• Deň jazykov

            26. september - Deň jazykov

            Ako každoročne, tak aj dnes pri príležitosti Dňa jazykov sme si pripravili prezentácie, súťaže, ochutnávky jedál z rôzych kútov Európy. Opätovne sme sa niečo nové dozvedeli a naučili, takže sme spojili užitočné so zábavným.

          • Jesenné ikebany

            Jesenné ikebany- tvorba deviatakov

            Minulý týždeň sme na vyučovaní výtvarnej výchovy so žiakmi z 9.A a 9.B vytvorili ikebany z kvetov, prírodnín a iných zbytkových materiálov. Žiakov tvorba veľmi zaujala a vytvorili prekrásne ikebany, ktoré zdobia triedy a chodby našej školy.                                                                        Mgr. Božena Hrubjaková

          • BIELA PASTELKA

            Biela pastelka 2022 – 23.september

            23. septembra 2022 budú v uliciach slovenských miest a obcí dobrovoľníci verejnej zbierky Biela pastelka.

            Verejná zbierka Biela pastelka patrí medzi desať najväčších a zároveň najdôveryhodnejších zbierok na Slovensku. Jej história sa začala písať v roku 2002 a pôvodný organizačný tím ju pripravil už za dva mesiace. Aj napriek náročnej situácii, či už v oblasti ekonomiky, stále hroziacej pandémii, či vojny na Ukrajine organizátori dúfajú, že darcovia zbierku podporia. Biela pastelka patrí k najväčším a podľa hodnotenia tretieho sektora i najdôveryhodnejším zbierkam na Slovensku.

            Ambasádormi zbierky sú moderátorka Adela Vinczeová, komik a influencer Fero Joke a herec SND Robo Roth, ktorý je zároveň „hlasom“ zbierky.

            Ako pomáha verejná zbierka Biela pastelka?

            Verejná zbierka Biela pastelka slúži na podporu a pomoc ľudí so zrakovým postihnutím. „Vďaka zbierke učíme ľudí, ktorí prídu o zrak Braillovo písmo, chôdzu s bielou palicou, čo pre nich  znamená, že môžu ísť samostatne do obchodu, do práce či pre deti do školy. Pomáhame im tiež zvládnuť technicky náročné pomôcky, aby dokázali pracovať s počítačom, dotykovým mobilným telefónom s hlasovým výstupom alebo zväčšovacím programom, používať špeciálne lupy, postarať sa o domácnosť, čiže oprať si, navariť, ožehliť. Nechýba ani pomoc pri získavaní príspevkov, pomoc pri odstraňovaní bariér, podpora v legislatívnej oblasti a veľa ďalšieho. Našou snahou je klient žijúci plnohodnotný život,“ hovorí Eliška Fričovská, PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.  

            Biela pastelka pomáha:

            • pri nácviku samostatnej chôdze s bielou palicou
            • pri výučbe čítania a písania Braillovho písma
            • kurzami práce s kompenzačnými, optickými a technicky náročnými pomôckami
            • aktivitami zameranými na obhajobu práv ľudí so zrakovým postihnutím
            • podporu aktivizovania ľudí nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom kultúrnych, športových či voľnočasových podujatí
            • pri nácviku sebaobslužných činností – varenie, pranie, žehlenie, upratovanie
            • špecializovaným sociálnym poradenstvom – poradenstvo pri získavaní príspevkov, poradenstvo v zamestnávaní, pri vyrovnávaní sa s postihnutím a pod.

            Ako identifikujete dobrovoľníkov zbierky Biela pastelka?

            Pastelkový tím býva zväčša dvoj- až trojčlenný. Finančné prostriedky zbierajú do bielo-modrých papierových pokladničiek, ktoré sú zapečatené nálepkou s popisom, na ktorej sa nachádza:

            • názov organizácie: Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska
            • názov zbierky: VEREJNÁ ZBIERKA BIELA PASTELKA 2022
            • logo zbierky a číslo pokladničky
            • informácia o registrácii na MV SR spolu s registračným číslom 000-2021-038830QR kód
            • zbierkový tím sa tiež vie preukázať Poverením na vykonávanie zbierky vydaným ÚNSS

            Tohtoročný zbierkový predmet?

            Za finančný dar môže darca získať symbolické poďakovanie, ktorým je drevená pastelka. Na nej sa nachádza nápis www.bielapastelka.sk a ĎAKUJEME!

             

            Ďakujeme, že aj vďaka vašej podpore môže Biela pastelka písať krajší príbeh v životoch ľudí nevidiacich a slabozrakých.

          • Detský čin roka 2022

            Naša škola sa ešte v minulom školskom roku zapojila do projektu Škola priateľská deťom. Pomáhali sme žiakom a deťom, ktoré nemali toľko šťastia ako my. Dobrým skutkom jednému z našich žiakov sme boli ako kolektív nominovaní na Detský čin roka 2022 v kategórii dobrý nápad. Je to pre nás riadnym zadosťučinením, že pomáhať sa stále oplatí a že ľudská ľahostajnosť je našim deťom v škole cudzia.


            Dobrý nápad /list E/

            Štvrtáci predávali svoje výrobky a zarobené peniaze darovali spolužiakovi z Ukrajiny

            V našej škole funguje krúžok Škola priateľská deťom. Počas dištančného vyučovania bolo veľmi ťažké s deťmi niečo vyrábať a tvoriť. Ale boli sme odhodlaní začať sa čo najskôr po nástupe do školy stretávať poobede a zamestnávať nielen hlavu, ale najmä naše malé ruky. Vyrábali sme milé voňavé mydielka, vrecká s aromatickou soľou do kúpeľa, piekli a zdobili sme medovníky. Všetky tieto drobnosti sme ponúkali našim spolužiakom za symbolickú cenu počas malých a veľkých prestávok. Záujem o naše výrobky bol veľký, každý chcel niekoho obdarovať. Predsa len: vždy má niekto meniny, narodeniny alebo len tak si kúpiť pre radosť. S rúškami na nosoch, aby sme sa nestretávali s inými kolektívmi, a so zachovaním všetkých obmedzení, ktoré v školách proti ochoreniu COVID-19 v tom čase boli. Vyzbierali sme peknú sumu, ktorú sme hodlali použiť na spoločnú opekačku alebo spoločný školský výlet po pandémii. Ale potom vypukla na Ukrajine vojna a k nám do školy prišiel Vlad. Vlad je náš spolužiak. Utiekol z Ukrajiny pred vojnovým besnením so svojou mamou. Bol zaradený do deviatej triedy, matematickej sekcie. Výborne sa učí, je múdry a inteligentný. Ale Vlad bol stále smutný. Raz prišiel do školy. V ukrajinskom jazyku nám povedal, že zháňa mame prácu, lebo nemajú čo zajtra jesť, nemajú na chlieb. Vtedy sme neváhali ani chvíľu. Všetky naše zarobené peniažky vtedy žiaci darovali Vladovi. Ich dobré srdce a chuť pomôcť Vladovi prevážili sebeckosť. Dnes je Vlad už pokojnejší, mama má prácu, usadili sa. Nevieme, či ostane u nás v škole. Ale dnes vieme isto, že raz v budúcnosti bude spomínať na malých štvrtákov, ktorí jemu a jeho mamke v cudzine pomohli  z najhoršieho.

             

            List napísala  Mgr. Božena Hrubjaková, PaedDr. Denisa Pidíková – pedagogičky, skutok vykonal kolektív detí, v šk. roku 2021/2022, žiaci 4. triedy, ZŠ s MŠ Oravská Polhora č. 130