• Lyžiarsky výcvik

            Lyžiarsky výcvik 

            V dňoch od 20.2. až 24.2. 2023 sa 45 žiakov siedmeho ročníka zúčastnilo lyžiarskeho výcviku v lyžiarskom stredisku Ski Grúniky. Kurz sme zahájili v pondelok ráno pred budovou našej školy. Po prezencii žiakov a naložení všetkých batožín do autobusu sme sa prepravili do lyžiarskeho strediska. Po príchode sme sa občerstvili a následne sme konečne  po prvýkrát vyrazili na svah.  V priebehu celého týždňa sa naši žiaci učili a zdokonaľovali základným lyžiarskym a snowbordovým zručnostiam pod vedením našich pedagógov: Mgr. Ľudmily Herudovej, Mgr. MárieVorčákovej, Mgr. Daniely Labudiakovej, Ľudmily Tarčákovej a Mgr. Lukáša Habovštiaka. 

            Všetkým účastníkom lyžiarskeho výcviku ďakujeme za ich každodennú snahu, ktorú odovzdávali na svahu a veríme, že nadobudnuté zručnosti budú naďalej rozvíjať. 

            Mgr. Habovštiak Lukáš 

             

          • Oznam

            Vážení rodičia,

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130  oznamuje, že vyučovanie v materskej škole počas jarných prázdnin nebude prebiehať z dôvodu nízkeho záujmu zo strany rodičov. Jarné prázdniny budú od 27. februára do 3. marca 2023. Riadné vyučovanie bude pokračovať od 6. marca 2023 .

             

          • Súťaž „Najkrajšia snehová postavička“

            Už ranné počasie napovedalo, že dňa 15.02.2023 je ten správny deň na stavanie snehových bytostí. A tak sa všetky deti s chuťou pustili do tejto aktivity spolu so svojimi triednymi učiteľkami, ale aj učiteľmi. Deti v triedach mali už vopred premyslené, čo budú stavať. S dostatočným množstvom fantázie a  potrebným pracovným náradím, ktoré si priniesli, sa pustili do práce. Vhodné miesto na zhotovenie bolo v okolí školy, starší žiaci mimo areálu školy. Spoločnými silami a s veľkým odhodlaním vyrástli pod ich rukami úžasné výtvory, ktoré dostávali podobu ako napr. pichľavý ježko, korytnačka, hradná stavba, medvedík s hračkami, zo zeme vychádzajúci krtko, ale aj náš polhorský kostolík. Všetky tieto bytosti postavili žiaci na 1. stupni. Rovnako originálne boli aj výtvory starších žiakov: snehuliak, čínsky drak, auto, lebka, žralok, korytnačka, slimák, formula, mimoň, Bart Simson, srdce a mozog. Víťazné triedy dostali veľkú tortu a občerstvenie.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom GRATULUJEME.

            Súťažilo sa v troch kategóriách:

            Kategória 1.  (1. – 3. ročník)

            1.miesto: 1.A (ježko)

            Kategória 2. (4. – 6. ročník)  

            1.miesto: 5. A (Simson Bart)

            2.miesto: 5.B (Mimoň)

            Kategória 3. (7. – 9. ročník)

            1.miesto: 9. A (čínsky drak)

            2.miesto: 9.B (formula) 

             

            Cieľom tohto dopoludnia bolo utužiť si svoje zdravie, zabaviť sa, ale aj upevniť vzájomné vzťahy a spoluprácu  medzi spolužiakmi.

            Mgr. Daniela Labudiaková a kolektív učiteľov

          • Biblia očami detí a mládeže

            Biblia očami detí a mládeže 2022/2023 – vyhodnotenie

            Školské kolo biblickej súťaže dopadlo na výbornú.

            Žiaci vo svojich dielach stvárňovali príbeh kráľovnej Ester a jej príbeh podľa knihy Starého zákona Biblie. Výber víťazných prác bol skutočne náročný, ale s pomocou našich kňazov sa nám to podarilo. A tak sme mohli víťazné práce v 4. kategóriách aj vyhodnotiť a zaslať ich do boja - ďalšieho kola.

            Veľké PBZ farskému úradu za spoluprácu i odmeny.

            Všetkým zúčastneným ĎAKUJEME a víťazom GRATULUJEME. 😊

            Kategória 1. (1. – 2. ročník)

            1. miesto : Zojka Vargončíková (1.A)

            2. miesto : Esterka Košťálová (2.B)

            3. miesto : Janko Vorčák (1.A)

            Kategória 2. (3. – 4. ročník)

            1. miesto : Paulína Vorčáková (4.B

            )2. miesto : Tomáš Košťál (4.A)

            3. miesto : Kevin Plaku (4.A)

            Kategória 3. (5. – 6. ročník)

            1. miesto : Nikola Chromčáková (6.B)

            2. miesto : Sabína Herudová (5.A)

            3. miesto : Nina Zoššáková (6.C)

            Kategória 4. (7. – 9. ročník)

            1. miesto : Martina Kutláková (7.B)

            2. miesto : Alexej Budzeľ (7.B)

            3. miesto : Adela Zaťková (7.B)

            Mgr. Alena Kosmeľová

          • Karneval v MŠ

            Karneval v MŠ

            Medzi najobľúbenejšie akcie v našej škôlke patrí jednoznačne karneval. Deti sa naň tešili celé týždne a usilovne rozmýšľali, akú masku si opäť pripravia. Ani tento rok nesklamali a predviedli sa v krásnych a originálnych kostýmoch. Celé dopoludnie sa nieslo v duchu dobrej nálady, tanca, smiechu a súťaží.

            Mgr. Jana Madleňáková

          • Deň bezpečného internetu

            Deň bezpečného internetu – naša tvorba

            V rámci celoslovenskej súťaže Dňa bezpečného internetu 2023 sa aj žiaci našej školy zapojili do tohto podujatia. Vytvorili niekoľko zaujímavých námetov formou kresieb a komiksov, kde zobrazili, ako si predstavujú online svet, kde sa nemusia cítiť ničím ohrození. Veríme, že hodnotiacu porotu zaujme niektorá z našich prác a potešíme kreatívneho autora. 

             

            Mgr. Antónia Laštíková

          • Dejepisná olympiáda 2023

            Žiaci z našej školy sa zúčastnili okresného kola Dejepisnej olympiády, ktorá sa uskutočnila 8. februára 2023. Nadobudnuté vedomosti z histórie si zmeralo 16 škôl v štyroch kategóriách. V kategórií C – 9. ročník ZŠ súťažilo 19 žiakov, našu školu reprezentoval Matúš Madleňák z 9.A, umiestnil sa na 8. mieste.

            V kategórií E – 7. ročník ZŠ súťažilo 21 žiakov, našu školu reprezentovali Michal Kornhauser zo 7.B a Diana Vorčáková zo 7.A ako úspešní riešitelia.

            Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a dúfame, že aj v budúcnosti budú žiakov zaujímať udalosti, ktoré sa stali v dejinách národov, krajín i vo svete, lebo „Kde niet poznania minulosti, nemôže byť ani vízia budúcnosti“ (R. Sabatier, francúzsky spisovateľ).

          • Vlna spod Babej hory

            Vlna spod Babej hory -

            prednáška o ručnom spracovaní vlny

            Väčšina detí poznala spracovanie vlny len úchytkom z rozprávok, filmov, rozprávania. Nejako sa to češe, niečo sa tam robí s kolovrátkom a niečím, na čom sa pichla Šípková Ruženka...

            Keďže sa na našej škole vyučuje regionálna výchova, veľmi nás potešilo, keď nám o ručnom spracovaní ovčej vlny prišla dňa 14.2. 2023 porozprávať pani Monika Glovaťáková z Or. Polhory, ktorá vyrába pradená vlny a hand- made výrobky z ovčej vlny. Žiakom na roč. 1.- 4. pútavo porozprávala a názorne ukázala, ako sa ostrihané ovčie rúno mení na priadzu a čo ju k tejto činnosti priviedlo, pretože ako každé iné remeslo, aj ručné spracovanie vlny je pekná, ale časovo náročná práca. Žiakov veľmi potešilo, keď si mohli ohmatať a ovoňať ovčie rúno, vyskúšať prácu s bubnovou česačkou, vretenom a kolovratom, spriadanie do dvojnitky a konečne uvideli aj motovidlo, o ktorom sa spieva v známej ľudovej pesničke. Na záver si naviac každý mohol vpichovaním plste vyrobiť malý výrobok, ktorý bude milou spomienkou na zaujímavú a poučnú prednášku.

            Ďakujeme pani Glovaťákovej za výbornú prednášku, ktorá obohatila našich žiakov nielen vo vedomostiach, ale aj zručnostiach a snáď mnohí začali vnímať naše staré remeslá ako namáhavú a krásnu prácu predkov, na ktorú môžeme byť hrdí.

            Mgr. Marta Urbanová

          • Memoriál Michala Štanga

            V sobotu 11. februára 2023 sa v telocvični ZŠ Oravská Polhora 130 uskutočnil v poradí už 15. ročník Memoriálu Michala Štanga. Tento rok sa ho zúčastnilo 12 družstiev rozdelených do troch kategórií.  Memoriál sme zahájili krátkou spomienkou na udalosti zo života Michala Štanga a tiež spoločnou modlitbou. Potom sa turnaj už naplno rozbehol a nasledovalo meranie síl zúčastnených družstiev vo futbale.  Všetky zápasy prebehli v bojovnom tempe a duchu fair play.

            V I. kategórií (4-6 r. ZŠ) zvíťazil tím CF REAL, v II. kategórií  (7-9 r. ZŠ) zvíťazil tím FC PATRIOTI  a v III. kategórií (SŠ) zvíťazil tím ABSOLUTI.

            Gratulujeme víťazom a všetkým zúčastneným  ďakujeme za to, že sme  si takýmto pekným spôsobom  uctili pamiatku  Michala Štanga.

            Mgr. Lukáš Habovštiak

             

            VÝSLEDKY

             

            1. kategória                

            Poradie                                   Názov tímu

            1.                                             CF REAL

            2.                                             NEMECKÍ LAPAČI

            3.                                             S.T.T. POLHORA

            4.                                             FC  POLHORA        

            2. kategória                

            Poradie                                   Názov tímu

            1.                                             FC PATRIOTI

            2.                                             WARRIORS

            3.                                             FC BANÍK ÚDRŽBÁRI

            4.                                             FC FRANCÚZSKO

            3. kategória    

            Poradie                                   Názov tímu

            1.                                             ABSOLUTI

            2.                                             MASAKER

            3.                                             FC ŠUFLIKANTI

            4.                                             NEON

             

             

          • Interaktívne vyučovanie vlastivedy

            V rámci vyučovania vlastivedy sme mali možnosť s našimi tretiakmi zažiť interaktívne vyučovanie, ktoré bolo zamerané na bezpečnosť v obci. Praktickými a názornými ukážkami nám žiaci predviedli, ako správne reagovať v nebezpečných situáciách, ktoré nás môžu kedykoľvek zastihnúť. Pripravené ukážky žiakov boli pútavé, poučné a dôsledne predvedené. Veríme, že mali pre žiakov preventívno-vzdelávaciu funkciu a že sa s nimi nikdy nebudú musieť reálne stretnúť.

             

            PaedDr. Mária Tokarzová

          • Trestné právo

            Prednáška o trestnom práve a jeho dopade na stíhanie mladistvých

            Dňa 02.02.2023 sme pozvali na našu školu JUDr. Katarínu Kocúrovu, ktorá pôsobí ako prokurátorka Okresnej prokuratúry v Námestove. Pre žiakov 8. a 9. ročníka zrealizovala prednášku zameranú na trestné právo a jeho dopad na stíhanie mladistvých. Informácie podávala aj cez mnohé príklady z praxe. Veríme, že bola pre našich žiakov zdrojom cenných rád ako predchádzať páchaniu trestnej činnosti, ale aj ako znižovať riziko, ako sa stať obeťou trestného činu. Za spoluprácu ďakujeme aj Mgr. Eve Murínovej, ktorá pôsobí na ÚPSVaR v Námestove a pracuje ako koordinátorka ochrany detí pred násilím.  

             

                              Mgr. Laštíková

          • KARNEVAL 2023

            KARNEVAL  2023

            Február je už tradične mesiacom zábav a karnevalov. A takýto fašiangový karneval nechýbal ani v našej základnej škole. Dňa 01.02.2023 sme sa po druhej vyučovacej hodine presunuli do kultúrneho domu, ktorý sa okamžite zaplnil farebnými a originálnymi maskami. Tak sa náš kultúrny dom na chvíľu prečaroval na rozprávkovú krajinu. Bolo čo obdivovať. Žiaci sa predviedli vo svojich nádherných maskách a počas toho ich bystrým okom sledovala naša porota. Oceňovala nápad, tvorivosť a jedinečnosť masky, za čo ďakujeme aj rodičom. Najkreatívnejšie a najoriginálnejšie masky boli odmenené krásnymi cenami.

            Súčasťou karnevalu bola aj tombola, v ktorej mohli žiaci vyhrať zaujímavé ceny. Stačilo trochu šťastia a cena si našla svojho výhercu. Chceli by sme sa poďakovať sponzorom, ktorí nám venovali do tomboly krásne a zaujímavé ceny. Patria medzi nich: Dom farieb Ján Maťuga Rabča, Pizza Adamčíková Rabča, Extreme Computers Dávid Vorčák, Tlačiareň Kubík, Domatra Námestovo, Coop Jednota Námestovo, Maj-tex Rabča, EMPO domáce potreby Rabča, Stavinek, s.r.o., DekoHeart p. Harbutová, Hračkárstvo Rabča, p. riaditeľka ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130, Kaderníctvo Daniela Heretíková Rabča, Pariss Móda Anna Oravská Polhora, Veľkosklad papiera Franek, Vitamín Orava p. Ivan Slovík, ZRPŠ Oravská Polhora 130.

            O občerstvenie bolo taktiež postarané. V bufete sme si mohli pochutnať na výborných šiškách s našľahanou penou. Nálada bola výborná, všetci sme sa perfektne zabavili a vytancovali.

            Veľká vďaka patrí aj všetkým kolegom zo základnej školy a školskej jedálne, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tejto vydarenej akcii. Už teraz sa tešíme, že sa takto spoločne stretneme aj o rok.

            Bolo nám veselo, čarovne a rozprávkovo 😊

             

            Mgr. Kvasničáková, Mgr. Laštíková