• Nordic walking

            Do projektu Aktívna škola – nordic walking sa okrem detí zapojili aj pani učiteľky, ktoré sa v poobedňajších hodinách naučili základy severskej chôdze. Veľmi sa im to páčilo, a už teraz sa tešia ako si to spoločne v praxi vyskúšajú.

            Mgr. Labudiaková

          • Súťaž mladých zdravotníkov SČK, Dolný Kubín

            Po dlhšej prestávke sme znova nadviazali na  predošlé úspešné účastí v súťaži mladých zdravotníkov, ktoré organizuje Územný spolok SČK v Dolnom Kubíne. Keďže žiaci vôbec nemali predtým žiadnu skúsenosť ako takáto súťaž prebieha a prvý krát súťažili, skončili na  13. mieste z počtu 19. družstiev. V niektorých disciplínach nestratili ani jeden bod, ale v praktických disciplínach tréma a prvá skúsenosť s takouto súťažou urobili svoje, no napriek tomu žiaci získali  cenné skúsenosti a odhodlanie zúčastniť a zabojovať o popredné miesta  na budúci rok. Teší nás, že sme v nich prebudili záujem rozvíjať zdravotnícke zručnosti a povedomie o prvej pomoci.

            Táto súťaž poskytuje deťom príležitosť naučiť sa dôležité životné zručnosti v podporujúcom prostredí. Podpora takýchto iniciatív je kľúčová pre budovanie zdravej a informovanej spoločnosti, kde každý jednotlivec vie, ako správne reagovať v prípade núdze. Deti získajú praktické vedomosti a zručnosti, ktoré môžu využiť v každodennom živote, naučia sa reagovať v krízových situáciách, čo posilňuje ich zodpovednosť a sebadôveru.

            Súťaže sa zúčastnili: Katarína Pečarková, Janka Rusnáková, Matěj Rusnák, Lucia Vargončíková, Adela Zaťková  a dve náhradníčky Tamara  Tropeková , Karolína Špigurová

            Mgr. Mária Vorčáková

             

          • Takto sme si užili MDD :)

            Vo štvrtok, 6. júna 2024, si žiaci našej základnej školy pripomenuli Medzinárodný deň detí návštevou rôznych atrakcií a zaujímavým programom, ktorý pre nich pripravili triedni učitelia. Časť výdavkov spojených s MDD bolo pokrytých zo ZRPŠ.

            admin

          • Ovocie do škôl

            Dňa 5. 6. 2024 sa na v našej škole konala prezentácia ovocia a zeleniny. Pani učiteľky spolu so žiakmi 6. ročníka pripravili pre žiakov ochutnávku ovocia a zeleniny. Stoly sa prehýbali pod chutnými, pestrofarebnými a krásne naaranžovanými misami plných ovocia a zeleniny, na ktorých sa hostili všetci žiaci našej školy. Žiaci mohli ochutnať čučoriedky, jablká, hrušky, marhule, broskyne, banány, melóny, paradajky, kaleráby, uhorky, papriky...  

            Akcia  mala veľký úspech a žiakom sa veľmi páčila.  

            Mgr. Božena Hrubjaková  

          • Prijatie u pani prezidentky SR Zuzany Čaputovej

            Dňa 28. 5. 2024 sa naša žiačka 9. C triedy Simona Jaššáková zúčastnila osobného stretnutia na základe pozvania s pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v prezidentskom paláci. Pani prezidentka takouto formou osobného stretnutia prejavila uznanie a rešpekt  všetkým deťom ktoré boli nominované a ocenené za Detský čin roka 2023.

            „Ocenení žiaci a žiačky, ale aj nominovaní na Detský čin roka, potvrdzujú, že naša najmladšia generácia dokáže pomáhať, má odvahu aj veľké srdce.“

            Projekt Detský čin roka mnohí poznáme. Neraz dojímavé príbehy detských skutkov sú oceňované už viac ako 23 rokov. Dokazujú, že v ľuďoch je stále prítomné dobro, ktoré treba rozvíjať a na ktoré treba poukazovať, aby sa stali inšpiráciou a povzbudením pre nás ostatných.

            Mgr. Mária Vorčáková

          • Okresná športová olympiáda deti materských škôl

            Na  25. Ročníku Okresnej  športovej olympiády deti  materských škôl, konanej 5.6.2024 v areáli ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130 sa snažilo dosiahnuť čo najlepšie výsledky 100 deti z 20 materských škôl námestovského okresu  v behu na 20 metrov - šprint, skoku z miesta, hode tenisovou loptičkou a štafetovom behu  5x20 metrov.

            Z prvenstva sa síce netešili všetci, ale každé dieťa dostalo odmenu. Tí najlepší si odniesli medaily, diplomy a vecné  ceny.

            V disciplíne beh na 20m - šprint si prvenstvo vybojovala Hana Sivková z MŠ Rabča. Tenisovou loptičkou najďalej hodil Adam Janeta z MŠ Zákamenné. V skoku do diaľky získal zlatoTomáš Kaprálik z MŠ Vasiľov. Štafetu najrýchlejšie bežali deti z MŠ Breza. Naši športovci z Oravskej Polhory získali bronz v štafete: Matúš Cubinek, Júlia Vorčáková, Ondrej Gužík, Tadeáš Genzor a Oskar Zboroň, ktorý získal ešte jednu bronzovú medailu v hode tenisovou loptičkou. Srdečne gratulujeme.

            Tešíme sa , že sme opäť objavili nové športové talenty.

            Vlasta Miklušáková

          • Dopravná výchova na 1. stupni

            Dňa 05. júna 2024 sa žiaci 1. stupňa ZŠ zúčastnili dopravnej výchovy, ktorá sa realizovala na dopravnom ihrisku pred našou základnou školou. Žiaci si osvojili teoretické poznatky z oblasti dopravných značiek, povinnej výbavy cyklistov, predpisov cestnej premávky a križovatiek. Praktické vedomosti si vyskúšali aj priamou formou – jazdou na bicykli a kolobežke.  Zároveň boli poučení aj o význame nosenia reflexných prvkov a bezpečnostných pomôcok v cestnej premávke.

            Chceme sa poďakovať príslušníkovi PZ p. Petrovi Plevjakovi, že osvojil našim žiakom základné návyky spávania sa v rôznych dopravných situáciách, aby boli v cestnej premávke obozretnejší a rozvážnejší.

            Mgr. Antónia Laštíková

          • Venčekový tanec

            Naši deviataci úspešne zakončili týždeň usilovného nácviku spoločenských tancov, základov spoločenského správania a etikety veľmi peknou udalosťou, ktorá sa už stala tradíciou na našej škole a teší sa veľkému úspechu - venčekovým tancom. Na tejto milej udalosti  chlapci a dievčatá predviedli svojim rodičom, ich tanečné kreácie, ktoré sa za týždeň pod vedením profesionálneho tanečného maestra Róberta Szolnokiho stihli naučiť. Dievčatá  nás očarili dokonalými účesmi, vizážou a prekrásnymi róbami, ale aj chlapcom to veľmi pekne svedčalo v oblekoch a motýlikoch.

            Venčekový  tanec je dôležitou spoločenskou udalosťou, ktorá spája tradíciu, spoločenské zručnosti a slávnostnú atmosféru. Pre mnohých mladých ľudí je to nezabudnuteľný večer, ktorý symbolizuje prechod do dospelosti a vstup do spoločenského života.

            Mgr. Mária Vorčáková

          • Súťaž v SUDOKU

            Dňa 4. 6. 2024 sa uskutočnilo regionálne kolo súťaže SUDOKU na CZŠ Sihelné, kde našu školu úspešne reprezentovali naši žiaci. Marián Kekeliak (5. B) získal 1. miesto a Angelika Pindiaková (6. A) 3. miesto vo svojej kategórií. Žiakom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Mgr. Eva Revajová

          • OKRESNÉ KOLO V ATLETIKE

            Dňa 21. 5. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo v atletike chlapcov a dievčat. Účastníkom  súťaže,  ktorá sa uskutočnila v atletickom areáli pri ZŠ Rabča, bola aj naša škola. Žiaci a žiačky súťažili v disciplínach: beh 60 m,  beh 800 m, skok do diaľky, skok do výšky, hod kriketovou  loptičkou, vrh guľou a štafeta 4 x 60 m. V súťaži družstiev   sa našim  dievčatám podarilo vybojovať  pekné 4. miesto a chlapci obsadili 6 miesto.  

             

            Naši žiaci dosiahli  pekné výsledky aj v súťaži štafiet a súťaži jednotlivcov:

            • 1. miesto – vrh guľou – Lucia Vargončíková
            • 2. miesto - skok do výšky – Patrik Marlenga
            • 2. miesto - beh na 60m – Patrik Marlenga
            • 3. miesto – skok do diaľky – Janka Rusnáková
            • 3. miesto - Štafeta 4x60m dievčatá – Martina Pitáková, Lucia Vargončíková, Rebeka Kubuljáková, Janka Rusnáková

            Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. Lukáš Habovštiak

             

             

          • Rozprávkový Oravský hrad

            Dňa 29. 5. naši prváci a druháci navštívili Oravský hrad s rozprávkou „O lenivej Katarínke“. Hrad žiakov vtiahol do príbehu o Katarínke, ktorý bol plný rozprávkových bytostí, zábavných úloh a dobrodružstva. Neposlušnej a lenivej Katarínke pomohli prejsť rozprávkovú cestu, ktorá ju naučila ako sa správať a tak prešli cez rozum nezbednému čertíkovi. Žiakom sa podarilo splniť všetky úlohy, získali sladkú odmenu a boli zaradení do súťaže o pekné ceny. Veríme, že sa z rozprávkového príbehu tiež poučili a domov si odniesli pekné spoločné zážitky.

            tr.uč. Mgr. Marta Urbanová, Mgr. Žofia Štefaňáková