• Gajdošský dom kultúry

            Exkurzia v Európskom centre gajdošskej kultúry

            Dňa 16.11.2022 sa žiaci prvého stupňa zúčastnili exkurzie v Európskom centre gajdošskej kultúry v našej obci, ktorú sme spojili s besedou so starostom obce pánom Ing. Michalom Strnálom na obecnom úrade.

            V novučičkom gajdošskom dome sa skrýva malá vzácna dielnička výroby hudobných nástrojov s fúkacou funkciou, v ktorej pracuje pán Drahoš Daloš. Strúha píšťalky, koncovky, cez fujary až po gajdy. Deťom spravil zaujímavú prednášku o tradičných hudobných ľudových nástrojoch aj s ukážkou hry na týchto nástrojoch. Zahral nám na jednoduchú píšťalu, koncovku, dvojačku, fujaru, predviedol hru na drumbli, signálnej handrárskej píšťale až po vzácne gajdy. Počuli sme zvuk niekoľkých druhov gájd. Prednášku zakončil ukážkou klenotnice gájd z rôznych kútov sveta. V roku 2015 získala naša obec významné ocenenie v Namíbii, kde bola naša hra na gajdy zapísaná do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

                                                                                               Mgr. Lýdia Košťálová

          •  Beseda s pánom starostom

            Pán starosta (Michal Strnál)

            Náš pán starosta  dobrý je,

            V Oravskej Polhore pracuje.

            Má veľa starostí a na každý deň nové povinnosti.

            Vymýšľa nové projekty, stavby buduje

             a tým Oravskú Polhoru povyšuje.

            Veľa  zdravia Vám  prajeme

            a do ďalšej práce povzbudzujeme.

                                    Žiaci z ročníkov 1-4

            Dňa  16. 11 .2022  sme sa zúčastnili besedy  na obecnom úrade s pánom starostom Ing. Michalom Strnálom. Pán starosta nás srdečne privítal, porozprával nám o svojej práci  a oboznámil s novými  naplánovanými projektami, ktoré by  sa mali realizovať v budúcnosti. Žiaci mali priestor aj na kladenie otázok, na ktoré pán starosta ochotne všetkým odpovedal. Počas besedy  vládla príjemná, priateľská  atmosféra. Žiaci si odniesli  z prednášky veľa nových poznatkov a budú  sa tešiť  z realizácie  nových projektov. Pánovi starostovi ešte raz ďakujeme  za  prednášku a tešíme sa na ďalšie stretnutie s ním.

            PaedDr. Tokarzová Mária

          • Požehnanie adventných vencov

            Požehnanie adventných vencov

            Včera, 24.11. sa na začiatku 5. vyučovacej hodiny uskutočnilo požehnanie adventných vencov, ktoré nám posvätil pán kaplán Peter Kalis. Nech nám tak tieto vence a jas ich sviec, ktoré sa stanú v období Adventu súčasťou našich tried pripomínajú čas očakávania a našu prípravu na sviatky Božieho narodenia. Nech svetla pribúda!

            Mgr. Alena Kosmeľová

          • Divadelné predstavenie

            BIG BANG!

            Na počiatku nebolo nič. Vôbec nič. Nebola ani zem, ani hviezdy, ani mesiac, ani tráva, ani moria, ani zvieratá, ani ľudia. Bola len tma a ticho. A v tej tme a v tom tichu žil Pán Boh. Stvorenie sveta je jeden z najzaujímavejších a najstarších príbehov. Rozpráva o tom, čo Boh stvoril za šesť dní: svetlo, zem, vodu, rastliny, zvieratá a napokon človeka.

            Naši žiaci mali možnosť ľahkou, atraktívnou a hravou formou rozvíjať svoje jazykové schopnosti, precvičiť a obohatiť si slovnú zásobu z anglického jazyka a zároveň zažiť jedinečný umelecký zážitok z divadelnej rozprávky v cudzom jazyku.

          • Katarínska zábava

            Katarínska zábava v MŠ

            V našej materskej škole nezabúdame na slovenské zvyky a tradície, a preto sme pre naše deti pripravili Katarínsku zábavu. Oboznámili sme ich o tom, že najbližšiu nedeľu začína advent a počas neho sú hlučné zábavy zakázané, a teda je správny čas ešte sa dobre zabaviť,  zatancovať a zaspievať si. Deti si zábavu užívali plnými dúškami. Nechýbalo ani chutné občerstvenie, ktoré deťom nachystali šikovné mamičky, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

                                                                      Mgr. Jana Madleňáková

            Katarínska zábava v ZŠ

             Dňa 24.11.2022 žiaci 9. A spolu s pani učiteľkami Jolkou Kvasničákovou, Božkou Hrubjakovou a Tónkou Laštíkovou pripravili pre žiakov našej školy katarínsku zábavu. Krásne vyzdobili sálu našeho kultúrneho domu, pripravili bufet a zorganizovali nielen perfektnú discozábavu, ale aj súťaže a zaujímavú tombolu. Týmto sa chceme poďakovať sponzorom tomboly- manželom Herudovcom.

            Žiaci si užili skvelé poobedie plné zábavy, šantenia, súťaží a dobrôt.

                                                                           Mgr. Hrubjaková, Mgr. Kvasničáková a Laštíková

             

             

          • ADVENT

            ADVENT

            Obdobie pokoja, rozjímanie, dobročinnosti a upokojenia – tak môžeme charakterizovať pravý význam adventu. Ide o obdobie 4 nedieľ pred Štedrým večerom. Aj keď pre väčšinu ľudí je to obdobie zhonu, zháňanie darčekov, upratovania, pečenia koláčov a príprav na Vianoce, majte na pamäti hlavný účel adventu. Samotné slovo advent pochádza z latinčiny. "Adventus" v preklade znamená príchod a odkazuje na príchod Spasiteľa. Pre kresťanov je teda advent v znamení čakania na príchod Spasiteľa a duchovných príprav na Vianoce. Pôvodne sa v tomto období držal takisto pôst pred začatím slávnostného vianočného obdobia, ktoré nasleduje a začína hneď po západe slnka na Štedrý deň.

            Kedy začína advent?

            Advent je prvým obdobím cirkevného čiže liturgického roka. Dĺžku adventného obdobia vymedzujú 4 adventné nedele. Po štvrtej adventnej nedeli nasledujú Slávnosti Narodenia Pána – 25. decembra. Prvá adventná nedeľa môže pripadnúť na niektorý deň medzi 27. novembrom až 3. decembrom. Posledná, teda štvrtá nedeľa, môže vyjsť aj na 24. decembra.

            História adventu

            Zmienky o adventných bohoslužbách nájdeme už od 5. storočia v Ravenne, v 6. storočí v Ríme. Počet nedieľ sa často líšil a advent sa slávil 4 až 6 nedieľ pred Vianocami. Až pápež Gregor Veľký stanovil jasný počet 4 nedieľ. Každá z adventných nedieľ mala svoje ľudové označenie: železná, bronzová, strieborná a zlatá. S adventom sa predovšetkým spája mnoho tradícií a zvykov. Možno niektorý z nich dodržiavate aj vy doma. Aké to sú?

            Adventný veniec

            Typickým symbolom adventu je adventný veniec, ktorý má 4 sviečky a každú adventnú nedeľu sa postupne zapaľuje o jednu sviečku viac. Tri sviečky by mali byť modré alebo fialové a jedna ružová. Fialová farba symbolizuje upokojenie a pokánie. Ružová je zase farbou radosti a šťastia.

            1. Na prvú adventnú nedeľu sa zapaľuje prvá fialová sviečka, tzv. Svieca prorokov. Je pamiatkou na prorokov, ktorí predpovedali narodenie Ježiša Krista.

            2. Na druhú adventnú nedeľu sa zapaľuje druhá fialová sviečka, tzv. Betlehemská, ktorá reprezentuje lásku a predstavuje Ježiškove jasličky. Je čas poslať vianočné pohľadnice!

            3. Na tretiu adventnú nedeľu sa zapaľuje ružová sviečka, tzv. Pastierska, ktorá vyjadruje radosť z toho, že pôst je takmer na konci. Naučte sa s deťmi vianočné koledy a piesne

            4. Na štvrtú adventnú nedeľu sa zapaľuje posledný fialová sviečka, tzv. Anjelská, ktorá predstavuje mier a pokoj.

            Aj naši žiaci v 8. ročníku  na predmete  „Svet práce“ sa pripravovali  na toto obdobie a vytvárali adventné  vence.

                                                                                     Mgr. Jolana Tarčáková RŠ

          • Majstrovstvá žiakov v šachu

            Dvaja žiaci z našej školy, Martin Vrubel z 2.B a Tobias Tarčák z 6.C  sa zúčastnili 11.11.2022 Školských majstrovstiev okresu Námestovo  žiakov a žiačok v zrýchlenom šachu v kultúrnom dome Oravskom Veselom.  Zahrali si šachový turnaj, v ktorom hralo celkovo 71 hráčov z viacerých škôl námestovského okresu. Získali mnoho nových zážitkov a skúseností.

            Mgr. Mariana Kocúrová

          • Do školy na bicykli ... ??? Znova ??? Veď sneží!? 😊

            Milí žiaci, rodičia a známi,

            chceme Vás poprosiť, aby ste zahlasovali za našu školu v súťaži Do školy na bicykli. Hlasovať môžete na tomto odkaze:

            https://www.doskolynabicykli.sk/oravska-polhora-zs-s-ms-oravska-polhora-130/?fbclid=IwAR33sqDi6kB9mOwkSxPRIl9z21s4HIE7QyUHAOiPF-i4xDSPfc3itRfxrCs

            Ďakujeme. 

            ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130

             

            Je mi jedno či prší alebo svieti slnko alebo čokoľvek iné. Akonáhle jazdím na bicykli, som ten najšťastnejší človek na svete.“ povedal: Mark Cavendish, profesionálny britský pretekár.

            Aj takto môžeme definovať uplynulé dva týždne od  17.10 – 28.10.2022 na našej škole ZŠsMŠ Oravská Polhora 130, kde žiaci prichádzali za každého počasia na bicykli či kolobežkách do školy. Bolo prekvapujúce sledovať, ako sa deti zapojili do súťaže. Kreslili rôzne obrázky predstavujúce bicykle, kolobežky. Vyrobili bicykle z rôznych materiálov: ako drevo, plast, staré CD, atď... Staršie deti na hodinách angličtiny vytvorili krásne postery k súťaži. Nádhernú báseň zložila jedna žiačka z 5. ročníka.  Do súťaže sme zapojili aj obec. Pán starosta nám prišiel dronovou kamerou natočiť video aj fotky. Zapojili sa aj rodičia spolu s deťmi do opravy bicyklov. Natočili sme aj videá s deťmi v krojoch, ako prichádzajú a odchádzajú zo školy Natáčali sme aj z novootvoreného gajdošského dvora na Orave. Na hodinách výtvarnej výchovy tvorili, kreslili a vyrábali nádherné kresby s motívom „bicykla.“

            Aj deti v škôlke sa zapojili do súťaže a urobili nádherný bicykel z gaštanov. Na dopravnom ihrisku sa deti učili, ako sa majú správať na cestách. Na športovo-turistickom krúžku sme sa vozili po novovybudovanej cyklotrase, ktorú máme v Oravskej Polhore.

             

            Môj červený bicykel

             

            Ja červený bicykel mám,

            on nerád stoji v kúte sám.

            Jazdím na ňom aj do školy,

            Napijem sa cestou cola-coly.

             

            Teraz v škole súťaž beží,

            a to mi na srdci leží.

            Nejaká cena by sa mi zišla,

            keď som už na bicykli prišla.

             

            Svoj bicykel ja mám rada,

            keby nie, bola by to zrada.

            Jazdím na ňom hore-dole,

            zavezie má aj na pole.

             

            Vybehnem na cyklotrasu,

            stromy sa okolo trasú.

            Slniečko sa usmeje,

            keď dáždik nám neleje.

             

            S Emkou sme my spolu stále,

            našľapneme  na pedále.

            Prejdeme cez dediny,

            navštívime rodiny.

             

            Kamoši sú naše „bajky“,

            my by sme im dali „lajky“.

            Verne slúžia celý rok,

            a bez nich už ani krok.

             

            Jediný čas keď je zima,

            nasype sa biela perina,

            vtedy majú oddych veľký,

            môžu šupnúť do postieľky.

             

            A my môžeme snívať zase,

            že na ne nasadneme v jarnom čase.

            Umyjeme kolesá, rámy,

            aby to nemuseli robiť mamy.

             

            Nejeden človek ma už oklamal,

            ale bicykel ma ešte nesklamal.

            Ja som rada, že ho mám,

            s láskou sa oň postarám.

             

                                                           Samanta Kočková, 5.B

             

             

             

          • Jesenná rodinná súťaž

            JESENNÁ RODINNÁ SÚŤAŽ UKONČENÁ!

            Dňa 10.11.2022 sme sa dočkali veľkého vyhodnotenia našej „Jesennej rodinnej súťaže“, kde sa sily, nápady a fantázia spájali v kruhu rodín pri výrobe RUŽENCA v jedno. A výsledky vyrobených RUŽENCOV boli skutočne očarujúce. Svoju šikovnosť tak predviedlo 39 žiakov a ich rodín. Vyhodnotiť práce bolo náročné, preto sme poprosili o pomoc aj pána farára a jeho odborné oko. Na prvých, druhých aj tretích miestach sa umiestnili viacerí.1. miesto získalo 6 žiakov a to: Martinko Vrubel 2.B, Paulínka Vorčáková 4.B, Rebeka Pitáková 3.A, Nadia Cubinková 1.A, Miško Hampel 3.A a Kristínka Strýčková 3.A. Na krásnom 2. mieste sa umiestnilo 10 žiakov a na 3. mieste ďalších 23. žiakov 1. stupňa ZŠ. Blahoželáme!Všetkým zapojeným žiakom a ich rodinám za účasť v súťaži ĎAKUJEME.

            😊Mgr. Alena Kosmeľová

          • EXKURZIA BRATISLAVA

            Dňa 8.11. 2022 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie v Bratislave. V rámci exkurzie navštívili jednu z architektonických dominánt Bratislavy – „obrátenú pyramídu“ - budovu Slovenského rozhlasu, kde sa dozvedeli niečo o histórii budovy aj samotného rozhlasu, mali možnosť vidieť, aj keď len cez sklo, štúdio rádia Slovensko a pozrieť si originálne diela nášho maliara Vincenta Hložníka.

            V Národnej banke Slovenska sa dozvedeli niečo o tom, ako sme prešli  od koruny k euru, tj. prečo platíme na Slovensku eurom, potom mali pár slov o výrobe bankoviek a preopakovali si pojmy z finančnej gramotnosti.

            Prešli sa ku Grasalkovičovmu palácu – sídlu prezidentky SR - a pozreli si aj prezidentské záhrady.

            Ďalšou  zastávkou bola svetová výstava Cosmos Discovery, kde žiaci mali možnosť vidieť na vlastné oči stovky exponátov mapujúcich vývoj pilotovaných vesmírnych letov od historického začiatku až k súčasným plánovaným misiám. Videli ruský Sputnik či americkú raketu Mercury, Lunochod, obrovský model rakety Saturn alebo originál ruského Soyuzu. Táto expozícia vznikla v spolupráci s americkou NASA, múzeom a vzdelávacím centrom Cosmosphere a odborníkmi zo Slovenska a Českej republiky. Na výstave mohli vidieť stovky originálnych exponátov z USA aj Ruska, ktoré boli vo vesmíre, unikátnu zbierku skafandrov a reálne modely vesmírnych lodí, raketoplánov a rakiet.

            Žiaci si domov priniesli nové vedomosti, poznatky a krásne zážitky, na ktoré budú spomínať určite ešte veľmi dlho.

            Ing. Mária Jašicová, Mgr. Božena Hrubjaková

          • Okresné kolo vo futbale

            OKRESNÉ KOLO VO FUTBALE MLADŠÍCH ŽIAKOV

            Dňa 8.11. 2022 sa na ihrisku s umelou trávou v Námestove uskutočnilo okresné kolo v malom futbale mladších žiakov. Po celkovom víťazstve v obvodovom kole sa súťaže zúčastnila aj naša škola. V silnej konkurencii sme získali výborné druhé miesto.

            Úspešne nás reprezentovali títo futbalisti :

            Marko Kutliak, Marco Marlenga, René Puška, Michal Kornhauser, Viliam Tarčák, Filip Zamborský, Filip Palider, Šimon Murín, Filip Marlenga, Richard Nevedel.

            Ďakujeme chlapcom za výborné výkony, ktoré podávali počas celého turnaja  a úspešne tak reprezentovali našu školu.

                                              Mgr. Habovštiak Lukáš

          • Prednáška: Trestnoprávna zodpovednosť mládeže

            Dňa 09.11.2022 sme pozvali na našu školu kpt. Mgr. Tibora Šándora, ktorý pôsobí ako preventista Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Dolnom Kubíne. Pre žiakov 8. ročníka zrealizoval prednášku zameranú na zvýšenie trestnoprávnej zodpovednosti mládeže, nežiadúcich účinkov alkoholu a drog, ktoré sú príčinou páchania trestnej činnosti mladistvých.         Mgr. Antónia Laštíková                            

          • Šachový krúžok v MŠ

            Šachový krúžok v MŠ

            Keďže sa šachový krúžok tešil v minulých rokoch veľkej obľube, rozhodli sme sa v ňom pokračovať aj tento rok. Cieľom krúžku nie je naučiť deti hrať šach, ale  vštepovať im základy tejto hry.  Deti si osvoja základné pojmy, naučia sa názvy jednotlivých figúrok a ich bodovú hodnotu. Ďalej sa naučia rozložiť šachovú partiu a osvoja si smery, ktorými sa jednotlivé figúrky po šachovnici pohybujú. Taktiež sa hrajú rôzne zábavné hry so šachovými figúrkami ako Čiernobiela hra, Vojna, Kráľovské preteky, Hádaj kam pôjdem... Krúžok teda napomáha pri rozvoji rozmanitých schopností a charakterových vlastností detí, ktoré sú veľmi dôležité v každodennom živote. Ide o logiku, orientáciu, schopnosť domyslieť veci do konca, urobiť správne rozhodnutie, a taktiež schopnosť niesť za tieto rozhodnutia zodpovednosť.
            Na základe získaných poznatkov v MŠ môžu potom deti na základnej škole omnoho jednoduchšie pochopiť a naučiť sa šach už hrať.  

            Mgr. Jana Madleňáková

          • Beh 17. novembra

            BEH 17. NOVEMBRA

             Dňa 3. 11. 2022 sa  v Žiline konal 56. ročník Behu 17. novembra. Našu školu reprezentovalo 6 žiakov. V silnej konkurencii sa naši pretekári nestratili a podali solídne výkony.

            V kategórii chlapci ročník 2009 a mladší v konkurencii 115 pretekárov obsadil Filip Zamborský  pekné 33. miesto, Šimon Murín 34. miesto a Fabián Mačinec 36. miesto.

            V kategórii dievčatá ročník 2006 – 2008 za účasti 63 pretekárok obsadila Natália Glovaťáková veľmi pekné 11. miesto a Zdenka Zoššáková solídne 21. miesto. 

            Najlepšie umiestnenie sme dosiahli v kategórii chlapci ročník 2006 – 2008, kde v konkurencii 146 pretekárov obsadil Miroslav Nevedel výborné 5. miesto.

            Všetkým zúčastneným žiakom našej školy ďakujeme za snahu a vynaložené úsilie.

                                                                                                                                                                                                                 Mgr. Habovštiak Lukáš

          • Hovorme o jedle

                                 http://www.opotravinach.sk/app/webroot/files/talk_files/HOVORMEok2021_logo.jpg

             

            Pri príležitosti Svetového dňa potravín pripravili Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Centrom rozvoja znalostí o potravinách n. o., pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, X. ročník týždňa HOVORME O JEDLE. Naša základná škola sa zapojila do literárnej súťaže -  ZÁLEŽÍ NA TOM, ČO VIEM O POTRAVINÁCH.

            Cieľom súťaže je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.

            Každej škole, ktorá  zaslala súťažné príspevky ,  organizátori zaslali poďakovanie za zapojenie do súťaže  a vzdelávanie detí  v oblasti stravovacích návykov.

            Naši žiaci Janka Rusnáková 7.B a Patrik Marlenga 8.A  získali ocenenie  -  poďakovanie a diplom za zapojenie do literárnej súťaže

                                                                                                                  PaedDr. Viera Rusnáková