• ATLETICKÝ ŠTVORBOJ

            Krajské kolo v atletickom štvorboji žiakov a žiačok ZŠ

            Dňa 25.5. 2022 sa na Atletickom štadióne pri Spojenej škole v Martine uskutočnilo krajské kolo v atletickom štvorboji žiakov.  Našu školu reprezentoval Peter Budzeľ. Svoj postup si vybojoval ziskom tretieho miesta na okresnom kole v Rabči.

            V silnej konkurencii 22 pretekárov dosiahol po statočnom  výkone 39 bodov a obsadil tak celkové 11 miesto. V rámci jednotlivých disciplín sa Petrovi najviac darilo v skoku do diaľky, kde výkonom 457cm obsadil  pekné tretie miesto.

                                          Mgr. Habovštiak Lukáš

          • OLYMPIÁDA MŠ

            23. ročník Okresnej športovej olympiády detí materských škôl

            Po dvoj ročnej Covidovej pauze sa 115  deti z 22 materských škôl námestovského okresu  snažili dosiahnuť čo najlepšie výsledky v behu na 20 metrov šprint, skoku do diaľky z miesta, hode tenisovou loptičkou a štafetovom behu  4x20 metrov na 23. Ročníku Okresnej  športovej olympiády deti  materských škôl konanej 26.5.2022 v areáli ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130.

            V skoku do diaľky z miesta získal zlato Jakub Snovák z MŠ Hruštín v štafetovom behu 4x20m si zlato vybojovali Stoklasa Krištof , Kureková Linda, Murín Tobiáš a Janotka Jeremiáš z MŠ Oravské Veselé. V behu na 20m šprint získal zlato Majcher Tadeáš z MŠ Breza . Zlato v hode tenisovou loptičkou získal Kružel Oliver z MŠ Bobrov.

            Z prvenstva sa síce netešili všetci, ale každé dieťa dostalo odmenu za svoj športový výkon. Tí najlepší si odniesli medaily a vecné ceny. Ďakujem všetkým za pomoc a podporu. Počasie nám prialo, tak že sme si to všetci užili.

            Vlasta Miklušáková

          • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ

            Výtvarná súťaž XXIX MKP MIESZKAM W BESKIDACH

            Deti z našej materskej školy sa  v januári zapojili do medzinárodnej výtvarnej súťaže pod názvom ,,MIESZKAM W BESKIDACH“ (,,Bývam v Beskydách“) organizovanej mestom Świnna. Dnes sme dostali výsledky, ktoré nás veľmi potešili. Deti zo slniečkovej triedy (4-5r.) získali vynikajúce umiestenie:

            1.miesto - Simeonko Labudiak,

            2.miesto - Vincko Horváth,

            3.miesto - Veronika Hrubjaková. 

            Poďakovanie za účasť dostali Martinko Benický a Filipko Adamčík.

            Všetkým srdečne gratulujeme a tešíme sa spolu s nimi!

            Mgr. Jana Madleňáková

        • MALÝ ZÁCHRANÁR
          • MALÝ ZÁCHRANÁR

            Malý záchranár

            Aj tento rok mali naše deti možnosť absolvovať odbornú prednášku na tému PRVÁ POMOC, ktorú realizovali odborníčky zo spoločnosti BOZPOKOL s.r.o. Deti sa dozvedeli základné informácie týkajúce sa privolania a poskytovania prvej pomoci. Naučili sa ako sa zachovať pri krvácaní z nosa, uštipnutí hmyzom aj hadom, pri zlomeninách, dusení, popáleninách  či úpale. Riešenie jednotlivých ohrozujúcich situácií si deti hravou formou aj vyskúšali. Za svoju snahu každý získal  Diplom malého záchranára. Veľmi pekne ďakujeme pani Beáte Kolenčíkovej a pani Mgr. Jane Jurčákovej a tešíme sa na ich ďalšiu návštevu.

                   Mgr. Jana Madleňáková

             

          • Priehradný múr

            Priehradný múr

            Dňa 18.5.2022 sa žiaci 7.ročníka zúčastnili exkurzie na Priehradnom múre. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie z histórie, mohli sa prejsť tmavými chodbičkami v múre a zistiť, že schody v múre dajú  poriadne zabrať.

            Mgr. Kvasničáková Jolana

          • Tvorivá dielnička

            Tvorivá dielnička

            Deti na predmete Technika si mali možnosť vyskúšať  nové pracovné činnosti, ktoré si tak trošku osvojili.

            S deťmi z 5.ročníka sme pracovali z modelovacou hmotou. Mali možnosť vytvoriť si vlastnú ozdobu.

            S deťmi zo 6.ročnika sme pracovali na vypaľovaní do dreva. Kúpili sme  drevené srdiečka a tak si mohli spraviť milí darček pre svoje mamičky.

            S deťmi v 7.ročníku sme tvorili krepové kvietky na Deň matiek.

            Deti mali možnosť zistiť, že aj jednoduchá práca nie je tak jednoduchá . Pri práci je potrebné sústredenie, trpezlivosť, tvorivé myslenie a dobrá nálada.

            Mgr. Kvasničáková Jolana

             

          • ATLETICKÝ ŠTVORBOJ

             OKRESNÉ KOLO V ATLETICKOM ŠTVORBOJI

            Dňa 20. 5. 2022 sa v športovom areáli pri ZŠ s MŠ Rabča uskutočnili majstrovstvá okresu v atletickom štvorboji  žiakov a žiačok základných škôl. Bola to súťaž jednotlivcov, kde chlapci a dievčatá súťažili v disciplínach : beh na 60 m,  beh na 600m (dievčatá), 1000m (chlapci), skok do diaľky a hod kriketovou  loptičkou. V silnej konkurencii sa naši žiaci ani tentokrát  nestratili a podali veľmi solídne výkony. Najlepší výsledok dosiahol Peter Budzeľ, ktorému sa podarilo postúpiť na krajské kolo. Uskutoční sa 25. mája v Martine.  Všetkým žiakom zúčastneným na okresnom kole v atletickom štvorboji ďakujeme za ich snahu, zodpovedný prístup a vynaložené úsilie odovzdané v jednotlivých súťažných disciplínach.

            Mgr. Habovštiak  

             

          • Výstup na Magurku

            Výstup na Magurku

            V stredu 18. mája 2022 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka  zúčastnili na  výstupe k vysielaču, ktorý sa nachádza na vrchole Magurky – kopca  v pohorí Oravská Magura. Počasie nám vyšlo na jednotku. V priebehu celej túry nás sprevádzali nielen teplé slnečné lúče, ale aj bezoblačná modrá obloha.  Po približne dvoch hodinách kráčania pokojným tempom po asfaltovej ceste sme dorazili na vrchol Magurky.  Bezoblačná obloha nám umožnila krásny výhľad na okolie.  Po polhodinovej prestávke  a spoločnej fotografii nasledoval náš návrat späť. Vďaka ideálnemu májovému  počasiu sme si  všetci turistiku veľmi dobre vychutnali a spoznali kúsok našej krásnej Oravy.

            Mgr. Habovštiak Lukáš

        • Geografická exkurzia
          • Geografická exkurzia

            Geografická exkurzia Roháčsky vodopád a návšteva skanzenu v Zuberci

            11.5.2022 sa žiaci piateho ročníka spolu s triednymi učiteľkami zúčastnili v rámci učiva geografie a regionálnej výchovy na exkurzii pri Roháčskom vodopáde a tiež navštívili skanzen v Zuberci.

            O Roháčskom vodopáde vieme, že sa nachádza v Západných Tatrách s nadmorskou výškou 1340 m.n.m.  a je to najväčší vodopád tohto pohoria. Svojou výškou 23m sa radí medzi krásy našej Oravy a vieme o ňom tiež, že každú sekundu ním pretečie cca 900 litrov vody. Naši žiaci vypočítali, že za deň by tou vodou naplnili zhruba 31 olympijských bazénov J Cestou sme so žiakmi spoznávali kvety, stromy a motýle, o ktorých sme sa učili na hodinách biológie a nazbierali sme popri chodníku aj lišajníky.

            Žiaci si obohatili svoje vedomosti o zaujímavé informácie, utužili sme vzťahy v triedach a ročníku a načerpali sme sily z našej nádhernej prírody.

                                                                     Mgr. Pindjaková Dominika