• Deň zdravej výživy 27.10.2022

            DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

            Dňa 27. októbra 2022 sa na našej škole bude konať Deň zdravej výživy. V tento deň si chceme pripomenúť, aká dôležitá pre náš život je zdravá a výživná strava.

            Aj desiata musí byť plnohodnotná. Preto si v tento deň, t. j. vo štvrtok doneste len zdravú desiatu, žiadne čipsy a kolu! Zdravú desiatu si budete môcť zakúpiť taktiež v našom biobufete, ktorý pre Vás organizujú v tento deň vaši spolužiaci. Nezabudnite si preto doniesť peniažky na zakúpenie super zdravých výrobkov: špaldovej kaše, pohánkového koláča s jablkami, cereálií s mliekom a zeleninových šalátov. Ste srdečne pozvaní desiatovať s nami. Tešíme sa na Vás vo štvrtok cez veľkú prestávku.

            Vaši spolužiaci.

                     

          • Športová akadémia Mateja Tótha

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            naša základná škola je zapojená do celoslovenskej súťaže, v ktorej má šancu získať O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha na svojej pôde, a to na jeden školský rok zadarmo.

            Preto vás vyzývame, urobte dobrú vec a hlasujte za našu školu na stránke www.akademia.o2.sk.

            Čím viac sa nás zapojí a čím viac hlasov získame, tým väčšiu šancu má naša škola.

            Pomôžte našej škole získať O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha a hlasujte každý deň na stránke www.akademia.o2.sk . V mene žiakov našej školy vám ďakujeme.

            Vedenie školy.

          • Beseda so spisovateľkou EVA LUKA

            Beseda so spisovateľkou EVA LUKA

            Dňa 24.októbra 2022 sa naši žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili besedy v Mestskej knižnici v Námestove pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc.       

                     Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. Pripomína sa každý štvrtý októbrový pondelok. 

                        Autorka Eva Luka nám predstavila svoju knihu pre žiakov JEMŇACINKY/BRUTÁLNIČKY , básne do tejto knihy tvorila  niekoľko rokov.

            Jemňacinky / Brutálničky sú básnickou dvojknihou pre deti všetkých vekových kategórií. Spredu si čitateľ prečíta Jemňacinky, zozadu si prečíta Brutálničky. Básne v tejto  knihe v mnohých nás vyvolali úsmev, no dokázali nás rozveseliť, pobaviť i vniknúť hlboko do duše človeka. Túto knihu si autorka ilustrovala sama a naozaj jej ilustrácie vystihujú podstatu jej básní.

            Autorka Eva Luka odpovedala na otázky našich žiakov , a to nielen dotýkajúcich sa jej literárnej tvorby, ale aj na jej pôsobenie v Japonsku, kde študovala, pracovala ako tlmočníka . (V rokoch 1993 – 1995 postgraduálne študovala japonský jazyk a literatúru na Hokkaidskej univerzite v Sappore a v rokoch 1998 – 2002 klasickú a súčasnú japonskú literatúru na ósackej univerzite. Štúdium absolvovala doktorandskou prácou v japončine na tému Piesočná žena Kóba Abeho.)Všetkých nás  veľmi zaujali preklady slovenských pozdravov  do japončiny, no podarilo sa nám aj odhaliť samoukov japončiny a kórejčiny medzi našimi žiakmi.

                                                                                            PaedDr. Rusnáková Viera

             

          • Slaná voda - Hviezdoslavova hájovňa

            Vychádzka na Slanú vodu, exkurzia na Hviezdoslavovu hájovňu

             

            ,,Pozdravujem vás lesy, hory,

             z tej duše pozdravujem vás“!

                                P.O Hviezdoslav

             

            Dňa 17.10.2022 sa žiaci z ročníkov 1.- 2. zúčastnili vychádzky na Slanú vodu a žiaci 3.- 4. ročníka exkurzie na Hviezdoslavovu hájovňu. Počasie  bolo nádherné, tak žiaci mohli cestou obdivovať krásnu prírodu, ktorou sa inšpiroval vo svojich dielach aj básnik Pavol Országh Hviezdoslav. Všetky získané vedomosti z vychádzky a z exkurzie budú žiaci využívať na hodinách slovenského jazyka, výtvarnej výchovy a regionálnej výchovy.

            PaedDr. Tokarzová Mária

          • Ako sa stal komár kráľom

            Ako sa stal komár kráľom

            Deti našej materskej školy mali dnes možnosť sledovať divadelné predstavenie s názvom Ako sa stal komár kráľom. Bol to rozprávkový príbeh o namyslenej levici, ktorá si o sebe myslí, že je zo všetkých najkrajšia, najmúdrejšia, najmocnejšia a slnko svieti len pre ňu. Všetky zvieratká v jej kráľovstve sa jej musia klaňať, zahŕňať ju darmi a obdivom. Ak sa tak nestane, tak sa im vyhráža, že ich zničí a rozpučí ako obyčajného komára. A práve malý, takmer neviditeľný komár, sa stanne nachvíľu kráľom a obmäkči kráľovnine srdce a naplní ho láskou.                    Mgr. Janka Madleňáková

          • Do škôlky na bicykli 2022

            Aj naši šikovní škôlkari sa zapojili do výzvy ,,Do školy na bicykli“. Nielenže sa vozili na bicykloch, kolobežkách a odrážadlách, ale aj vytvorili živý bicykel, bicykel z gaštanov a nakreslili krásne obrázky, na ktorých prezentovali svoje predstavy o bicyklovaní.

          • Výmenný pobyt so žiakmi z Dánska

            10. 10. 2022 žiaci privítali žiakov z Dánska v našej škole a vo svojich rodinách. V pondelok večer si žiaci prevzali nových kamarátov a dobrodružstvo mohlo začať. V utorok navštívili žiaci koncentračný tábor v Osvienčime a večer strávili v rodinách voľným programom.  V stredu sme sa spoločne vybrali na výlet Slovenskom. Navštívili sme Oravský hrad, ktorý sa žiakom z Dánska veľmi páčil, len ich zaskočila výška do ktorej museli vyšľapať po strmých schodoch. V Dánsku má totižto najvyšší vrch len 170 mnm.  Žiaci to s našou pomocou zvládli a vybrali sme sa do Demänovskej jaskyne slobody, ktorá sa nachádza na severnej strane Nízkych Tatier. Zároveň je táto národná prírodná pamiatka zaujímavá tým, že je najdlhším jaskynným systémom na Slovensku. My sme zvolili tradičný okruh, ktorý má prevýšenie 86 metrov a na trase je 913 schodov, ktoré sme museli zdolať.

            Cestou domov sme sa zastavili na mieste, ktoré Dánom, ako žiakom tak aj učiteľom priam vyrazilo dych. Zastavili sme sa v kolibe pri Liptovskej Mare v Dechtároch. Kombinácia vysokých hôr a pokojnej hladiny jazera je niečo, čo v Dánsku neuvidíme. Ani vysoké hory a pokojnú hladinu vody už vôbec. Mobily žiakov cvakali ako o preteky, priznám sa, nikomu sa nechcelo ísť domov a najradšej by tam postavili stany na noc.

            Vo štvrtok sme mali spoločný deň v našej škole. Program sme začali v gajdošskom dome v Oravskej Polhore, kde nám pán Drahoš predviedol ukážku tradičných hudobných nástrojov nášho regiónu a dokonca nám na nich aj zahral. Porozprával nám o histórií a tvorbe hudobných nástrojov a taktiež o významnom gajdošskom cechu, ktorý je zapísaný v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Žiaci si prezreli múzeum aj dielňu, kde pán Drahoš všetky tieto nástroje sám vyrába. Presunuli sme sa do školy, kde naši žiaci prezentovali Slovensko. Najprv žiačky pomocou prezentácie poukázali na naj zaujímavosti Slovenska a potom žiakom predstavili najobľúbenejšie pochutiny, ktoré patria na každý stôl na Slovensku. Žiaci z Dánska si pochutnávali na tradičných chrumkách, tyčinkách, čipsoch, cukríkoch, ale naše šikovné žiačky napiekli aj bábovku a čučoriedkový koláč a trošku sme zariskovali aj s bryndzovou nátierkou. Vyskúšali aj domáci bazový sirup a samozrejme nemohla chýbať ani Horálka. Potom sme sa spoločne vybrali na prechádzku ku rozhľadni a dali sme si kofolu na Slanej vode. Po vyčerpávajúcej prechádzke sme pozvali našich hostí do školskej jedálne na obed. Ten zabodoval asi najviac, keďže v Dánsku si žiaci nosia do školy svoj obed (balený z domu).  Po obede šli žiaci do rodín, ktoré im pripravili program až do večera. Keďže pricestovali autobusom, odchádzali večer o 21.30 z Oravskej Polhory aby v piatok popoludní už mohli svojim rodičom v domácom prostredí rozprávať o tom, čo zažili na Slovensku. Na budúci kalendárny rok sa zase my vyberieme do Dánska a zažijeme rovnako pekný týždeň v ich krajine.

          • Do školy na bicykli...2022

            Čo máš urobiť, aby si sa zapojil do súťaže o ceny pre seba aj svoju školu? Je to jednoduché.

            Počas dvoch týždňov od 17. 10  do 28. 10. 2022 musíš:

            1. Prejsť do školy bicyklom alebo kolobežkou. Vždy ráno dve žiačky pred šatňami zapisujú, kto prichádza na dopravnom prostriedku (zapíšu deň, meno a triedu).
            2. Môžeš vymyslieť akúkoľvek aktivitu, fotku, video spojenú s touto tematikou, napr. oprava bicykla, zostrojiť bicykel (z rôznych materiálov, kresba, projekt, báseň, môžeš ozdobiť svoj bicykel a poslať foto, urobiť dopravné značky) fantázií sa medze nekladú. Čokoľvek, čo ťa napadne.
            3. Svoje aktivity poslať školskej koordinátorke Mgr. Labudiakovej na email:  labudiakovad@gmail.com, alebo na edupage.
          • JESENNÁ TURISTIKA

            Jesenná turistika – Pilsko

             V stredu 12. októbra sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili jesennej turistiky. Cieľom našej túry bol druhý najvyšší vrch Oravských Beskýd – Pilsko.

            Vyrazili sme pokojným tempom od štátnej hranice smerom po červenej a neskôr po žltej turistickej značke. Po približne troch hodinách sme dorazili na vrchol Pilska. Priaznivé jesenné počasie nám na vrchole doprialo vidieť peknú prírodnú scenériu.

            Po krátkej prestávke a spoločnej fotke nasledoval zostup z vrcholu Pilska rovnakou trasou smerom k nášmu rannému východiskovému bodu.

                                                                                                           Mgr. Habovštiak Lukáš

             

          • ŠPORTOVÝ DEŇ

            ŠPORTOVÝ DEŇ NA NAŠEJ ŠKOLE

            V piatok 7.10. 2022 sa v športovom areáli našej základnej školy uskutočnil v rámci akcie Európsky týždeň športu športový deň. Súťaž bola zameraná na tímovú spoluprácu medzi jednotlivými triedami na škole. Triedy rozdelené do štyroch vekových kategórií súťažili v discipínach ako napríklad skok znožmo, člnkový beh, sed ľah, orientačný beh, štafeta a ďalšie. V každej disciplíne mohli žiaci svojimi výkonmi získať pre svoju triedu dôležité body, ktoré sa započítali do celkového hodnotenia o putovný pohár. Športový deň so sebou priniesol nielen výborné výkony, ale vďaka bojovnosti žiakov a ideálnemu počasiu najmä pekné spomienky.

             

          • MODLITBA RUŽENCA 18.10.2022

            🙏🙏🙏Milión detí sa 18. októbra bude modliť ruženec za mier a jednotu vo svete.🙏🙏🙏

            Hlavným úmyslom tejto iniciatívy je ukázať, že dôveryplná modlitba detí vchádza priamo ako šíp do Božieho Srdca a má preto veľkú moc. Detská modlitba ruženca má veľkú silu vyprosiť mier a jednotu v našich rodinách, v našej krajine i vo svete. Svätý Ján Pavol II. napísal vo svojom apoštolskom liste o ruženci: “Ruženec je zo svojej podstaty modlitbou zameranou na pokoj, lebo je vlastne rozjímaním o Kristovi, Kniežati pokoja, ktorý je i náš pokoj. Ruženec je modlitbou pokoja aj prostredníctvom plodov lásky, ktoré prináša. Ako vytrvalá spoločná prosba, ktorá je v súlade s Kristovou výzvou, že sa treba stále modliť a neochabovať – nám dáva nádej, že aj dnes môžeme vyhrať taký ťažký boj, akým je boj za pokoj.”

          • Výmenný pobyt v Rychnove nad Kněžnou 3. 10. 2022 – 7.10. 2022

            Prvý októbrový týždeň sme uskutočnili ďalšiu výmenu žiakov s našou partnerskou školou -Gymnázium F. M. Pelcla v Rychnove nad Kněžnou.  V pondelok  ráno sme nastúpili do autobusu  a vydali  sa na ďalekú cestu.  Na Slovensko - českej hranici nás zdržala policajná kontrola, čo nám spôsobilo menšie meškanie, no nakoniec sme šťastlivo došli do cieľa.  Po privítaní a nesmelom vzájomnom zoznámení sme sa spoločne presunuli do školskej jedálne, kde nás čakal výborný obed. Po obede sme si   prezreli  budovu školy, ktorá dýchala históriou ale aj modernými prvkami a prístavbami.  Po prehliadke sme  spoločne riešili úlohy, ktoré nám pripravili českí kamaráti. Na záver prvého dňa v Rychnove nasledovalo ďalšie zoznámenie, českých rodičov s našimi žiakmi, ktorí si ich  postupne  odvážali do svojich rodín. Utorok začal pokračovaním  spoločných aktivít, ktoré boli zamerané na český a slovenský jazyk,  žiaci riešili tajničku, tvorili česko - slovenské pexeso, pozreli sme si  prezentácie o zaujímavostiach z blízkeho okolia. Potom žiaci za pomoci mapy spoznávali mesto a plnili ďalšie úlohy. Po obede sme pokračovali prehliadkou krásneho Rychnovského zámku a deň sme zakončili návštevou plavárne. V stredu nás čakal celodenný výlet. Najskôr sme sa zastavili  v závode, kde sme si so záujmom, obdivom a rešpektom k náročnej ručnej práci pozreli výrobu vianočných ozdôb, kde si žiaci mohli sami vyzdobiť jednu vianočnú ozdobu na pamiatku.  Zvyšok dňa sme strávili v známej zoologickej záhrade  v Dvůr Králove, kde sme  videli aj voľne pohybujúce sa zvieratá.  Vo štvrtok sme si  vyskúšali svoje  schopnosti v orientačnom behu, tu sme zažili trochu adrenalínu J, no a poobede mali žiaci individuálny program, ktorý im pripravili české rodiny. V piatok prišiel čas odchodu. Doobedie sme strávili športovými súťažami a vyhodnotením celého pobytu, nastal čas lúčenia,  ktoré bolo dojímavé, lebo počas týždňa  vznikli nové  priateľstvá. Zažili sme veľa zážitkov, dozvedeli sme sa veľa informácií  a spoznali inú kultúru. Už teraz sa tešíme na stretnutie v lete na našej škole.

             

            Mgr. Vorčáková Mária

          • 1. svetová vojna a Oravská Polhora

            Dňa 10.10.2022 sa uskutočnila na našej škole prednáška pre deviaty ročník na tému:
            Prvá svetová vojna a život po vojne v Oravskej Polhore. Pripomenuli sme si, kde sa v našom okolí nachádzajú pomníky padlých vojakov z prvej svetovej vojny.
            Svojou návštevou nás poctil a potešil miestny zanietený historik pán Anton Kutlák spolu s kolegom Tomášom Vorčákom, pracovníkom obecného úradu v Oravskej Polhore.
            Pátrali sme, či mená padlých vojakov sú už len neznámymi menami alebo sú až doposiaľ pripomienkou konkrétnych osôb, alebo sú dokonca našimi predkami. Pátrali sme, či naši príbuzní bojovali v prvej svetovej vojne. A verte, či neverte, bolo o čom debatovať. Ďalej sme nemohli nespomenúť citácie z protivojnového románu Živý bič od Mila Urbana, pretože práve tento román opisuje život ľudí tu v Oravskej Polhore. Na záver sme si dali úlohu: Kde sa nachádza miesto odpočinku dekana Jozefa Murdžáka, ktorý predstavoval postavu dekana Mrvu v protivojnovom románe Živý bič od Mila Urbana. Ďakujeme prednášajúcemu pánovi Kutlákovi za výbornú prednášku a tešíme sa nabudúce.

            Mgr. Mariana Vorčáková

          • Jesenná rodinná súťaž

            Milí naši žiaci, milí naši rodičia!😉

            Pozor! Pozor!

            A je to tu! V mesiaci OKTÓBER opäť štartujeme a spúšťame pre Vás🍂JESENNÚ RODINNÚ SÚŤAŽ. 🍂Keďže mesiac október je aj mesiacom Panny Márie - mesiacom modlitby ruženca 💒 i zároveň krásnym jesenným mesiacom, 🌞 pôjde o nasledovné. Cieľom súťaže je vyrobiť RUŽENEC, spojiť sily, upevniť Váš rodinný kruh, spoluprácu a vyčariť úsmev na tvári nielen Vám, ale určite i Vašim ratolestiam. Pridať k tomu modlitbu a tak stiahnuť NEBO na zem.❤Tak neváhajte, tvorte a do školy prinášajte! Na ruženec môžete použiť rôzne materiály od výmyslu sveta, od tých dekoračných, cez prírodné, textilné, stavbárske,...

            Fantázii sa medze nekladú.

            Termín ukončenia súťaže je 27.10.2022. Tešíme sa na ten Tvoj! 🍁

          • LEAGUE OF LEGENDS

            5.10.2022 sa naši žiaci ( Adam Genzor, Filip Vorčák, Samuel Piták, Martin Harbut, Jozef Vasek) zúčastnili  medziškolskej súťaže základných škôl LEAGUE OF LEGENS, na ktorej získali 1.miesto. Žiaci mali zároveň možnosť vidieť prácu s robotmi a získať základy programovania microbitov, na základe ktorých dokázali samostatne vytvoriť jednoduchú animáciu. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.