• Zápis deti do materskej školy pre šk.rok 2022/2023

            Zápis detí do materskej školy

            Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Oravská Polhora 130 oznamuje rodičom,

                                                                     že od 1. 5. 2022 do 31. 5. 2022

            prebieha zápis detí do materskej školy.

            Žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie si môžete stiahnuť z webovej stránky školy, alebo vyzdvihnúť priamo v materskej škole. Vyplnenú a potvrdenú žiadosť od pediatra môžete poslať poštou, mailom, alebo priniesť osobne do materskej školy do 31.5.2022. Deti, ktoré už navštevujú materskú školu nemusia posielať žiadosť, plynulé prechádzajú do ďalšieho školského roka.


            Príloha: Ziadost_o_prijatie_na_predprimarne_vzdelavanie2022.pdf​​​​​​​

          • Zápis do 1.ročníka

            Zápis do 1.ročníka

            ,,Dnes si u nás prvý  raz,

             v septembri však prídeš  zas.

            Lebo práve vtedy škola ,

            prvákov do lavíc volá.“

            Zápis do 1.ročníka je dôležitou udalosťou budúceho prváčika a jeho rodičov.

            Dňa 21.4.2022 sa konal  v našej škole  zápis predškolákov do 1. ročníka, ktorého sa zúčastnilo 23 žiakov, z toho 1 žiak nedosiahol školskú spôsobilosť a bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Zápis sa konal  na treťom poschodí v 3.B triede pod vedením dvoch pani učiteliek, dvoch  špeciálnych pedagógov a sociálneho pedagóga.

            Pred vstupom do triedy deti prejavovali zmiešané  emócie a zakrývali  svoj strach  silným stiskom ruky rodiča, ktorý im dodával pocit bezpečia  a sprevádzal ich až  do triedy. V triede ich privítali pani učiteľky, kde sa  už museli žiaci  spoliehať sami na seba. Ich prvou úlohou bolo predstaviť sa. Stres  začal  pomaly opadávať a žiakov čakali ďalšie úlohy, kde museli preukázať svoju fyzickú  a psychickú zrelosť.  Na tabuli-plagáte  ich vítali  tri   žabky, ktoré ich pozývali do svojho močiara. Žiaci si hľadali svoje meno znázornené na obrázku s vtáčikom, ktoré pripevnili  k žabkám. Zápis prebiehal hravou formou, kde žiaci preukazovali svoje zručnosti zo slovenského jazyka, matematiky a prvouky. V matematike  mali poznať čísla do 6, určiť a priradiť počet predmetov, vzťahy pred, za, farby, geometrické tvary. V slovenskom jazyku  preukazovali komunikačné zručnosti v predstavovaní sa: vedieť  povedať  zreteľne svoje meno a priezvisko, poznať niektoré písmenká, povedať básničku. V prvouke mali správne triediť a pomenovať  ovocie a zeleninu. Potom nasledoval test školskej spôsobilosti, kde žiaci riešili rôzne úlohy z matematiky, písania a kreslenia. Na záver kreslili postavu. Úlohou pedagóga bolo pri všetkých úlohách orientačne posúdiť školskú pripravenosť žiaka do prvého ročníka. Žiaci boli šikovní a všetky úlohy zvládali veľmi dobre. Na pamiatku dostali od pani učiteliek  pamätný list, sladkosť, darčeky a peňaženky, ktoré pre nich vyrobili žiaci zo školského klubu.

            Budúcim prvákom  želáme veľa zdravia a tešíme sa na nich v škole  u nás v škole už  v septembri.

             

            PaedDr.Tokarzová Mária

          • Slávik Slovenska 2022

            Slávik Slovenska 2022

            Dňa 20.04.2022 sa konečne po troch rokoch odmlky a covidových nariadení podarilo zorganizovať na našej škole 30. ročník školského kola speváckej súťaže Slávik Slovenska. Ten posledný sa konal 16.04.2019. Bol to 29.ročník. Dva mesiace nácvikov a prípravy stáli za to. Súťaže sa zúčastnilo 18 žiakov našej školy skoro z každého ročníka. Vystúpenia všetkých súťažiacich boli úžasné. Krásne kroje zvýraznili atmosféru vystúpenia. Porotu tvorili pani učiteľky našej školy a predsedom poroty bol pán Matis. Ďakujem všetkým žiakom, ktorí vystúpili a reprezentovali svoju triedu v  celoškolskom kole. Držíme palce víťazkám všetkých kategórií v okresnom kole.

            Mgr. Lýdia Košťálová

             

            Hodnotenie:

            I.kategória I.-III.ročník

            1. Tímea Košťálová  II.A

            2. Zachariáš Gužík  I.A

                Dominik Marlenga II.B

            3. Ester Košťálová I.B

                Lucia Masničáková II.A

                Helena Rusnáková II.B

             

            II.kategória IV.-VI.ročník

            1. Lea Mazuráková  VI.C

            2. Saša Adamčíková V.A

                Chiara Štendová VI.C

            3. Patrik Natšin IV.A

                Vanesa Pitáková IV.A

             

            III.kategória VII.-IX.ročník

            1. Tamara Plevjaková IX.B

            2. Ema Tarčáková VII.C

            3. Karolína Juričáková VII.C

             

          • Aktivity ku Dňu Zeme

            Deň Zeme na našej škole

            Deň Zeme je príležitosťou na oslavu našej planéty a životného prostredia. Koná sa každoročne 22. apríla. Je to deň, kedy sa môžeme dozvedieť a diskutovať o otázkach životného prostredia a o spôsoboch, ako môžeme spoločne pracovať na záchrane našej Zeme pre ďalšie generácie. Deň Zeme nám všetkým poskytuje skvelú príležitosť porozprávať sa s našimi deťmi o životnom prostredí a veciach, ktoré môžeme osobne urobiť, aby sme boli ohľaduplnejší k životnému prostrediu: napr. vyčistiť okolie od odpadkov, zasadiť stromčeky, ... . Je to dokonalá príležitosť naplánovať si zábavné aktivity, ktoré si môže spoločne vychutnať celá trieda.

          • CHUTE BABEJ HORY

            CHUTE BABEJ HORY

            V sobotu 9.4. 2022 sa žiaci 8.A. spolu s triednou učiteľkou zúčastnili zaujímavej akcie : ,,Chute babej hory“. V kultúrnom dome sa  spolu s priateľmi z Poľska naučili variť rôzne chutné recepty. V závere ochutnávali skvelé jedlá našich mám a starých mám. Pochutili si na  haluškách, strapačkách, šúľancoch, tvarohovom, makovom závine, jaterniciach, klobáskach, šalátoch a iných dobrotách. Žiakom sa na tejto akcii páčilo a užili si pekný deň.                           

                                                                                                             Mgr. Hrubjaková Božena

          • Marec – mesiac knihy

            Marec – mesiac knihy na 1 . stupni

            Máme za sebou mesiac „Marec “. Pri tejto príležitosti učiteľky z 1. stupňa pripravili pre žiakov množstvo rôznych aktivít a projektov. Ich cieľom bolo vzbudiť u nich záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu.

            Mnohé deti vnímajú knihy ako svojich priateľov, iné zase čítanie neobľubujú, preto je dôležité v triede robiť rôzne činnosti, ktoré žiakov povzbudzujú k tomu, aby mali radi knihy.

            Prvý marcový týždeň sa niesol v znamení čítania s porozumením. Každý ročník sa zapojil aj do súťaže „Čitateľský oriešok“. Výstupom bolo prelúskanie sa dvoma veselými príbehmi a v hľadaní správnych odpovedí na jednoduché aj zložitejšie otázky. Kreativitu a fantáziu ukázali pri hre na umelca, kde k veselými postavičkám vymysleli jedno spoločné dobrodružstvo a nakreslili ho na jeden výkres. Mnohí žiaci boli vybraní odbornou komisiou do finále a úspešne zaradení do hlasovania na Facebooku RAABE. Touto cestou chceme poprosiť aj o hlas (laik) pre naše deti, ktoré prebieha od 5. apríla do 16. mája 2022.

             Jednou z aktivít bolo, že žiaci si do školy priniesli svoju obľúbenú knihu a stručne ju odprezentovali. Vďaka tejto metóde sa žiaci zoznámili s veľkým množstvom kníh. Veľa žiakov sa motivovalo touto metódou a svoju knihu čítajú aj vo voľnom čase v škole. S ďalšími novými knihami sa zoznámili aj počas návštevy školskej knižnice, kde si vybrali aj iné zaujímavé knihy na domáce čítanie. Výstupmi domáceho čítania je triedna knižnica, kde si žiaci prečítané knihy symbolicky ukladajú do knižných regálov.

            Počas aktivity „Týždeň aktívneho čítania“ žiaci v jednotlivých ročníkoch čítali rôzne knihy. Každá triedna skupina si zvolila vlastný spôsob propagácie prečítanej knihy. Žiaci vytvorili rôzne plagáty, reklamy, ilustrácie, tvorili dramatizácie k textu a pantomímy. Odvážnejší sa odhodlali aj na komentovanú pantomímu, pri ktorej jeden žiak rozprával dej a ostatní mlčky spomínaný dej znázorňovali. Niektorí zase urobili pantomímu formou hádaniek z rôznych literárnych diel, ktoré čítali počas vyučovania. V 4. ročníku  p.učiteľka pripravila pre žiakov podujatie Čitateľský maratón, kde žiaci trénovali plynulosť čítania.

            Na hodinách výtvarnej výchovy sme realizovali „Týždeň hlasného čítania“. Žiaci sa zoznámili s rozprávkami Pavla Dobšinského z jeho Prostonárodných slovenských povestí – Dlhý nos, O veternom kráľovi, Janko Hraško a podľa vlastnej fantázie vytvorili k jednej z nich návrh omaľovánky rôznou technikou.

            Marec je mesiac, keď sa o knihách veľa hovorí. Veríme, že vďaka niektorej z aktivít spolužiaci a učitelia niekoho motivovali tak, že si budú chcieť určitú knihu prečítať. Pretože čítanie pre deti je veľmi dôležité. 

             

          • Projekty z prvouky

            Projekty z prvouky

            Žiaci  z roč. 2.A,2.B triedy  dokážu  spestriť nové učivo prvouky  aj tvorbou  projektov, ktoré prezentujú pred svojimi spolužiakmi. Projekty im  pomáhajú ľahšie pochopiť učivo a zároveň sú zdrojom  nových poznatkov  aj pre ostatných žiakov. Chválime žiakov za  usilovnosť  a kreativitu pri tvorbe projektov.

                                                                                                                                             PaedDr. Tokarzová Mária

          • Ľudový odev- ľudový kroj z regiónu

            Ľudový  odev- ľudový kroj z regiónu

            Tradičný ľudový odev, alebo kroj je vzácne dedičstvo predkov, ktoré by sme si mali vážiť a chrániť pre ďalšie generácie. Aj žiaci z 3. a 4. ročníka sa na hodinách regionálnej výchovy bližšie oboznámili z ľudovým krojom z nášho regiónu, ktorý si aj sami zhotovili. Žiaci  4.ročníka  šili bábky v ľudovom kroji a žiaci 3. ročníka  vyrábali bábky   v ľudovom kroji z farebného papiera, ktorý potom dolepovali na výkres.  Pri výrobe ľudového kroja sa  najprv  oboznámili s postupom. Presvedčili sa, že pri  výrobe  bábky v ľudovom kroji  je potrebné vynaložiť veľa práce a trpezlivosti. Práca  ich  veľmi bavila,  preukázali pri nej veľa usilovnosti a tvorivosti o čom svedčia ich  krásne   výrobky.

                                                                                                                                         PaedDr. Tokarzová Mária

          • MAREC MESIAC KNIHY

            Aktivity – „MAREC MESIAC KNIHY“

            História kníh kráča ruka v ruke s históriou prvých vyspelých civilizácií. Knihy v sebe skrývali tajomstvá, príbehy a prežili až do dnešnej doby.

                 Kniha a literatúra má aj v dnešnom modernom svete svoje stále miesto, aj keď sa zdá, že sa od knihy vzďaľujeme, sú to najmä, školy, učitelia slovenského jazyka, ktorí sa snažia svojimi aktivitami vštepovať žiakom lásku ku knihám.

                 V tomto školskom roku už tradične sa mesiac knihy niesol v ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130   v duchu tradícií a učitelia slovenského jazyka a literatúry na 2. stupni pripravili pre žiakov zaujímavé podujatia.

                  4. marca 2022 sa žiaci 7.A,B. - 8.A,B triedy stali knižnými detektívmi, pátrali v knihách, aby objavili odpovede na zadané otázky. Aktivita „ KNIŽNÍ  DETEKTÍVI“ v školskej knižnici boli zamerané na rozvoj logického myslenia.

                 16. marca 2022  sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, do ktorého sa zapojili žiaci 5. – 9. ročníka. Víťazi jednotlivých kategórií v prednese poézie a prózy súťažili 22. marca 2022 v okresnom kole v Námestove.

                 16. marec je Dňom ľudovej rozprávky. Tento deň sa spája s narodením slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského, zberateľa slovenských ľudových rozprávok, ktorý sa narodil v Slavošovciach na Gemeri v roku 1828. Žiaci 7. -8. ročníka si Deň ľudovej rozprávky pripomenuli na hodinách literatúry .

                 30. marca 2022 pripravili p. učiteľky vyučujúce slovenský jazyk a literatúru podujatie  Čitateľský maratón – „Čítam, čítaš, čitame“  V 5.-6. ročníku sme počas vyučovania literatúry trénovali plynulosť čítania a pozornosti pomocou čitateľského maratónu. Žiaci si odovzdávali štafetu čítania – každý prečítal jednu vetu povesti – piataci a báje – šiestaci. Na konci sme vyhodnotili správnosť čítania, plynulosť a melódiu čítania. Potom sme sa porozprávali o prečítanej povesti – Kôň so zelenou hrivou a báji – Prečo je Váh divá rieka. Žiaci hodnotili, kto najlepšie a najkrajšie čítal.

                   Pani učiteľky vyučujúce slovenský jazyk  zapojili žiakov 5. – 9. ročníka v mesiaci marec do „Týždňa hlasného čítania“. Počas piatich dní žiaci čítali rôzne knihy:

                     5.ročník – Jozef Horák –Povesti spod  Sitna

                     6.ročník – Staré grécke báje (výstup: ilustrácie k prečítaným mýtom)

                     7. ročník – Jack London – Volanie divočiny ( výstup: charakterizovať hlavnú postavu    

                                       a povedať svoje pocity z knihy)

                     8.ročník – Jacqueline Wilsonová – Vzdušné zámky ( výstup: charakteristika hlavnej

                                        postavy a stručný obsah deja)

                     9. ročník – Zuzana  Šulajová – Džínsový denník ( výstup: Chlapci mali napísať,

                                         čo nové sa dozvedeli o dievčenskej duši a čo ich na zmýšľaní dievčat

                                         prekvapilo, dievčatá mali napísať, či sa stotožnili s hlavnou hrdinkou

                                         a ak áno, tak v čom.)

                  V priebehu mesiaca marec sme tiež realizovali Týždeň aktívneho čítania pri príležitosti mesiaca knižníc. Žiaci počas týždňa na každej hodine prečítali časť – úryvok z kníh: povesti a báje. Taktiež sme sa zhovárali o gréckej mytológii. Na konci týždňa žiaci vyhotovili projekty vo dvojiciach o mýtoch, ktoré čítali. Navštívili sme okrem toho aj priestory školskej knižnice, kde si žiaci mohli požičať knihy na čítanie doma. Vyhotovovali čitateľský denník, kde si rozvíjali čitateľské zručnosti. Najlepší recitátori sa zúčastnili súťaže v recitovaní: Hviezdoslavov Kubín a Šaliansky Maťko.

                  Čítam, teda som

            Projektový výstup jednotlivcov zo 6.C, 7.C a 9. ročníka, ktorého cieľom bolo vzájomné rozšírenie čitateľských obzorov a recipročná motivácia k čítaniu kníh. Žiaci oboznamovali spolužiakov s knihou, ktorú v poslednom období čítali a snažili sa im sprostredkovať emócie, ktoré v nich daná kniha vyvolala.

                Hádaj, kto som

            Skupinová aktivita realizovaná v 7.C. Žiaci dostali charakteristiky rôznych literárnych hrdinov a spoločne museli identifikovať meno postavy. Pátranie bolo o to ťažšie, že s niektorými  postavami sa na hodine literatúry ešte len stretneme.

                 Starší čítajú mladším – 6.C

             Na základe 1. aktivity boli z 9. ročníka vybraní štyria žiaci, ktorí šiestakom čítali zaujímavú ukážku z obľúbenej knihy a následne im rozprávali o svojich pocitoch pri čítaní tej knihy.

                Čítam, čítaš, čítame

            Žiaci 7.A,B a 8.A,B triedy sa na hodinách literatúry kreatívne stvárnili jednotlivé ukážky  vybraných literárnych diel, kreatívne spracovali – Jules Verne – Cesta na Mesiac a Arthur Conan Doyle – Na ten obraz nikdy nezabudnem.

                 Uvedenými podujatiami sa snažíme pritiahnuť žiakov ku knihám a presvedčiť ich, aby v dnešnej modernej počítačovej dobe nezanevreli na čítanie

                             

                                                                                                                                                   PaedDr. Rusnáková Viera

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA 2022/2023

             

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130

            oznamuje rodičom,

            že ZÁPIS do 1. ročníka pre školský rok 2022/2023 

            sa uskutoční :

            vo štvrtok 21.4.2022 v čase od 9:30 do 16:00 hod.

                               Zápis sa uskutoční prezenčnou formou, teda za účasti detí a rodičov.

            Bližšie informácie nájdete na našej webovej stránke v časti: Žiaci a rodičia - Formuláre pre rodičov - Zápis do 1.ročníka

          • Detský „Milionár“

            Detský ,,Milionár"

            Čo tak si konečne zmerať sily aj vo vedomostnej súťaži? Posledný marcový deň všetci prváci, druháci, tretiaci aj štvrtáci držali prsty tým najpripravenejším a najodvážnejším spolužiakom z každej triedy. Tí pred nich zasadli s odhodlaním, že zabojujú o čo najlepší výsledok. Za každú vylosovanú a správne zodpovedanú otázku získali vždy určitú sumu, ktorá zakaždým potešila. (Aj keď išlo len o makety peňazí J). Otázky sa týkali prebratých tém z prvouky, prírodovedy, vlastivedy, matematiky, slovenského aj anglického jazyka. Po desiatich kolách sme si všetci zároveň precvičili matematiku, keď sme každému súťažiacemu spočítavali nahromadenú kôpku eur.

            Naši „milionári“:

            za 1.-2.roč. Michal Zoššák, 2.A

            za 3.-4.roč. Liliana Pilarčíková, 4.A

            Veľmi dobre si viedli aj ostatní súťažiaci:

            Tomáš Randjak, 1.A

            Martin Skočík, 1.B

            Michal Hampel, 2.B

            Juliana Marlengová, 3.B

            Jakub Gužík, 3.A

            Gratulujeme, boli ste skvelí!

                                                                                                                                                 Mgr. Marta Urbanová

          • Oravská Polhora - Zawoja

            Oravská Polhora - Zawoja

            Piatková návšteva našich žiakov v partnerskej obci Zawoja (PL) v rámci spoločného mikroprojketu spolupráce. Kulinárske špeciality spojili mladých ľudí z oboch stán Babej hory.

                                                                                                                 Mgr. Helena Brišová

          • 1. apríl

            1. apríl na našej škole

            Prvý aprílový deň má byť ten najbláznivejší a najzábavnejší deň v roku. Ľudia si zo seba nevinne uťahujú a dobre sa na tom zabávajú. A keďže aj naši žiaci spolu s pani učiteľkami majú radi zábavu, strávili sme spolu taký bláznivý školský deň v pyžamách. Ktovie, čo deti vymyslia na budúci rok?!:)

             

                                                                                                                                                 Mgr. Marta Urbanová