACÍKOVÁ

                   Juliana MARLENGOVÁ                                    Samanta KOČKOVÁ   

                   Paulína VORČÁKOVÁ                                      Nela MACHAJDOVÁ    

            5.B Sebastián HUBER                                             Nela  TARČÁKOVÁ

                   Michal STRNÁL                                                Tamara  TROPEKOVÁ                      

                   Olívia ZOŠŠÁKOVÁ                               7.C    Štefan  KOŇARČÍK   

                   Ráchel ZOŠŠÁKOVÁ                                       Sebastián  JURITKA 

            5.C Timotej GNIDA                                                  Timea  TARČÁKOVÁ                      

                    Diana HALKOVÁ                                             Stela CHROMČÁKOVÁ   

                    Eliáš MARLENGA                                  8.B    Janka RUSNÁKOVÁ          

                    Aneta NEVEDELOVÁ                            9.A     Vanesa GENZOROVÁ

            6.A  Andreas PACHINGER                                      Eva VORČÁKOVÁ

                   Liliana    PILARČÍKOVÁ                        9.B      Zoja JAŠŠÁKOVÁ

                    Angelika PINDIAKOVÁ                                    Viktória HURÁKOVÁ                                                 

                   Šimon VORČÁK  

             

            Víťazom srdečne blahoželáme, všetkým zúčastneným recitátorom ďakujeme a prajeme im mnoho úspechov v zdokonaľovaní svojho umeleckého prednesu.

            PaedDr. Viera Rusnáková

             

          • VÝZVA: VRÁŤME  KNIHY DO ŠKÔL

            Milí žiaci,

            dávame Vám do pozornosti čitateľskú súťaž – VRÁŤME KNIHY DO ŠKÔL. V centre pozornosti dvanásteho ročníka projektu Vráťme knihy do škôl je motivovať deti k čítaniu kníh. Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok. Súťaž je určená je pre materské, základná a stredné školy na celom Slovensku.

            Čítanie kníh otvára dvere do nekonečných svetov plných dobrodružstiev, tajomstiev a vedomostí. Každá stránka knižky ponúka príležitosť stať sa časťou príbehu, objavovať nové krajiny a stretnúť fascinujúce postavy.

            Písanie poviedok je úžasná cesta, na ktorej môžete objavovať sami seba a rozvíjať svoju kreativitu. Pri písaní zažiješ radostné okamihy, keď sa tvoje postavy a príbehy začnú samostatne formovať a žiť vlastným životom.

            Ako na to: stačí si prečítať ľubovoľnú knihu a napísať o nej krátky referát v rozsahu maximálne dve strany. Čitateľ má objasniť, prečo si vybral práve túto knihu a čo mu dielo prinieslo. Škôlkari nakreslia obrázok s pomocou učiteľa či rodiča. Žiaci I. stupňa základných škôl môžu poslať buď text, obrázok alebo oboje. V súťaži sa neposudzuje literárna kvalita príspevkov, dôležité je čítať. Z doručených príspevkov sa víťazi pre jednotlivé kategórie určujú žrebovaním. Novinkou aktuálneho ročníka je súťaž v písaní mikropoviedok. Tie majú mať rozsah jednu až dve normostrany.

            Uzávierka súťaže je 1.4.2024

             PaedDr. Viera Rusnáková

          • ČITATEĽSKÝ  MARATÓN – ČÍTAJME SI  2024

            Linka detskej istoty organizuje už 15. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónuktorý je tento rok realizovaný s významnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

            Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť v ohraničenom čase na identifikovanie sa s postavami, ponúka chvíle intimity. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom.

            V našej ZŠ sa čitateľský maratón – Čítajme si 2024 – sa uskutoční 18. marca 2024.

            PaedDr. Viera Rusnáková

          • MAREC  MESIAC  KNIHY

            Mesiac MAREC si spájame predovšetkým so začiatkom jari – začínajú kvitnúť prvé jarné kvety, dni sa postupne predlžujú a noci krátia. Nastáva zmena teplôt – postupne pribúda teplejších jarných a slnečných dní a tých chladnejších ubúda. Marec je však spojený s ešte jednou významnou oblasťou nášho života, a to so vzdelávaním. Je to mesiac knihy. Známy svetový pedagóg, jazykovedec, humanista, filozof a politik Ján Amos Komenský raz povedal: „ Nemilovať knihy, znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom“. Ľudia už odpradávna vedeli, že vzdelávanie je kľúčom ku všetkému – k múdrosti, úspechu, priateľstvu, práci.

            Prešiel dlhý rok a opäť tu máme  31-dňový sviatok čitateľov a knihomoľov. Mesiac knihy vstúpil do ďalšieho ročníka a až do konca marca nám bude pripomínať prínos čítania a úlohu kníh v našom živote aj v živote celej spoločnosti.

            Čítanie bolo dlhé roky výsadou bohatej a vzdelanej vrstvy obyvateľstva. Situácia sa začala meniť až v 19. storočí, kedy sa vo viacerých európskych krajinách kládol dôraz na výučbu a s tým spojenú podporu čítania. V 20. storočí sa jeho význam ešte zvýšil a mnohé štáty mu začali robiť osvetu rôznymi spôsobmi. Jedným z nich bolo práve vyhlásenie marca za mesiac knihy.

            Mesiac MAREC sa spája s knihami už niekoľko desaťročí. Oficiálne sa stal mesiacom knihy v roku 1955, odkedy sa táto tradícia buduje a vytrvalo podporuje každý rok.

            Vyhlásenie marca za mesiac knihy v roku 1955 sa spájalo aj so vzdaním pocty osobe Mateja Hrebendu. Prvý jarný mesiac bol obdobím, kedy sa jedna z kľúčových osobností slovenskej literatúry 19. storočia narodila aj umrela.

            Matej Hrebenda získal zásluhy za viaceré aktivity súvisiace s literatúrou. Do slovenských aj československých dejín sa zapísal najmä ako spisovateľ a kníhkupec. Okrem písania poézie sa výraznou mierou podieľal na šírení českých a slovenských kníh aj na šírení osvety o význame čítania. Jeho vzťah ku knihám neochladol ani po strate zraku

            Na M. Hrebendu a jeho obrovský prínos pre českú a slovenskú literatúru budeme spomínať aj počas tohtoročného marca. Pri príležitosti mesiaca knihy prebehne v celej krajine niekoľko podujatí. Zopár sa ich uskutoční aj v knižniciach, ktorých názov nesie meno tejto významnej osobnosti. Príkladom je Knižnica Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote zriadená v roku 1991. S jeho menom sa takisto spája Knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Pomenovanie po gemerskom rodákovi nesie aj názov gymnázia v Hnúšti. V meste sa už vyše 20 rokov organizuje poeticko-prozaická súťaž Hrebendova kapsa.

             

             

            Projekt č.7 - MsBitunkova.sk

             

             

            Aktivity:

            1. ČAROVNÝ SVET ROZPRÁVOK  (5.ročník) 12.03.2024
            2. STRETNUTIE S EZOPOM (6.ročník) 19.03.2024
            3. MÔJ LITERÁRNY HRDINA (7.ročník)
            4. KNIŽNÍ DETEKTÍVI (8. ročník)
            5. PO STOPÁCH HISTÓRIE (9. ročník)
            6. ŠKOLSKÉ KOLO – HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN (5. - 9. roč. prednes poézie a prózy, 6.03.2023)
            7. HODINY  LITERATÚRY V ŠKOLSKEJ  KNIŽNICI (5. - 9. roč.)
            8. ČITATEĽSKÝ  MARATÓN  Č9TAJME SI  (LDI  18.3.2024)
            9. ČÍTAME  PRE   RADOSŤ (5.A,6.A, 7.C,8.C)
            10. BESEDA SO SPISOVATEĽOM -J.M. SLOVÍK –( 6.roč. 21.03.2024)

             

            PaedDr. Viera Rusnáková

          • Nordic walking

            Nordic walking 

            Chôdza -  najdostupnejšia a najprirodzenejšia pohybová aktivita určená pre všetkých bez ohľadu na vek, pohlavie a telesnú zdatnosť. Mnohí z Vás si položíte otázku: „Prečo by som mal chodiť s palicami?“  Je to jednoduché - okrem zdravotných výhod (správne držanie tela a jeho tvarovanie)  poskytuje aj iné  benefity, ako psychickú pohodu, pobyt v prírode, teda spája príjemné s užitočným. Aj naša škola zaradila nordic walking v tomto školskom roku do svojich športových aktivít. Žiaci 2. - 5. ročníka sa venujú počas troch dní. Zapojili sa totiž do projektu Aktívna školapod hlavičkou MŠVVaŠ SR, ktorého cieľom je zabezpečiť viac kvalitného pohybu na školách. Aktivita je vedená inštruktorkou Ing. Zuzanou Vorobeľovou. Tešíme sa na stretnutia, ktoré nás čakajú v najbližších mesiacoch.  

            Mgr. Daniela Labudiaková

          • Memoriál Michala Štanga

            V sobotu 17. februára 2024 sa v telocvični ZŠ Oravská Polhora 130 uskutočnil v poradí už 16. ročník Memoriálu Michala Štanga. Tento rok sa ho zúčastnilo 14 družstiev rozdelených do troch kategórií.  Memoriál sme zahájili  krátkou spomienkou na udalosti zo života Michala Štanga a tiež spoločnou modlitbou. Potom sa turnaj už naplno rozbehol a nasledovalo meranie síl zúčastnených družstiev vo futbale. Všetkých 26  zápasov prebehlo v bojovnom  tempe a duchu fair play.

            V I. kategórií (4-6 r. ZŠ) zvíťazil tím FC Bimbovia, v II. kategórií (7-9 r. ZŠ) zvíťazil tím MŠ Kačikovia  a v III. kategórií (SŠ) zvíťazil tím FC Nám sa nechce.

            Gratulujeme víťazom a všetkým zúčastneným  ďakujeme za to, že sme  si takýmto pekným spôsobom  uctili pamiatku  Michala Štanga.

             Mgr. Lukáš Habovštiak

            Výsledky

            1. kategória

            Poradie           Názov tímu

            1.                     FC Bimbovia

            2.                     FC Polhorský hrad

            3.                     FC Barani

            4.                     FC Baby

             

            2. kategória

            Poradie           Názov tímu

            1.                     MŠ Kačikovia

            2.                     FC Viera

            3.                     FC Marhuľa

            4.                     CF Real

            5.                     Bimbovia

             

            3. kategória

            Poradie           Názov tímu

            1.                     FC Nám sa nechce

            2.                     Šuflikanti

            3.                     Prvoligisti

            4.                     FC Scream

            5.                     Bučinka

          • Valentínsky šachový turnaj

            V piatok 16. 2. 2024 sa na našej škole realizoval Valentínsky šachový turnaj. Proti sebe si zahralo 52 hráčov z viacerých škôl Hornej Oravy (Zákamenné, Oravská Polhora, Krušetnica, Oravská Lesná, Zubrohlava). Z našej školy hralo 17 hráčov. Každý hráč hral 7 šachových partií. Súťažilo sa vo viacerých kategóriách. Z našej školy získali medailu: Ester Košťálová (3.miesto), Margaréta Štefaňáková (3.miesto), Simeon Labudiak (3.miesto), Yurii Balko (3.miesto), Damián Zboroň (2.miesto), Zachariáš Gužík (1.miesto), Timon Furin (3.miesto), Miroslav Grobarčík (2.miesto), Martin Vrubel (1.miesto), Martin Skočík (2.miesto), Tobias Cubinek (3.miesto), Kevin Vnenčák (2.miesto), Richard Vnenčák (2.miesto), Adam Labudiak (1.miesto), Tibor Cubinek (2.miesto). Absolútnym výhercom turnaja sa stal hráč z našej školy Adam Labudiak z 8.A. Všetkým výhercom gratulujeme.

            Mgr. Mariana Kocúrová

             

             

             

          • „Šírme digitálne dobro“

            „Šírme digitálne dobro“ – aj my súťažíme :)      

            Pri príležitosti Dňa pre bezpečnejší internet, ktorý sme si tento rok pripomenuli 06.02.2024, sme sa spolu so žiakmi našej základnej školy zapojili do súťaže. Veríme, že naše umelecké stvárnenia a reportáž v podobe videozáznamu sa bude hodnotiacej komisii páčiť. Tak držíme palce našim žiakom, pretože aj oni patria k tým, ktorí šíria digitálne dobro na internete.

            Mgr. Antónia Laštíková, Mgr. Katarína Graciková

          • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI

            Aj tento školský rok sa naša škola sa zapojila do celonárodného projektu Olympijský odznak všestrannosti. V rámci školského kola sme  počas hodín TV testovali pohybové schopnosti žiakov 6. až 9. ročníka v disciplínach: skok do diaľky z miesta, člnkový beh 5x10m, výdrž v zhybe, vytrvalostný člnkový beh,  hod medicinbalom vpred a sed-ľah za 30 sekúnd.  Žiaci s najlepšími výkonmi boli odmenení certifikátom a aj jedným z odznakov všestrannosti.

            Najlepšie výsledky v školskom kole dosiahli:

            6. ROČNÍK

            ZLATÝ  ODZNAK – Tomáš Vargončík 

            STRIEBORNÝ ODZNAK – Ema Koňarčíková, Adam Motyka

            BRONZOVÝ ODZNAK – Natália Kocúrová, Tobias Žitňák

            7. ROČNÍK

            ZLATÝ ODZNAK – Štefan Koňarčík, Filip Zamborský

            STRIEBORNÝ ODZNAK – Sebastián Juritka, Filip Marlenga ,Šimon Murín

            BRONZOVÝ ODZNAK – Richard Čeladinský, Samuel Kubuljak

            8. ROČNÍK

            STRIEBORNÝ ODZNAK – Michal Kornhauser, Adam Labudiak, Viliam Tarčák

            BRONZOVÝ ODZNAK – Alexej Budzeľ, Tibor Cubinek , Viktor Vonšák , Janka Rusnáková ,Lucia Rusnáková ,                                              Lea Skočíková ,Vanesa Buková , Lucia Vargončíková ,Vanesa Zoššáková

            9. ROČNÍK

            STRIEBORNÝ ODZNAK – Peter Budzeľ, Patrik Marlenga, Michal Masničák, Dominik Revaj 

            BRONZOVÝ ODZNAK – Patrik Janoszek, Simona Jaššáková, Richard Jendreas, Melánia Ľudmová,

                                                     Peter Praj, Alexander Revaj,  Viktória Skurčáková, Natália Vrublová,

                                                     Richard Zamborský, Denis Zeman

            Všetkým srdečne blahoželáme.

            Učitelia TV

             

          • Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského

            Naša základná škola každoročne organizuje rôzne recitačné súťaže. Súťaž v prednese slovenských povestí – Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského - je jednou z nich. V školskom roku 2023/2024 sa školského kola zúčastnilo 16 žiakov, ktorí súťažili v týchto kategóriách:

            II. kategória 4. - 5. ročník a III. kategória 6. -7. ročník.

            Umiestnenie:

            II. kategória 4. -5 .ročník                                III. kategória 6. -7. ročník

            1. Peter HURÁK                                               1. Tamara TROPEKOVÁ

            2. Sebastián HUBER                                        2. Dušan HAMPEL

            3. Dianka HALKOVÁ                                        3. Timea TARČÁKOVÁ

             

            Súťažiaci:

            II. kategória 4.-5.ročník

            Juliana MARLENGOVÁ

            Aneta JURITKOVÁ

            Peter HURÁK

            Sebastián HUBER

            Paulína VORČÁKOVÁ

            Dominika BIEĽAKOVÁ

            Jozef SKOČÍK

            Dianka HALKOVÁ

            III. kategória 6.-7.ročník

            Liliana  PILARČÍKOVÁ

            Dušan HAMPEL

            Nela MACHAJDOVÁ

            Karolína BUDZEĽOVÁ

            Nela TARČÁKOVÁ

            Nikola CHROMČÁKOVÁ

            Tamara TROPEKOVÁ

             

            Víťazom školského kola gratulujeme, prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

             

            PaedDr. Viera Rusnáková

          • Midicoolvolley

            V stredu 07.02. 2024 sa naše ôsmačky prvýkrát zúčastnili turnaja v štvorkovom volejbale midicoolvolley, ktorý sa uskutočnil na ZŠ Komenského v Námestove. Dievčatá si zmerali sily s ďalšími tromi školami z okresu. Pre naše ôsmačky to bola jedinečná príležitosť ukázať svoje schopnosti a porovnať sa s inými tímami. Aj napriek tomu, že nezískali umiestnenie, z turnaja odchádzali spokojné a odhodlané trénovať ďalej a zlepšovať sa.

             

            Mgr. Daniela Labudiaková

          • Karneval v MŠ

            Včera sa konala v našej materskej škole jedna z najobľúbenejších akcií, a to fašiangový karneval. Deti sa naň tešili celé týždne a usilovne rozmýšľali, akú masku si opäť pripravia.  Aj tento rok si spolu s rodičmi pripravili naozaj zaujímavé a originálne masky. Celé dopoludnie sa nieslo v duchu dobrej nálady, tanca, smiechu a súťaží.

            Mgr. Jana Madleňáková