• Zápis do 1. ročníka 

            Dňa 23. apríla 2024 sa na našej základnej škole uskutočnil zápis žiakov do 1. ročníka. Tento deň bol pre budúcich prváčikov veľkým dňom a slávnostným zápisom vstúpili do našej veľkej školskej rodiny. Hoci niektorí prichádzali do našej školy trošku nesmelo, ukázalo sa, že obavy budúcich prváčikov boli zbytočné. Pani učiteľky si pre nich pripravili rôzne zaujímavé úlohy, ktorými mali preukázať svoje znalosti a pripravenosť do školy. Hravo zvládli pár otázok a úloh, ktoré si pre nich pripravili pani učiteľky. Počas zápisu riešili zábavné úlohy, kreslili postavy, recitovali básničky, spievali pesničky, určovali farby, geometrické útvary, čísla, ba aj písmenká. Zo žiakov bolo cítiť, že nič nepodceňujú a že sa na školu tešia. Na pamiatku dostali pamätný list, ruksak, farebnú ceruzku, sladkosť a prívesok na kľúčik, ktorý pre nich vyrobili žiaci zo školského klubu. 

            Budúcim prváčikomprajeme veľa chuti do učenia a už sa na všetkých nových žiačikov tešíme v septembri. 

             

            kolektív učiteľov 1. stupňa 

          • „Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?“

            Takto znelo tohtoročné motto najznámejšej verejno-prospešnej zbierky, ktorú poznáme ako DEŇ NARCISOV. Tento rok sa 18. apríla konal už 28. ročník tejto krásnej akcie, do ktorej sa zapojila aj naša škola a prostredníctvom dobrovoľníckych  žiackych skupín mohli prispieť aj občania obce Oravská Polhora. V tomto roku sme spoločne vyzbierali a na konto Ligy proti rakovine odoslali sumu 1 150 eur. Všetkým darcom ĎAKUJEME.

            Mgr. Eva Kšenzuláková

          • OKRESNÉ KOLO VO FUTBALE MLADŠÍCH ŽIAKOV

            Dňa 18. apríla 2024 sa v Námestove uskutočnilo okresné kolo v malom futbale mladších žiakov. Po celkovom víťazstve v obvodovom kole sa súťaže zúčastnila aj naša škola. V silnej konkurencii sa nášmu družstvu  podarilo vybojovať pekné tretie miesto.

            Úspešne nás reprezentovali títo futbalisti :

            Timotej Gnida, Pavol Šturek, Tomáš Piták, Adam Motyka, Tomáš Vargončík, Branislav Banáš, Jozef Staňo.

            Ďakujeme chlapcom za výborné výkony, ktoré podávali počas celého turnaja  a úspešne tak reprezentovali našu školu.

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIJSKÉHO ODZNAKU VŠESTRANNOSTI

            Dňa 15. apríla 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili krajského kola Olympijského odznaku všestrannosti. Súťaže, ktorá sa tento rok konala na Strednej športovej škole v Žiline sa celkovo zúčastnilo 57 základných škôl  z celého kraja. Za každú školu mohlo štartovať jedno osemčlenné družstvo zložené zo štyroch chlapcov a štyroch dievčat. Pre žiakov bola pripravená prekážková dráha a štyri športové disciplíny : člnkový beh 10x5m, skok znožmo, sed-ľah a preskoky cez švihadlo za jednu minútu.  Naše družstvo v zložení Natália Vrublová, Peter Budzeľ, Lucia Rusnáková, Viliam Tarčák, Filip Marlenga, Bibiána Božeňáková, Natália Kocúrová a Tobias Žitňák sa v konkurencii veľkého počtu škôl nestratilo. Svojimi výkonmi podanými v jednotlivých disciplínach obsadili pekné 11. miesto.    

            Ďakujeme našim žiakom za vzornú pred súťažnú prípravu a reprezentáciu školy. 

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • McDonald’s Cup

            Dňa 11. 04. 2024 sa konal v ZŠ s MŠ Rabča McDonald’s Cup mladších žiakov. Z piatich  družstiev sa podarilo našim žiakom vybojovať krásne tretie miesto. Za čo im srdečne gratulujeme.

            Mgr. Daniela Labudiaková

          • Deň narcisov - 18. apríla 2024

            Milí rodičia,  

            Liga proti rakovine organizuje 28. ročník verejno-prospešnej zbierky Deň narcisov, ktorá sa uskutoční V STREDU 18. APRÍLA 2024.  

            Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. 

            Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia. Pripnite si malý kvietok na podporu onkologických pacientov opäť aj v uliciach. Viac o tom, ako pomáha Liga proti rakovine zo zbierky DEŇ NARCISOV nájdete na https://www.dennarcisov.sk/ako-pomahame. 

            Aj naša škola sa opäť zapojí do tejto verejno-prospešnej zbierky. Dobrovoľníci, žiaci deviateho ročníka, sa budú pohybovať po našej škole a obci s pokladničkami, do ktorých môžete prispieť dobrovoľným príspevkom. 

            ĎAKUJEME, 

            Liga proti rakovine 

          • Nordic walking

            Už po druhýkrát nás navštívila inštruktorka Ing. Zuzana Vorobeľová s cieľom rozhýbať žiakov 2. – 5. ročníka pohybovou aktivitou – nordic walking. Tentokrát to už nebolo v telocvični, ale v prírode. Aj napriek chladnému počasiu sme „rozkývali paličky“ a vybrali sa pozrieť vyhliadkovú vežu. Zohriali sme sa  spoločnými aktivitami, ktoré deti veľmi bavili. V budúcnosti určite využijeme paličky na telesnej výchove aj v iných ročníkoch. Tešíme sa opäť na spoločné stretnutie.

            Mgr. Daniela Labudiaková

          • OBVODOVÉ KOLO VO FUTBALE MLADŠÍCH ŽIAKOV

            Dňa 12. 4. 2024 sa na ihrisku pri ZŠ s MŠ Rabča uskutočnilo obvodové kolo v malom futbale mladších žiakov. Súťaže sa zúčastnila aj naša škola. Našim chlapcom sa v  konkurencii štyroch družstiev podarilo vybojovať prvé miesto a postúpiť na okresné kolo, ktoré sa uskutoční v Námestove.

            Ďakujeme chlapcom za ich výborné výkony a držíme im palce na okresnom kole.

             

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • Exkurzia Kremnica

            Dňa 9. 4. 2024 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili exkurzie , v rámci vyučovania finančnej matematiky, do múzea mincí a medailí a mincovne v Kremnici. Krásne počasie nám prialo a žiaci mohli na vlastné oči vidieť, ako sa platidlá vyrábali v minulosti a ako sa vyrábajú dnes. Práve počas našej návštevy, kedy mincovňa funguje za plnej prevádzky, sa vyrábali mince do strednej Ameriky. Veríme, že žiaci sa veľa naučili, veď predsa je lepšie raz vidieť ako sto krát počuť.

            Mgr. Katarína Skočíková, Ing. Mária Jašicová

          • Memoriál Valérie Tyrolovej

            V stredu 10. apríla 2024 sa v telocvični našej základnej školy uskutočnil v poradí už 18. ročník  basketbalového turnaja -  Memoriál Valérie Tyrolovej.  

            V úvode podujatia  privítala pani riaditeľka našej základnej školy  Mgr. Jolana Tarčáková  všetkých prítomných športovcov a tiež jedného z príbuzných našej slávnej rodáčky pána Ing. Petra Horvátha. Po krátkej  spomienke na udalosti zo života Valérie Tyrolovej sa turnaj naplno rozbehol.

            Najskôr prebehli zápasy mladšieho žiactva. Medzi sebou si zmerali sily dve družstvá mladších žiačok a jedno družstvo žiakov.

            Po ich odohraní nasledovali hlavné stretnutia turnaja. Celkovo sa odohrali tri zápasy medzi družstvami dievčat z Oravskej Polhory, Rabče a Mútneho. Víťazom kategórie mladších žiačok a žiakov sa stalo družstvo dievčat 6. ročníka. Keďže u starších žiačok malo každé družstvo rovnaký počet víťazstiev a tým aj bodov o konečnom poradí rozhodovalo lepšie skóre. Víťazom sa tak stalo družstvo dievčat zo základnej školy Rabča. Naše dievčatá sa umiestnili na treťom mieste.

            Všetkým zúčastneným  ďakujeme za pekný športový zážitok a aj za to, že sme  si takýmto spôsobom  mohli uctiť pamiatku jednej z najväčších osobností našej obce Valériu Tyrolovú.

             

            VÝSLEDKY TURNAJA:

            Kategória najmladších žiačok – otváracie zápasy

             

            1. miesto: 6. ročník dievčatá         6b

            2. miesto:  5. – 7. ročník chlapci  3b

            3. miesto: 7. ročník dievčatá        0b

             

            Hlavné zápasy

            Oravská Polhora – Mútne           6:14

            Rabča - Mútne                            19:10

            Oravská Polhora – Rabča         10:6

                                                                                    Body   Skóre  

            1. miesto: ZŠ s MŠ Rabča                                3b         25

            2. miesto: ZŠ s MŠ Mútne                                 3b        24

            3. miesto: ZŠ s MŠ Oravská Polhora 130         3b        16

             

            Mgr. Lukáš Habovštiak

          • Literatúra zábavne a tvorivo

            „Celá moja metóda smeruje k tomu, aby sa školská práca zmenila na radosť a potešenie!“

            (Ján Amos Komenský)

             

            V súčasnej dobe je niekedy dosť náročné zaujať žiakov tak, aby na vyučovaní boli nielen  sústredení, ale aby boli hlavne aktívni a prežívali preberané učivo so záujmom a možno i s úsmevom na tvári. Hodiny literárnej výchovy ponúkajú množstvo zážitkových metód, ktoré je možné kombinovať podľa preberanej témy a záujmov  žiakov.

            Náš život je neodmysliteľne spojený s knihami. Čítate radi? Čo čítate? Kde a kedy najradšej čítate? Máte obľúbeného autora? Môžete sa spýtať kedykoľvek a kohokoľvek a aká bude odpoveď?

            My sme sa v našej základnej škole  počas hodín literárnej výchovy v poslednom marcovom  týždni nepýtali, my sme čítali. Čítali sme potichu, čítali sme nahlas. Kníh bolo neúrekom a môžem povedať, že sme čítali s radosťou. Tak by to predsa malo vždy! Čítaním predsa rozvíjame fantáziu, predstavivosť, kreativitu, slovnú zásobu, pozornosť, kritické myslenie, ale aj celú osobnosť a vnímanie sveta. Tak zoberme knihu do ruky každý deň!

            Práce našich žiakov svedčia o ich kreativite a čitateľských zručnostiach.

             

            PaedDr. Viera Rusnáková, PaedDr. Eva Kšenzuláková

          • Šírme digitálne dobro - ocenenie

            Návšteva z ministerstva

            Spolu so žiakmi našej základnej školy sme sa dňa 06.02.2024 pri príležitosti Dňa bezpečného internetu zapojili do súťaže „Šírme digitálne dobro.“ Vytvárali sme výtvarné diela a spoločne sme natočili aj video s uvedenou tematikou. Hodnotiacej komisii sa naša tvorba veľmi páčila a patrili sme k tým, ktorí boli ocenení. A preto nás včera, 11.04.2024, navštívili pracovníci z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, z Národného koordinačného strediska, ktoré zastrešovalo túto súťaž. Naši žiaci mali možnosť sa stretnúť so zamestnancami ministerstva, ktorí nám slávnostne odovzdali certifikát o účasti na iniciatíve Deň bezpečného internetu 2024. So žiakmi 5.B  prebehli aj krátke aktivity, ktoré boli zamerané na to, ako byť ostražitý a ako sa bezpečne správať vo svete internetu.

             

            Mgr. Katarína Graciková, Mgr. Antónia Laštíková

          • Návšteva obecnej knižnice

            Čítanie príbehov podporuje predstavivosť detí a pomáha deťom chápať okolitý svet. Hoci si dnes  knihy  pre deti a mládež je možné zakúpiť v ktoromkoľvek kníhkupectve, návšteva knižníc má pre žiakov jedinečné výhody. Je príjemné nechať žiakov prezerať jednu knihu za druhou bez ohľadu na cenu knihy, pretože knihu si môže odniesť domov a po prečítaní vymeniť za inú, novú.   Na hodinách literárnej výchovy sa snažíme o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám.  V marci, ktorý je mesiacom knihy sa naši žiaci venovali rôznym aktivitám: čítanie kníh, beseda so spisovateľom p.  M. Slovíkom, tvorivé popoludnia zamerané na rozprávky a bájky.  Aby sme u detí rozvíjali pozitívny vzťah ku knihám, navštívili sme 3.apríla 2024 našu obecnú knižnicu. Pracovník obecnej knižnice p. D. vysvetlil našim šiestakom, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a postup pri požičiavaní kníh , správne zaobchádzanie s knihami a pozval ich na návštevu knižnice spolu s rodičmi.  Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti. Deti odchádzali  obohatené o nové zážitky.

            PaedDr. Viera Rusnáková, Mgr. Tatiana Benická

          • Zážitkové vyučovanie regionálnej výchovy

            Na našej škole sa na prvom stupni učí predmet regionálna výchova. Je to predmet, v ktorom sa žiaci učia o tom, ako ľudia žili na dedine, pracovali, čo si obliekali, čo jedli, aké zvyky a tradície sa uchovávali na dedine. My sa zameriavame na našu obec Oravská Polhora, na región Oravu, na uchovávanie goralského nárečia v ľudových piesňach. I my sme sa premietli do doby dávno minulej, ako si ľudia stavali príbytky z dreva, strechu pokrývali šindľom. Pripomenuli sme si najstarší ľudový zvyk na dedine – vynášanie Moreny, voskovú techniku zdobenia kraslíc i pletenie korbáčov pred Veľkou nocou.

            Mgr. Lýdia Košťálová

          • VYBÍJANÁ – mladší žiaci

            Žiaci na 1. stupni sa prvýkrát zúčastnili športovej súťaže vo vybíjanej v ZŠ s MŠ Rabča. Ich prvá skúsenosť v súťaži o 1. miesto do okresného kola nie je posledná. Z prvenstva sa síce nepotešili, ale za to, každý žiak dostal malú odmenu za športový výkon. Deťom srdečne gratulujeme, že reprezentujú našu školu.

            Mgr. Daniela Labudiaková

          • Veľkonočné tradície, zvyky a symboly

            Pomaly k nám prichádza jar a s ňou spojená Veľká noc, ktorá patrí k najstarším a najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka. S príchodom jari a veľkonočnými sviatkami sú späté zvyky, symboly a tradície, a tak sme si ich dnes spolu s pánom Drahošom Dalošom a žiakmi 3. a 4. ročníka spoločne pripomenuli. Pán Drahoš nám pútavou formou porozprával o veľkonočných zvykoch nielen na Orave, ale aj v rôznych regiónoch Slovenska. Okrem toho nám priniesol vyše 300 vŕbových prútikov, z ktorých sme sa pod jeho vedením pokúsili si vyrobiť veľkonočný korbáč. Niektorým išla práca od ruky a veľkonočné korbáče rýchlo pribúdali. Na záver sme si ešte spoločne zaspievali pár goralských pesničiek za hudobného doprovodu našich šikovných píšťalkárov.

            Je veľmi dôležité, aby si žiaci pripomínali zvyky a tradície našich predkov praktickou činnosťou, a tak ich dokázali v budúcnosti odovzdávať ďalším generáciám.     

            Mgr. Antónia Laštíková